Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 2006 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 37

Inge Lønning (H) [14:48:20]: Jeg har følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«Helse Vest har nylig avgjort hvilke private aktører som skal få utføre operasjoner for helseforetaket de neste to årene. Helse Vest har i anbudskonkurransen valgt å se kun på pris, og ser dermed bort fra kvalitet, brukertilfredshet og hvilke typer operasjoner de private aktørene har erfaring med. Mange av tilbyderne har bare fått lov til å utføre enkeltprosedyrer.

Mener statsråden at en anbudsrunde der det ensidig legges vekt på pris, og der avtalene gjøres smalest mulig, er til beste for pasientene?»

Statsråd Sylvia Brustad [14:48:58]: De regionale helseforetakenes ivaretakelse av sitt «sørge for»-ansvar innebærer som kjent både bruk av egne helseforetak og kjøp av tjenester fra ulike private tilbydere. Jeg legger til grunn at slike tjenestekjøp håndteres på en ryddig og tilfredsstillende måte, i samsvar med det regelverk som er gjeldende. Det bør ikke herske noen tvil om at kvaliteten og tryggheten for pasienten selvsagt er det viktigste.

Som representanten selvfølgelig er godt kjent med, har Helse Vest nylig avsluttet en anbudsrunde for kjøp av kirurgiske tjenester. Det er gjort kjent hvem Helse Vest har til hensikt å inngå avtaler med, men meg bekjent er kontrakter foreløpig ikke inngått. I konkurransegrunnlaget fra Helse Vest er det redegjort for hvilke kvalifikasjonskrav tilbydere må innfri. Her er det bl.a. lagt til grunn at tjenestene som skal leveres fra private aktører, skal være likeverdige med tilsvarende tjenester i offentlige sjukehus.

Anbudskonkurransen er gjennomført i samsvar med lov om offentlige anskaffelser. Oppdragsgiver kan basere tildeling på laveste pris, noe Helse Vest har valgt å gjøre i dette tilfellet. Men bildet er imidlertid ikke fullt så enkelt som at man utelukkende har gått etter laveste pris. Gjennom nevnte kvalifikasjonskriterier har Helse Vest kunnet foreta vurderinger av om tilbydere er kompetent og kvalifisert til å levere tjenester på aktuelle fagområder. Blant annet har de lagt vekt på å få god oversikt over hvilket personell som skal yte tjenestene. Som trinn to i denne prosessen er de tilbyderne som er ansett kvalifisert, deretter vurdert i forhold til pris.

Jeg er svært opptatt av at ressursutnyttelsen og tjenestetilbudet i spesialisthelsetjenesten skal være til beste for pasientene, og at kvaliteten må være god. Dette er viktig både når tjenester blir ytt av de offentlige sjukehusene, og av private aktører som har avtale med regionale helseforetak. Det er selvsagt ikke et mål i seg selv at avtaler splittes opp og gjøres smale, men i noen sammenhenger kan det være rasjonelt og formålstjenlig. Når det gjelder den konkrete anbudsrunden, melder Helse Vest til meg at avtaleoppdelinga som de hadde lagt til grunn, kan være uhensiktsmessig på enkelte områder. De vil derfor se nærmere på dette og eventuelt gjøre nødvendige justeringer.

En overordnet målsetting for de regionale helseforetakene er å ivareta og videreutvikle gode tjenestetilbud til befolkninga, av god kvalitet og med korte ventetider. Generelt legger jeg til grunn at regionale helseforetak har pasienthensyn for øye i forbindelse med anbudsutlysninger og avtaleinngåelser. Samtidig skal slike runder håndteres på en måte som ivaretar ryddighet, både i forhold til regionale helseforetak og i forhold til ulike private tilbydere.

Inge Lønning (H) [14:51:50]: Jeg takker statsråden for svaret, og la spesielt merke til at statsråden refererte til det svaret hun har fått fra Helse Vest, om at man ser at det har vært noen svakheter ved den måten man har gjennomført anbudsrunden på, ved at man ikke i tilstrekkelig grad har vektlagt pasientenes, altså brukernes, behov for å få gjennomført behandling på ett sted og på én gang, slik at man kanskje har kommet i skade for å skape en situasjon hvor én og samme bruker må henvende seg til flere ulike fagmiljøer for å få gjennomført behandling. Jeg oppfatter det da slik at statsråden er enig i den innrømmelse som Helse Vest har gjort om at dette er hensyn som skal vektlegges, og som bør vektlegges, når man i fremtiden går ut med anbud.

Statsråd Sylvia Brustad [14:52:52]: Ja, det er avgjørende at vi greier å gi pasientene våre tilbud av best mulig kvalitet, og selvfølgelig et tilbud som er til minst mulig bry, ved at en ikke trenger å forholde seg til flere ulike.

Jeg viser igjen til at Helse Vest nå går gjennom det og er innstilt på å foreta nødvendige justeringer dersom en mener det må gjøres, og innrømmer at dette kanskje har vært noe uheldig.

Ellers må jeg legge til at denne regjeringa har, som representanten Lønning kjenner godt til, generelt sett lagt til grunn at den ønsker færre avtaler med private kommersielle aktører enn det som var den forrige regjeringas politikk. Men en skal ha ordentlige avtaler, og det skal være avtaler som står i forhold til hva som er best for pasienten. I det ligger det at det skal begrenses, men det står ikke at det skal være i null.

Inge Lønning (H) [14:53:45]: Jeg takker nok en gang statsråden for utfyllende svar.

Diskusjonen om tyngdefordelingen mellom offentlig og privat er selvfølgelig en viktig og interessant diskusjon, men den ligger litt på siden av det jeg stilte spørsmål om. Spørsmålet dreier seg primært om å håndtere anbudsrundene på en slik måte at kvalitetskravene av hensyn til brukerne blir formulert på en tilstrekkelig tydelig måte, slik at det også kan vektlegges så man ikke kommer i skade for bare å vektlegge marginale forskjeller i pristilbud dersom det har utilsiktede sidevirkninger. Jeg konstaterer at noen av helseforetakene ser ut til å ha sett dette og tatt selvkritikk på det, bl.a. Helse Øst når det gjelder antallet rehabiliteringsplasser i Oslo og nærmeste omegn, hvor man åpenbart hadde kommet i skade for ikke å vektlegge brukerhensyn og kvalitet tilstrekkelig.

Jeg håper at statsråden også deler den oppfatning at det er godt vi har helseforetak som kan innrømme feil!

Statsråd Sylvia Brustad [14:54:58]: Jeg er glad for alle som innrømmer feil hvis de har gjort noen feil – enten det er helseforetak eller andre.

Som spørreren sier, vi er også opptatt av kvalitet, og det skal selvfølgelig veies opp mot pris. Men det er avgjørende viktig at vi gir pasientene våre et godt tilbud. Det er derfor vi er til, enten vi representerer partier eller det regionale helseforetaket.

: