Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 2006 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Ketil Solvik-Olsen til olje- og energiministeren, vil bli besvart av nærings- og handelsministeren på vegne av olje- og energiministeren.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:24:09]: Jeg har stilt et spørsmål til olje- og energiministeren:

«NVE har nylig anbefalt konsesjon til gasskraftverk på Tjeldbergodden. Miljøvernministeren krevde umiddelbart at anlegget skulle ha CO2-håndtering fra første dag. Statsråden har tidligere stått fast på tilsvarende krav samt uttalt at utbygger må ta en vesentlig del av kostnaden. Det innebærer ulike konsesjonskrav på Tjeldbergodden og Kårstø, en praksis ESA har slått kraftig ned på i andre saker.

Mener statsråden det er rettferdig og lovlig å praktisere en slik forskjellsbehandling?»

Statsråd Odd Eriksen [12:24:47]: Som det framgår av Soria Moria-erklæringen, er Regjeringens politikk når det gjelder gasskraft, basert på at gitte konsesjoner står ved lag, og at produksjonen av gasskraft skal inngå i det internasjonale kvotesystemet som sikrer at de totale utslippene ikke øker.

Videre har Regjeringen satt seg som mål at Norge skal bli ledende i miljøvennlig bruk av gass. Som det framgår av tilleggsbudsjettet, vil Regjeringen gjennom økonomiske virkemidler og satsing på ny teknologi sørge for at nye konsesjoner til gasskraftverk skal basere seg på CO2-fjerning. Regjeringen vil samarbeide med utbyggerne av gasskraft om anlegg for CO2-fangst, og bidra økonomisk til at dette kan gjennomføres så snart som mulig.

Når det gjelder spørsmål om behandling av søknadene knyttet til gasskraftverket på Tjeldbergodden, vil jeg vise til at NVE gav konsesjon etter energiloven. Dersom konsesjonen påklages, vil saken komme til behandling i Olje- og energidepartementet.

Miljøverndepartementet fatter vedtak om utslippstillatelse ved behandlingen av søknader om nye gasskraftverk. Statens forurensningstilsyn gir i denne sammenheng en innstilling til departementet. Tilsynets innstilling for Tjeldbergodden ble gitt samtidig med NVEs energikonsesjon.

Saken er nå til behandling både hos energi- og miljømyndighetene. Det er derfor ikke riktig av meg nå å kommentere konsekvensene av hva som kan bli utfallet av den endelige behandlingen av søknadene.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:26:53]: Det var et svar fullt av formaliteter, men der de prinsipielle avklaringene mangler, og det var nettopp gode prinsipielle avklaringer vi trodde vi skulle få med en flertallsregjering. Det skjer da ikke.

Statsråd Bjørnøy har allerede varslet at det vil stilles krav om CO2-rensing for gasskraftverket på Tjeldbergodden. Det er jo hyggelig at Regjeringen har visjoner, men problemet i dette området er at hvis en skal ha så firkantede visjoner at man kun skal bygge gasskraftverk med CO2-rensing, vet vi at da vil det ikke bygges gasskraftverk i Møre og Romsdal på en del år ennå. Tatt i betraktning den kraftsituasjonen en står i, er det ganske tragisk for regionen. Da er det også betenkelig at en har strengere rammevilkår i Norge enn i EU for nettopp gasskraftverk, tatt i betraktning Arbeiderpartiets tidligere standpunkt i sånne saker.

Tror Regjeringen at det blir bygd gasskraftverk raskere eller senere hvis en stiller dette kravet om CO2-håndtering, i forhold til ikke å ha krav om CO2-håndtering?

Statsråd Odd Eriksen [12:27:51]: Når det gjelder denne saken, som er direkte knyttet til gasskraftverket på Tjeldbergodden, sa jeg innledningsvis at denne saken ligger til behandling hos energi- og miljømyndighetene. Derfor vil jeg ikke konkret gå inn på denne saken. Det må vi komme tilbake til.

Men når det gjelder det prinsipielle spørsmålet knyttet til CO2-håndtering og CO2-fangst, ligger de prinsipielle overlegningene fast gjennom formuleringen gitt i Soria Moria-erklæringen om at vi tar sikte på at Norge skal bli ledende innenfor CO2-fjerning, og vi skal bidra økonomisk til CO2-fangst. Det er min sterke overbevisning at vi gjennom realisering av de ambisiøse miljømessige målsettingene også skal kunne realisere bygging av gasskraftverk.

Presidenten: Ønsker Ketil Solvik-Olsen oppfølgingsspørsmål?

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:28:47]: Ja takk, veldig gjerne, president, for dette er ikke et skikkelig svar på spørsmålet. Problemet er at så lenge Regjeringen stiller krav om CO2-rensing, en renseteknologi som ikke i dag er kommersielt tilgjengelig, og som alle aktører i markedet sier ikke vil være tilgjengelig til en pris som markedet er villig til å betale, og Regjeringen ikke tillater at det bygges gasskraftverk med dagens teknologi også innenfor en renseteknologi når den er klar, betyr det at kraftsituasjonen i Midt-Norge vil være kritisk inntil dette gasskraftverket er på plass. Det er understreket av flere folk i Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og jeg trodde at statsråden ville lytte litt til dem.

Når en viser til at Kårstø-anlegget gjerne skal være et foregangsprosjekt, vet en at i beste fall vil teknologien være på plass der, som et utprøvingsprosjekt, fra 2009. Hvis dette virker, vil en gjerne få evaluert dette i 2011. Og hvis en da ser at dette fungerer, vil en kunne begynne å bygge på Tjeldbergodden i 2014, fem år etter det Statnett og NVE har sagt er kritisk år for kraftsituasjonen. Vil statsråden frafalle kravet om CO2-rensing hvis en ser at alternativet er en kraftkrise?

Statsråd Odd Eriksen [12:30:03]: Som jeg har sagt to ganger nå: Den konkrete søknaden som ligger til behandling, vil jeg ikke gå inn i realitetene i. Jeg er veldig klar over kraftsituasjonen i Midt-Norge. De synspunktene som representanten Solvik-Olsen fremmet, skal jeg ta med meg til olje- og energiministeren. Men det er noen utfordringer som vi står overfor, som jeg er trygg på at vi skal klare å finne en løsning på, også når det gjelder etablering av gasskraftverk i Norge.

: