Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 2006 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 43

Øyvind Halleraker (H) [15:24:20]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til fiskeri- og kystministeren:

«Et av hovedmålene i Nasjonal transportplan er å få mer av godstransporten fra vei over på sjø. Det er ønskelig å få svar på hvilke planer fiskeri- og kystministeren har for havne- og infrastrukturen framover i lys av investeringsbehovene.

Vil statsråden følge opp Kystverkets handlingsprogram?»

Statsråd Helga Pedersen [15:24:41]: Stadig økende vegtrafikk i Norge og på hovedvegnettet i Europa medfører forsinkelser og høyere transportkostnader. Det er derfor en politisk målsetting å overføre godstransporter fra veg til sjø. En overgang av transporter fra veg til sjø betyr derfor at det må legges til rette for en konsentrasjon av godsstrømmene til knutepunkter og transportkorridorer. Transport til sjøs er i stor grad en miljøvennlig og sikker transportform. Konsekvensene av en ulykke kan likevel være alvorlige. En konkurransedyktig sjøtransport som tilfredsstiller vareeieres og passasjerers behov for transporttjenester, forutsetter dermed at havnene og farledene er sikre og effektive.

Som det står i Soria Moria-erklæringen, vil Regjeringen legge til rette for at havnene utvikles til hensiktsmessige knutepunkter i transportkorridorene som binder sammen ulike deler av landet, og som kobler det innenlandske transportnettet til det internasjonale transportnettverket.

Videre er sjøsikkerhet og beredskap mot akutt forurensning helt avgjørende elementer i Regjeringens arbeid med å tilrettelegge for sjøtransport som en moderne, miljøvennlig og effektiv transportform.

For å løse transportutfordringene og styrke sjøtransporten må de ulike transportformene ses i sammenheng, og Nasjonal transportplan er den strategiske planen for utviklingen av den samlede statlige infrastrukturen for sjø-, veg-, jernbane- og lufttransport.

Med unntak av statlige fiskerihavner er de offentlige havnene kommunale, og direkte investeringer finansieres ikke over statsbudsjettet. Gjennom Nasjonal transportplan legges det imidlertid opp til at de viktigste havnene har god landverts og sjøverts tilknytning. Videre arbeider Fiskeri- og kystdepartementet for at det etableres hensiktsmessig havnesamarbeid mellom offentlige havner og mellom offentlige og private havneterminaler. Den pågående revisjonen av havne- og farvannsloven innebærer videre at sentrale rammebetingelser for havnenes organisering, drift og finansiering nå er oppe til vurdering.

Regjeringen har i Soria Moria-erklæringen også varslet at det skal foretas en samlet vurdering av alle gebyrer og avgifter innenfor sjøtransport, slik at sjøtransport gis like konkurransevilkår som landtransport. Kystverket har allerede startet dette arbeidet.

Ved Stortingets behandling av Nasjonal transportplan for perioden 2006–2015 ble planrammen for Kystverket fastsatt til 6 milliarder 2004-kroner for hele planperioden. Statsbudsjettet vedtas som kjent for ett år av gangen, og gjennomføringstakten av Kystverkets handlingsprogram avhenger av handlingsrommet i økonomien og den årlige budsjettprosessen.

Jeg vil videre understreke at Nasjonal transportplan angir gjennomsnittlige årlige planrammer, og at oppfølgingen i de årlige budsjettene derfor vil variere som følge av ulike prosjekters størrelse og kontantstrøm. Kystverkets budsjett for 2006 er på nivå med den gjennomsnittlige årlige planrammen i Nasjonal transportplan 2006–2015.

Øyvind Halleraker (H) [15:27:43]: Jeg takker for svaret.

Vi er enige om, og det er jeg glad for, at viktige mål med Nasjonal transportplan er å tilrettelegge for miljøvennlig og sikker transport også langs kysten.

Jeg har to litt mer konkrete oppfølgingsspørsmål: Hva vil fiskeri- og kystministeren gjøre i forhold til det arbeidet forrige regjering igangsatte med merking av farvann og farleder? Og: Vil fiskeri- og kystministeren videreføre arbeidet med trafikkseparasjon langs kysten?

Statsråd Helga Pedersen [15:28:22]: Når det gjelder merking av farleder og vedlikeholdet av riksvei nr. 1 langs kysten, vil jeg komme tilbake til bevilgningene i den ordinære budsjettprosessen. Når det gjelder trafikkseparasjon, har Regjeringen nå ute et høringsforslag om opprettelse av seilingsleder. Vi skal jobbe aktivt for at det skal være trygt å ferdes langs kysten.

Øyvind Halleraker (H) [15:28:58]: Jeg takker igjen for svaret.

Jeg skal forsøke å være enda litt mer konkret i mitt siste tilleggsspørsmål. En viktig del av seilingsleden i Sør-Norge er jo den farefulle seilasen forbi Stad. I forrige budsjettinnstilling var det et flertall som gikk inn for å avsette 5 mill. kr til at Kystverket skulle avklare et videre arbeid også fram mot et anbudsgrunnlag. Det kunne være interessant om statsråden kunne svare på hvor langt dette arbeidet er kommet, og når vi eventuelt kan vente oss en sak om dette her i Stortinget.

Statsråd Helga Pedersen [15:29:44]: Fiskeri- og kystministeren forholder seg til de vedtakene som Stortinget har fattet, og vil komme tilbake til Stortinget på en egnet måte.

Presidenten: Dermed er spørretimen avsluttet.

: