Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2007 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 2
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Kari Lise Holmberg til kommunal- og regionalministeren, vil bli tatt opp av representanten Bent Høie.
Bent Høie (H) [11:33:41]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:
«I Teknisk Ukeblad den 23. mars kunne vi lese at eksperter frykter at idrettshaller kan være dødsfeller. Det pekes på at flere haller er for dårlig dimensjonert for store snømasser, og at måking i tillegg kan få takkonstruksjoner til å rase sammen. Vi må være sikre på at idrettshallene våre er trygge for både barn og voksne.
Har statsråden vurdert om det er behov for en særskilt kontroll for å sikre at idrettshallene tilfredsstiller god nok bygningsmessig standard?»
Anders Anundsen hadde her overtatt presidentplassen.
Statsråd Åslaug Haga [11:34:21]: Det er viktig at idrettshaller og andre publikumsbygg bygges og vedlikeholdes på en forsvarlig måte. Jeg er opptatt av at folk skal være trygge i alle typer bygg, inkludert idrettshaller. Vi må benytte flere virkemidler i dette viktige arbeidet. Vi – departementet i denne sammenheng – har nettopp sendt brev til halleiere i Norge for å minne om ansvaret de har for at personsikkerheten ivaretas. Brevet er også sendt alle kommuner og fylkeskommuner. Det er viktig at også kommunene følger opp sitt ansvar, både som halleier og som bygningsmyndighet.
Kommunenes tilsyn utføres primært der det bygges nytt og ved ombygging. Kommunene skal føre tilsyn med at regelverket overholdes, og i løpet av året vil Statens bygningstekniske etat gi ut en temaveileder som et hjelpemiddel for utøvelse av tilsyn.
Det er eieren som har det daglige ansvaret for at sikkerheten i en idrettshall er ivaretatt. Dette innebærer ansvar for at sikkerheten er tilfredsstillende, at sikkerheten undersøkes der det er tvil, og å sørge for å gjennomføre nødvendige tiltak der sikkerheten ikke er god nok.
Ifølge plan- og bygningsloven har eier et ansvar for at fare eller vesentlig ulempe ikke oppstår for personer eller eiendom. Avdekker kommunen at vedlikehold av haller, herunder snømåking, forsømmes, oppfordres kommunen til å gi de pålegg som er nødvendig for å forebygge eller få brakt i orden farlige forhold.
For å øke personsikkerheten i idrettshaller og andre publikumsbygg, og for å være sikre på at regelverket følges, mener jeg det er nødvendig å vurdere innføring av strengere kontrollrutiner for bygg hvor ulykker vil få store konsekvenser. I arbeidet med ny plan- og bygningslov vurderes det innføring av obligatorisk uavhengig kontroll i saker hvor f.eks. sikkerheten er spesielt kritisk. Fra næringen er det større vilje nå enn tidligere til å vurdere mer uavhengig kontroll som et reelt virkemiddel.
Jeg ser ikke bort fra at konklusjonen i departementets lovarbeid blir at uavhengig kontroll blir hovedregelen ved byggetiltak av stor samfunnsmessig betydning. Det er også viktig at loven i større grad pålegger kommunene å føre tilsyn med byggetiltak der feil vil medføre store konsekvenser for helse, miljø og sikkerhet. Gode kontrollrutiner er viktig for å verifisere den endelige kvaliteten på bygget. Kvalitet oppnås imidlertid først og fremst gjennom det som gjøres av dem som prosjekterer og utfører arbeid på f.eks. en idrettshall. Tilsyn og muligheten for uavhengig kontroll vil være av de mest effektive og etterspurte virkemidler fra det offentliges side for å sikre best mulig etterlevelse og minst mulig omgåelse av regelverket.
Bent Høie (H) [11:37:34]: Jeg takker for svaret. Jeg synes at det er positivt at det i forbindelse med den nye plan- og bygningsloven vurderes nye kontrollmuligheter med oppføring av nye bygg.
Imidlertid gjelder dette også i stor grad bygg som ble oppført på 1970-tallet under et annet regelverk enn det man har i dag, og som ikke vil bli omfattet av dette eventuelt nye regelverket. Statens byggtekniske etat sendte allerede i 2003 ut brev om dette til landets kommuner, og bad om en ekstra oppfølging i forhold til disse hallene. Men assisterende direktør i Statens byggtekniske etat, Gustav Pillgram Larsen, sier til Teknisk Ukeblad:
«Jeg kan ikke si vi er trygge på at dette er fulgt opp.»
Føler statsråden seg trygg på at de brevene som gjentatte ganger nå er blitt sendt, blir fulgt opp på en skikkelig måte?
Statsråd Åslaug Haga [11:38:37]: Det er viktig at vi holder blikket stivt festet på hvem som sitter med ansvaret. Det er halleier. Jeg mener det er viktig at vi ikke gjør noe som kan få halleierne til å tro at de er blitt fratatt noe ansvar. Det vi må gjøre, er kontinuerlig å holde trykket på dette oppe, slik at halleierne er seg sitt ansvar bevisst. Det er riktig som representanten sier, at når vi kommer til ny bygningsdel, når vi formodentlig får en ny bygningskontroll på plass, vil vi være i en litt annen situasjon. Jeg understreker også at vi allerede nå i forhold til eksisterende bygg kan bli strengere gjennom den nye bygningsdelen av plan- og bygningsloven med tanke på kommunenes ansvar for tilsyn. Det er noe av det vi sitter og jobber med nå: hvordan vi skal stramme opp kommunenes tilsynsansvar.
Bent Høie (H) [11:39:52]: En del av disse hallene er som sagt ført opp under et annet regelverk enn i dag. Vi ser også at endringer i klimaet og været gjør at hallene utsettes for andre typer belastninger i dag enn den gangen de ble oppført.
Vil det være aktuelt å påby riving eller forsterking av de eksisterende hallene hvis man avdekker svakheter? Hvem skal eventuelt påkoste den type endringer? Disse hallene eies jo i dag i all hovedsak enten av kommuner eller av frivillige lag og organisasjoner. Vil det bli igangsatt noen konkrete tiltak for å avdekke om det i dag finnes den type haller som ikke tilfredsstiller dagens regelverk?
Statsråd Åslaug Haga [11:40:45]: Når vi titt og ofte understreker halleiers ansvar, er jo det nettopp for at vi skal bidra til at de sjekker at hallen til enhver tid er i forsvarlig stand. Så kommuniserer vi også med kommuner og i noen tilfeller også med fylkeskommuner, som altså eier noen haller, og ber dem følge opp på sin side. Så med det systemet vi har for oppfølging, skal alle føle seg trygge i norske haller. Jeg understreker igjen at vi følger dette kontinuerlig opp, og at det i den nye bygningsdelen av plan- og bygningsloven vil bli tatt grep som også vil pålegge kommunene ytterligere ansvar ved oppfølging av eksisterende bygg.