Stortinget - Møte mandag den 9. oktober 2006 kl. 12
Sak nr. 1
Innstilling fra Stortingets presidentskap om innføring av retningslinjer for stortingsgruppenes og uavhengige representanters bruk av tildelte midler, og om oppnevnelse av én felles revisor for kontroll og gjennomgang av disse tilskuddene
Talere
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Under debatten er det satt fram to forslag. Det er
forslag nr. 1, fra Carl I. Hagen på vegne av Fremskrittspartiet
forslag nr. 2, fra representanten Magnhild Meltveit Kleppa
Forslaget fra Fremskrittspartiet er inntatt på side 4 i innstillingen, mens forslaget fra representanten Magnhild Meltveit Kleppa er omdelt i salen.
Det voteres over forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 80 mot 23 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.06.37)«Innst. S. nr. 241 sendes tilbake til Presidentskapet med anmodning om å foreta en fornyet vurdering av det prinsipielle spørsmål om et regelverk som innskrenker stortingsgruppenes rett til selv å disponere over tildelte midler.»
Presidenten: Det voteres så over innstillingens I, § 1 til § 4 første og annet ledd.
Presidentskapet hadde innstilt:
I
Følgende retningslinjer gjøres gjeldende for all bruk av tilskudd fra Stortinget til stortingsgrupper og uavhengige representanter:
§ 1 Virkeområde og formål
Disse reglene gjelder all bruk av tilskudd fra Stortinget til stortingsgrupper og uavhengige representanter.
Gruppetilskudd skal bare brukes til stortingsrelevant arbeid, herunder til drift av et nødvendig politisk og administrativt støtteapparat for stortingsgruppene, samt til anskaffelse av varer og tjenester som gruppene finner nødvendig for å ivareta sine funksjoner i Stortinget.
Hvert år mottar gruppene et tilskuddsbrev som fastsetter
tildelt bevilgning
formål og vilkår for tilskuddet
regler for rapportering og revisorberetning
Det er gruppenes ansvar å påse at tilskuddsmidlene blir brukt som forutsatt i retningslinjene. Er man i tvil, forelegges saken for Presidentskapet.
§ 2 Rettslig stilling
Partienes stortingsgrupper og uavhengige representanter er å betrakte som egne juridiske enheter med ansvar for eget personell og egen økonomi.
Stortingsgruppene vedtar selv regler for sin økonomistyring.
§ 3 Tilskuddets størrelse
Gruppetilskuddets størrelse beregnes ut fra et grunntilskudd og et tilskudd pr. representant. Grupper som er i opposisjon, dvs. grupper som ikke er med i regjering og har mer enn 5 representanter, får i tillegg et ekstra grunntilskudd. Grupper i opposisjon og med 3– 4 representanter får et halvt ekstra grunntilskudd, mens grupper i opposisjon og med 1–2 representanter ikke får tillegg. Den gruppen som har presidentvervet, får i tillegg dekket et beløp tilsvarende 50 pst. av en rådgiverstilling.
Gruppetilskuddet utbetales månedlig, med ca. 1/12 av årsbeløpet inkl. ev. opposisjonstillegg.
Gruppetilskuddet reguleres årlig tilsvarende årslønnsveksten i staten slik den framgår fra Det tekniske beregningsutvalget.
Ved regjeringsskifter vil opposisjonstillegget falle bort for de partier som går inn i regjering, og komme i tillegg for de partier som går over i opposisjon, fra den 1. i måneden etter at regjeringsskiftet har funnet sted.
Representanter som trer ut av sin stortingsgruppe og blir uavhengige, mottar 50 pst. av det til enhver tid gjeldende representantbaserte tilskuddet. Representanter som går over fra én gruppe til en annen, tar med seg 50 pst. av det representantbaserte tilskuddet. Tilskuddet til den stortingsgruppen de har trådt ut av reduseres med 100 pst. av det representantbaserte tilskuddet.
Grupper som reduseres etter et stortingsvalg, opprettholder sitt grunn- og representantbaserte tilskudd ut året. Deretter korrigeres tilskuddet i henhold til det nye antall representanter.
Grupper som faller helt ut av Stortinget etter et stortingsvalg, opprettholder sitt grunn- og representantbaserte tilskudd ut året. Deretter stoppes tilskuddet. Grupper som faller helt ut, skal tilbakebetale til Stortinget de tilskuddsmidlene som står ubrukt etter at alle avviklingskostnader er dekket.
§ 4 Forhold til egen partiorganisasjon
Det skal være et klart skille mellom den offentlige støtten som går til partiorganisasjonene, og den støtten som bevilges over Stortingets budsjett til stortingsgruppene.
Som hovedregel skal ingen midler kunne overføres til partiorganisasjonen sentralt, heller ikke i form av kjøp av tjenester fra eget parti.
Votering:Presidentskapets innstilling ble enstemmig bifalt.Videre var innstilt:Unntatt herfra er lønnskjøring og regnskapsføring som kan kjøpes fra egen partiorganisasjon etter vanlige satser. Honorarets størrelse skal presiseres i egen note i regnskapsrapporten til Presidentskapet.
Presidenten: Her foreligger et alternativt forslag fra representanten Magnhild Meltveit Kleppa. Forslaget lyder:
Votering:Ved alternativ votering mellom Presidentskapets innstilling og forslaget fra representanten Magnhild Meltveit Kleppa ble forslaget fra representanten Magnhild Meltveit Kleppa enstemmig bifalt.Videre var innstilt:«§ 4 3. ledd skal lyde: Unntatt herfra er lønnskjøring, regnskapsføring og internettsidetjenester som kan kjøpes fra egen partiorganisasjon etter vanlige satser. Honorarets størrelse skal presiseres i egen note i regnskapsrapporten til Presidentskapet.»
Ansatte i stortingsgruppene skal ha sin arbeidsplass i Stortinget og ikke i partiorganisasjonen sentralt eller ved partikontorer lokalt i distriktene.
Det er likevel anledning til å disponere personell noe friere noen uker i forbindelse med valgkamp.
§ 5 Reiser og arrangementer
Stortingets administrasjon dekker representantenes utgifter til reiser og arrangementer i samsvar med Bestemmelsene om stortingsrepresentanters godtgjørelser mv. Utgifter knyttet til deltakelse i valgkamp og rene partiarrangementer for øvrig dekkes av gruppene/ partiorganisasjonene. Vedkommende representant attesterer for utgifter som skal belastes gruppen.
Ved kombinerte oppdrag, der utgifter skal deles mellom gruppen og Stortinget, skrives forklarende note på reiseregningen.
Det skal benyttes de samme satser og stilles de samme krav til dokumentasjon som i statens reiseregulativ.
§ 6 Godtgjørelser og naturalytelser til representanter
Bortsett fra eventuell tilleggsgodtgjørelse til parlamentarisk leder og nestleder skal tilskuddsmidler ikke utbetales som godtgjørelse eller benyttes til naturalytelser til stortingsrepresentanter. Innberetningspliktige ytelser skal spesifiseres i egen note i regnskapsrapporten, slik at det framgår hva hver enkelt har mottatt. Det legges til grunn at de ytelser det her er snakk om må ha karakter av faste ordninger som kan ses som en form for godtgjørelse til vedkommende representant, og at situasjonsbestemte ytelser, som for eksempel åremålsgaver/tilstelninger og lignende, faller utenfor.
§ 7 Regnskapsføring og revisjon
Stortingsgrupper og uavhengige representanter skal føre regnskap. Årlig regnskapsrapport sendes til Presidentskapet innen 15. mai påfølgende år. Antall ansatte i stortingsgruppen skal framgå av regnskapsrapporten. Regnskapsrapporten skal følge kontantprinsippet og vise påløpte utgifter. Presidentskapet gir nærmere bestemmelser om regnskapsrapportens utforming, slik at rapportering kan skje etter en ensartet mal.
Regnskapene til stortingsgruppene og uavhengige representanter skal årlig revideres av en statsautorisert revisor oppnevnt av Stortingets presidentskap. Revisjonsberetningen for hvert grupperegnskap framlegges for Presidentskapet sammen med regnskapsrapportene.
Revisor skal kunne bistå partigruppene med nødvendige avklaringer.
Revisor fakturerer hver enkelt gruppe direkte for sine tjenester.
Regnskapsrapporten og revisjonsberetningen gjøres offentlig tilgjengelige når de fremmes for Presidentskapet.
§ 8 Ikrafttreden
Retningslinjene og ordningen med én felles revisor trer i kraft fra 1. januar 2007.
II
Stortingets presidentskap kan utfylle disse retningslinjene.
III
Med virkning fra regnskapsåret 2007 skal bruken av tilskudd som gis til Stortingets partigrupper og uavhengige representanter, revideres av én statsautorisert revisor oppnevnt av Stortingets presidentskap.
Votering:Presidentskapets innstilling ble enstemmig bifalt.