Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 11. oktober 2006 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Tord Lien (FrP) [11:39:56]: Det var jo en rørende enighet vi nå var vitne til.

La meg begynne med å si at jeg håper statsråden hadde en fin tur til Trillemarka i går. Jeg har følgende spørsmål til statsråden:

«Verneprosessen i både Hyllingsdalen og Trillemarka–Rollag har skapt stor debatt lokalt. Regjeringen har sagt at de vil legge vekt på gode verneprosesser basert på debatt med lokale krefter og god dialog med Stortinget for å skape bredest mulig flertall for sin politikk. Den 15. juli uttalte representanten Ola Borten Moe til Nationen at han så det som naturlig at vern som var klart større enn Stortinget hadde gitt sin tilslutning til, skulle behandles i Stortinget.

Vil Stortinget få disse sakene til behandling?»

Statsråd Helen Bjørnøy [11:40:59]: Vernesaken for Trillemarka–Rollagsfjell inngår i arbeidet for økt skogvern. I mars 2003 iverksatte Miljøverndepartementet ved daværende statsråd Børge Brende en saksbehandling for å vurdere vern av et større skogområde i Trillemarka–Rollagsfjell. Skogarealet som ble utredet for nytt vern, var på ca. 161 km2.

Høsten 2003 voterte Stortinget over følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen om ikke å opprette nytt naturreservat i stort omfang i Trillemarka – Rollag Østfjell i tillegg til den delen av Trillemarka som ble vernet i 2002.»

Forslaget falt med 77 mot 21 stemmer, og arbeidet med å vurdere vern av et større skogområde i Trillemarka–Rollagsfjell er dermed videreført.

Miljøverndepartementet har nylig mottatt tilrådingen fra Direktoratet for naturforvaltning om vern av Trillemarka–Rollagsfjell. Saken vil bli underlagt grundig behandling i departementet. Jeg legger stor vekt på å få innspill og synspunkter fra de ulike partene i saken, som jeg jobber tett og mye med.

Regjeringen vil ta stilling til verneomfanget for området mot slutten av året. Behovet for finansiering knyttet til vernet vil først kunne anslås når spørsmålet om verneomfang er avklart. Det vil derfor tidlig i 2007 bli lagt fram en sak for Stortinget om finansiering.

Når det gjelder Hyllingsdalen, er et forslag til vern av området, inkludert fire naturreservater i Røros kommune, sendt på høring i vår med høringsfrist 16. juni. Planarbeidet er et ledd i oppfølgingen av St.meld. nr. 62 for 1991-92 Ny landsplan for nasjonalparker og andre større verneområder i Norge. Det samlede arealet for verneforslaget er på ca. 345 km2. Ulike forslag til arealomfang og -avgrensing ble omtalt i nasjonalparkmeldingen.

Under behandlingen av meldingen i 1993 tok ikke Stortinget konkret standpunkt verken til verneform eller arealomfang for de noe over 50 verneforslagene i landsplanen. Dette skulle avklares senere gjennom den ordinære verneplanprosessen etter saksbehandlingsregler fastsatt med hjemmel i naturvernloven.

For Skardsfjella–Hyllingsdalen ble det under det senere dokumentasjonsarbeidet avdekket betydelige vernekvaliteter også videre nordover og vestover. Dette er verdier man ikke kjente til da stortingsmeldingen ble utarbeidet. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har derfor fremmet et verneforslag som i areal er større enn det som fremgår av St.meld. nr. 62. Gjennom møter og høringer har Fylkesmannen innhentet nyttige opplysninger som grunnlag for å vurdere konsekvensene i forhold til ulike brukerinteresser.

Fylkesmannen vil i nær framtid komme med sin tilrådning, som videre skal behandles av Direktoratet for naturforvaltning. Deretter går saken til Miljøverndepartementet, som klargjør vernesaken for avgjørelse av Kongen i statsråd. En slik saksprosedyre og myndighetsutøvelse er i samsvar med naturvernlovens bestemmelser og vanlig praksis.

Tord Lien (FrP) [11:44:53]: Jeg er for så vidt kjent med det statsråden sier om naturvernloven. Da konstaterer jeg nok en gang at utspillene til Ola Borten Moe er utspill han må ta på egen kappe, ikke på bakgrunn av Regjeringen og det flertall han representerer.

Når det gjelder Hyllingsdalen, er det verdt å si at verneområdet er dramatisk økt i forhold til det som noensinne har vært nevnt under stortingsbehandlingen. Det er mulig at det er fornuftig, men da synes jeg at Stortinget burde få muligheten til å si sin mening om størrelsen på vernet.

Når det er sagt, er det lokalsamfunn som blir hardt rammet. Brekken i Sør-Trøndelag vil etter min oppfatning bli fraflyttet og folketomt hvis dette vernet blir gjennomført.

Stortingspolitiker Sigrun Eng sier at dersom det største alternativet med hensyn til vern i Rollag blir gjennomført, vil det bety begynnelsen på slutten for Sigdal og Rollag. Da vil lysene i husene på tunene om 10–20 år være tent bare i påsken.

Er dette bekymringer som statsråden deler?

Statsråd Helen Bjørnøy [11:46:01]: Det er viktig i alle verneprosesser at det etableres god dialog med alle involverte og alle ulike interessenter. Det gjøres gjennom møter og høringer som Fylkesmannen holder, og det gjøres i kontakt med direktoratet og med departementet. Jeg legger stor vekt på å innhente alle ulike synspunkt i sakene. Derfor er også lokale interesser, det som befolkningen er opptatt av i ulike bygder og lokalsamfunn, av stor interesse. Det tillegges stor vekt fra Miljøverndepartementets og Regjeringens side.

Tord Lien (FrP) [11:46:50]: Jeg hører hva som blir sagt. Å innhente synspunkter er en interessant måte å jobbe på, men det blir jo lite fruktbart hvis disse synspunktene ikke blir hørt. Jeg har lyst til å peke på at i forhold til Trillemarka–Rollag er det vist til i media og fra Regjeringen at det er tre alternativer – 100, 150 og 200 km2. Slik jeg ser det, er ingen utvidelse av vernet også et alternativ som man må ta med i dette bildet.

Regjeringen har sagt at den ønsker et lavere konfliktnivå. Samtidig vet vi at miljøvernministeren i den senere tid har blitt kritisert bl.a. av Skogeierforbundet fordi frivillige vernesaker ikke blir gjennomført. Vi vet også at naturmangfoldloven er i ferd med å bli ferdig utredet i departementet og kommer til Stortinget om ikke lenge. Vi vet også at Samerettsutvalget snart legger ut sin innstilling, som òg vil få betydning for utmarkspolitikken i Norge. Da synes jeg det vil være betimelig med en pause nå, til disse sakene har landet i Stortinget, slik at Stortinget får være med på å si sin mening om norsk utmarkspolitikk i framtiden.

Statsråd Helen Bjørnøy [11:48:07]: Jeg har lyst til å slå fast veldig tydelig at for Regjeringen er det ikke aktuelt å innføre en vernepause. Vi følger de planer vi legger. Men jeg tror det er fullt mulig å kombinere en tydelig strategi for vernearbeidet med gode prosesser som ivaretar lokale interesser, som sørger for at alle synspunkter i en sak blir hørt, og at man får muligheten til å komme med innspill. Derfor er det viktig at vi tar den tiden vi trenger på nødvendige prosesser. For når prosessene er gode, er det også, med stor sannsynlighet, større sjanse for at man lykkes med et godt vernearbeid og en god forvaltning i arbeidet etterpå.

Presidenten: Spørsmål 5 vil bli besvart etter spørsmål 14.

: