Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 18. april 2007 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Trine Skei Grande til barne- og likestillingsministeren, vil bli besvart av olje- og energiministeren som rette vedkommende.

Trine Skei Grande (V) [11:31:51]: Jeg er litt forundret over det, men det gjør meg enda mer spent på svaret.

«En offensiv klimapolitikk forutsetter både en aktiv regjering og aktive borgere, men det er ikke alltid lett for forbrukere å ta klimavennlige valg.

Vil statsråden ta initiativ til å synliggjøre og utvide dagens energimerkingskrav, slik at det blir lettere å være en klimabevisst forbruker?»

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:32:14]: Vi har allerede i Norge innført en rekke krav til energimerking av energiforbrukende produkter. Denne gjennomføringen har hovedsakelig funnet sted som en del av EØS-avtalen. Gjennom lovverket pålegger vi produsenten å energimerke både husholdningsapparater og kontorutstyr.

Nå går vi videre med energimerkingskravene. Det er vedtatt et nytt direktiv om etablering av en ramme for såkalt «ecodesign», krav til energiforbrukende utstyr. Formålet med direktivet er å sikre at miljøvennlige og energiforbrukende produkter kan omsettes fritt innenfor EØS-området gjennom energimerking av produktene. Adgangen til EØS-markedet begrenses til de energiforbrukende produkter som tilfredsstiller visse minimumskrav. Formålet med rammedirektivet er også å legge et vedvarende press på denne omsetningen, slik at produktene i EØS-området er de mest energieffektive. Rammedirektivet skal følges opp med ulike gjennomføringsdirektiv for de enkelte produkttyper.

Det politiske fotarbeidet er gjort, og vi arbeider med å innlemme direktivet i EØS-avtalen. Gjennom dette «ecodesign»-direktivet utvider vi dagens energimerkingskrav betydelig. Energimyndighetene vil følge opp merkingen gjennom tilsynsordninger som skal gjennomføres av NVE.

Jeg er derfor av den oppfatning at det representanten Skei Grande reiser spørsmål om, følges opp på en god måte med det opplegget som jeg nå har redegjort for.

Trine Skei Grande (V) [11:33:49]: Nå må jeg innrømme at jeg egentlig ble litt skuffet, for nå snakker statsråden om dette som om dette bare gjelder bruken av energi for hver enkelt forbruker. For å få til klimabevisste forbrukere må man også ha en merking som viser energiforbruket knyttet til produksjonen av de produktene man kjøper. Derfor er jeg forundret over at Regjeringa velger å la energiministeren besvare dette spørsmålet, for her må man bruke hele forbrukerlovgivningen og hele dens register. Jeg er glad for at senterpartistatsråden er veldig glad for EU-direktivet og innføringen av det, men det er i dag veldig vanskelig for forbrukerne å vite hva klimakostnadene er knyttet til alt annet forbruk. Når man står med to jakker, to biffer, eller hva det er, og man skal velge, er det veldig dårlig merking og lite informasjon om energiforbruket ved produksjonen av de ulike varene.

Så spørsmålet mitt er om statsråden syns det er viktig, eller om det ikke står på statsrådens agenda.

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:34:52]: Det er en høyst interessant og relevant problemstilling representanten tar opp. Det er en problemstilling som i aller høyeste grad gjør seg gjeldende i f.eks. spørsmålet om biff, kortreist mat i forhold til mat som blir transportert halve kloden rundt før den blir konsumert. Det kan være svært vanskelig, også i et slikt lys, å merke den typen varer i forhold til miljø, fordi den som produserer varen, i utgangspunktet ikke vet hvor langt den vil bli transportert før den blir konsumert, så det er helt klare problemstillinger.

Derimot tror jeg vi som politikere har et betydelig ansvar, også i måten vi utformer vår politikk på på ulike områder, for å legge til rette for – for å holde oss til mat – at vi skal ha mest mulig kortreist mat, for på den måten å ivareta miljøet på en god måte.

Det er ikke uvesentlig det vi gjør på det området som jeg nå nevnte i svaret mitt. Det er betydelige skritt i riktig retning for å sørge for at vi får så energieffektive produkter som overhodet mulig.

Trine Skei Grande (V) [11:36:02]: Venstre er veldig glad for det, og jeg tror også forbrukerne etterlyser det. Vi har tro på bruken av markedet som et middel her. Hvis man står med to jakker, er det stort sett snitt, farge og pris som avgjør hvilken av dem man tar.

Tror statsråden virkelig at det ikke er mulig å tenke ut måter å merke andre varer på enn bare elektriske artikler, slik at man får muligheten til å foreta gode klimavalg og gode valg når det gjelder hele vårt økosystem, også når man foretar vanlige forbrukervalg i hverdagen?

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:36:41]: Til en viss grad kan nok det være mulig. Nå må jeg vel si at dette på mange måter ikke ligger innenfor det som er mitt departement, og jeg ser heller ikke hvordan forbrukerministeren skal kunne besvare det spørsmålet på en veldig utfyllende måte.

På en jakke som er produsert i Kina, hvis produsenten skal ha ansvar for å merke jakken i forhold til miljø, måtte merkingen vært ulik avhengig av hvilket land jakken skulle selges i. Igjen er vi tilbake til f.eks. transport, hvor miljøkonsekvensene av transport vil være vidt forskjellig om jakken selges i samme by som den er produsert, eller på den andre siden av jorda. Den miljøkostnaden vil være veldig forskjellig fra produkt til produkt. Jeg tror derfor representanten ser at det er helt klare begrensninger når det gjelder de muligheter som finnes for å få til en god merking, nettopp med det utgangspunkt som representanten tar.

Presidenten: Vi går så tilbake til spørsmål 4.

: