Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag 25. oktober 2006 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Presidenten: Også dette spørsmålet, frå representanten Thore A. Nistad til justisministeren, vil bli svara på av arbeids- og inkluderingsministeren på vegner av justisministeren.

Thore A. Nistad (FrP) [13:11:24]: Jeg vil få lov til å stille statsråden følgende spørsmål:

«Oslo politidistrikt har vært mer synlig og tilstedeværende i deler av Oslo sentrum i løpet av sommeren, noe både publikum, næringsdrivende og politikere har satt pris på. Nå er imidlertid turistsesongen over, og tilbake i bybildet i nedre del av Karl Johans gate er rusmisbrukere, tiggere m.m.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre et mer synlig politi i Oslo sentrum?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen: [13:12:12]: Det er viktig at både de tilreisende og de faste innbyggerne i Oslo kan ferdes i byens uterom uten å oppleve krenkende atferd og utrygghet. Forholdene knyttet til rusmiljøene er lite endret det siste året, og antall personer i miljøet synes å ha stabilisert seg. Jeg forstår at næringsdrivende i området kan oppleve dette som svært belastende. Vår- og sommermånedene i 2006 viste imidlertid en økt tilstrømning av tiggere og prostituerte til områdene i – og i tilknytning til – Karl Johans gate. Oslo politidistrikt iverksatte derfor målrettede tiltak i de meste utsatte områdene.

Oslo politidistrikt har, helt siden det tunge rusmiljøet etablerte seg i området i og rundt Skippergaten i Oslo sentrum, hatt øremerkede mannskaper i dette strøket. Oslo politidistrikt har dessuten de senere årene hatt eget budsjettkapittel i St.prp. nr. 1, altså budsjettproposisjonen, nettopp for at Stortinget skal ha muligheten til å vurdere budsjettrammene for hovedstadspolitiet.

Regjeringen er opptatt av at politiet skal videreutvikle lokalt samarbeid om kriminalitetsforebyggende tiltak. I dette perspektivet samarbeider Oslo politidistrikt tett og løpende med Rusmiddeletaten i Oslo kommune om de nevnte problemene, og har en god dialog med bl.a. ansatte ved sprøyterommet og i Kirkens Bymisjons kafé og møtested for rusavhengige, samt PRO-senteret. I en slik sammenheng får politiets hovedstrategi for å hindre nyrekruttering til rusmiljøet, samt for å trygge området for publikum gjennom synlig og tilgjengelig politi, en forsterket betydning.

Thore A. Nistad (FrP) [13:14:06]: Jeg takker for svaret.

Jeg er klar over at det har vært gjort mye bra arbeid i løpet av sommeren. Dette har jo vært et prosjekt som egentlig var fastsatt avsluttet 15. september, og som så ble forlenget til 15. oktober. I intervju sier visepolitimesteren i Oslo at det har vært veldig bra i Sommer-Oslo på grunn av dette prosjektet. Men nå er det avsluttet. Det jeg ønsket, var å høre om statsråden kanskje hadde til hensikt å forlenge prosjektet, slik at det ble en virksomhet som kunne pågå hele året, at det ikke bare var et kort prosjekt som ble satt i gang på grunn av at det var mange turister og sommer i Oslo.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:14:57]: Det er jo ikke slik at det er Justisdepartementet eller Regjeringen som til enhver tid vurderer hva slags operative tiltak politiet bør eller ikke bør iverksette. Det er klart det er alltid en dialog mellom departementet, politiske myndigheter og politiet. Men innenfor de samlede budsjettrammene til Oslo-politiet, som Stortinget hele tiden får anledning til å vurdere, må selvfølgelig Oslo-politiet foreta operative vurderinger.

Som sagt, i forhold til rusmiljøet i Skippergata har man et fast opplegg gående som ikke er knyttet til spesielle tiltak i sommermånedene. Man har fortløpende personer dedikert det miljøet. Så har man hatt en stor aksjon i en periode nå i sommermånedene, som har vært vellykket og positiv, og som mange skryter av. Oslo-politiet må selvfølgelig fortløpende vurdere hvorvidt det nå kommer tilbakeslag i forhold til de målene man har oppnådd i sommer, og behovet for nye grep i så måte.

Thore A. Nistad (FrP) [13:16:08]: Det er riktig det statsråden påpeker, at alle har vært veldig fornøyd i sommer. Det sier også visepolitimesteren i dette intervjuet i politibladet, at det har vært en suksess i sommer. Men han er litt bekymret for at dette avsluttes nå i oktober. Han sier han håper at dette fortsetter utover denne datoen, som nå er blitt forlenget til 15. oktober.

Vi ser allerede nå at en hel del kommer tilbake til det gamle gjenge i nedre deler av Karl Johan, og mitt spørsmål var om det er en mulighet for at Oslo-politiet kanskje kan få midler eller hjelp fra departementet til å fortsette dette gode prosjektet, som de har hatt gående nå i ganske lang tid i sommer.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:17:04]: Jeg føler meg veldig overbevist om at den rette måten å forholde seg til Oslo-politiet på, er at Stortinget i forbindelse med budsjettbehandlingen tar stilling til de samlede ressurser til Oslo-politiet. Så må vi ha tillit til de politifaglige vurderingene de fortløpende foretar med hensyn til de utfordringene man har i hovedstaden, og de ressursene man har tilgjengelig. Derfor ville det være merkelig, synes jeg, om man fra Regjeringens side skulle ha overstyrt de vurderingene man har foretatt i Oslo-politiet, med å avslutte dette prosjektet nå til fordel for andre oppgaver.

Jeg tror også vi kommer i en veldig vanskelig situasjon dersom vi hver gang vi ser en eller annen politioperativ sak som er vellykket, skal tilleggsbevilge for at den skal gå videre hvis det er Oslo-politiets vurderinger innenfor de totale budsjettrammene at man nå bør bruke ressursene på noe annet.

: