Stortinget - Møte onsdag den 24. mai 2006 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 9
Anders Anundsen (FrP) [12:29:40]: Jeg har gleden av å legge frem følgende spørsmål til kunnskapsministeren:
«Sitat fra Soria Moria-erklæringen: «Forskningspolitikken speiler samfunnets vilje til å utvikle og ta i bruk ny kunnskap.» Videre står det at Regjeringen vil øke bevilgningene til grunnforskning. I budsjettet for 2006 fjernet Regjeringen opp mot 900 mill. kr til forskning i 2007 ved å redusere Forskningsfondet. I revidert budsjett tar Regjeringen 100 mill. kr fra grunnforskning og langsiktig forskning i 2006.
Når skal Regjeringen stå ved sine løfter fra Soria Moria-erklæringen?»
Statsråd Øystein Djupedal [12:30:19]: La meg først få presisere at denne regjeringen ikke har redusert Forskningsfondet. Tvert imot styrket vi Forskningsfondet med 14 milliarder kr fra januar 2006. Dette gir over 500 mill. kr i økte forskningsmidler i 2007.
Det er heller ikke riktig at Regjeringen tar 100 mill. kr fra grunnforskning i revidert budsjett. Vi har foreslått at Norges forskningsråd kan omdisponere inntil 100 mill. kr av avkastningen fra Forskningsfondet for at staten skal kunne bidra med ekstra midler, som gis til store gaver til forskning. Ordningen med gaveforsterkning virker slik at når bedrifter eller enkeltpersoner gir en gave til grunnforskning, plusser staten på 25 pst. av gavebeløpet.
Jeg synes det er gledelig at private aktører nå gir mer til grunnforskning. Da skal selvsagt staten bidra med mer penger i dette spleiselaget. Det er det vi har sørget for med den omdisponeringen vi gjør i revidert budsjett. Det betyr altså mer midler til grunnforskning. De 100 mill. kr som er omdisponert, går fremdeles til grunnforskning, samtidig som de totale grunnforskningsmidlene øker på grunn av store gaver fra private.
Omdisponeringen av fondsavkastning kan gjøres uten konsekvenser for igangsatt aktivitet. Dette er fordi etablering av sentrene for fremragende forskning og oppstarten av en del store forskningsprogrammer har tatt noe lenger tid enn forutsatt, slik at det har vært et midlertidig underforbruk i forhold til bevilgningene i statsbudsjettet de siste årene. Det er disse midlene som nå blir anvendt til gaveforsterkningsordningen.
Regjeringen står fast ved sine ambisjoner i Soria Moria-erklæringen. Bevilgningene til forskning og utvikling ble også i budsjettet for 2006 styrket med hele 1,3 milliarder kr. Regjeringen vil fortsatt arbeide for å styrke forskningsbevilgningene.
Anders Anundsen (FrP) [12:32:03]: Jeg vil takke for svaret, men jeg er litt forundret over det. Denne regjeringen fjernet 25 milliarder kr fra Forskningsfondet i forhold til Bondevik-regjeringens forslag. De 25 milliarder kr ville utgjort opp mot 900 mill. kr mer til forskning, hvilket ville medført at det offentlige hadde klart å oppfylle 1 pst.-målsettingen sin i BNP.
Det som gjør meg enda mer forundret er at statsråden sier at årsaken til at man kan omdisponere disse midlene, er at vi ikke har fått igangsatt tilstrekkelig forskningsvirksomhet. Det er nok riktig, men også litt feil, fordi disse bevilgningene på 100 mill. kr var fordelte midler til konkrete prosjekter. Betyr dette at statsråden kan garantere at de 100 mill. kr som i dag blir omdisponert fra den langsiktige grunnforskningen til å forsterke gaveforsterkningsordningen, kommer på plass i budsjettet for 2007, slik at en ikke får en reell nedgang i forskningsbudsjettet for 2007?
Statsråd Øystein Djupedal [12:33:04]: Ja, jeg kan garantere at vi ikke får noen nedgang i forskningsmidlene for neste år.
Representanten tar feil i at pengene som den forrige regjeringen foreslo til Forskningsfondet ville ha utløst midler i årets budsjett. De hadde i så fall utløst midler for neste års budsjett. Dette er et spørsmål som Regjeringen vil komme tilbake til i den ordinære budsjettprosessen. Det vil bli lagt fram for Stortinget på ordinært vis nå til høsten.
Vår regjering har høye ambisjoner når det gjelder forskning og høyere utdanning. Jeg er glad for at det er et samlet storting som hele tiden har understreket betydningen av forskning. Vår regjering følger opp det som er Regjeringens samlede målsetting i forskningsmeldingen.
Anders Anundsen (FrP) [12:33:42]: Jeg mener det fremkommer veldig klart av spørsmålsstillingen at det er 2007-budsjettet disse 900 mill. kr ville hatt virkning for, og ikke inneværende år. Det har statsråden selvfølgelig rett i, og det fremkommer også i spørsmålet.
Denne gaveforsterkningsordningen som statsråden synes er veldig god, er veldig god. Den er et viktig bidrag for å sikre at private skal gi enda mer til langsiktig forskning. Derfor ønsker jeg å få statsrådens garanti for at gaveforsterkningsordningen vil bli prolongert også i det budsjettet som kommer til høsten.
Jeg vil også gjerne få en presisering av svaret når det gjelder at forskningsbudsjettet ikke skal reduseres. Vi vet at kunnskapsstatsråden også har ansvaret for barnehager og skal kjempe for midler til å dekke Barnehageløftet for å redde sin partileder fra avgang. Ser statsråden det av den grunn som en vanskelig oppgave å kjempe for mer penger til forskning? For man må ha 100 mill. kr mer til forskning i 2007-budsjettet enn i årets budsjett hvis man ikke skal redusere den totale forskningssatsingen utover den reduksjonen som det nå legges opp til av statsråden.
Statsråd Øystein Djupedal [12:34:55]: Jeg er enig med representanten i at gaveforsterkningsordningen er en god ordning. Den motiverer bedrifter eller rike mennesker til å gi gaver til forskning. Det betyr at staten deltar i dette spleiselaget.
Denne posten var betydelig underbudsjettert. Det var heller ikke så unaturlig all den tid det var en helt ny ordning som det var satt av 50 mill. kr til. Det viser seg nå at særlig Universitetet i Bergen, gjennom Mohns sjenerøse gaver, har fått betydelige midler som vi fra statens side må følge opp. Det har vært mulig gjennom Forskningsrådets omdisponering, fordi det finnes ubrukte midler i Forskningsrådet – som selvfølgelig skal gå til forskningsprosjekter når disse prosjektene er i gang – og man omdisponerte disse midlene på en måte som gjør at de går fra å stå på konto til å bli brukt i aktiv forskning. Det betyr at vi gjennom dette grepet får mer aktiv forskning, særlig innenfor medisin, som har vært et prioritert område fra Mohn, som har gitt store gaver til Universitetet i Bergen.
Vi vil komme tilbake til budsjettet når vi kommer til den ordinære budsjettprosessen, men jeg kan forsikre representanten om at gaveforsterkningsordningen vil bli videreført, og at det vil bli mer penger til forskning neste år.