Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 2006 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 25
Ivar Kristiansen (H) [13:32:34]: Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:
«En rapport fra TØI viser at døgnkontinuerlig tilstedevakt ved statens redningshelikoptertjeneste fremstår som meget samfunnsøkonomisk, og vil kunne gi en årlig økonomisk gevinst i størrelsesorden 100–175 mill. kr, i tillegg til et langt forbedret og tryggere beredskapsnivå for alle de fem stasjonene i Norge.
Deler statsråden TØIs konklusjoner, og vil statsråden ta snarlig initiativ til at tilstedevakt nå får førsteprioritet for hurtig gjennomføring for de baser som i dag ikke har tilstedevakt?»
Statsråd Knut Storberget [13:33:23]: Det er min klare målsetting å ta vare på og å forbedre den norske redningshelikoptertjenesten og i den forbindelse arbeide aktivt for å få på plass døgnkontinuerlig tilstedevakt så raskt som mulig. Med døgnkontinuerlig tilstedevakt reduseres reaksjonstiden fra alarmering av personellet til helikopteret er i lufta til et minimum. Den redningsfaglige gevinsten ved denne oppgraderingen av redningshelikopterberedskapen er at man øker muligheten for å berge flere liv. Døgnkontinuerlig tilstedevakt er en meget høyt prioritert sak for meg.
Ivar Kristiansen (H) [13:33:57]: Jeg takker statsråden for svaret hvor han relativt usminket deler de konklusjonene som kommer frem i rapporten.
I dag har vi på dette området et slags Forskjells-Norge, i og med at det er bare én av de fem stasjonene som har tilstedevakt. Vi har en serie med utredninger og rapporter som bekrefter TØIs konklusjoner. Jeg vil også henvise til at Helse- og omsorgsdepartementet for 51 uker siden fikk fremlagt en rapport fra de regionale helseforetakene som på mange måter konkluderte lignende, og slo fast at som første prioritet i deres konklusjon er først og fremst tilstedevakt på basene i Bodø og Banak i og med at en ikke har reserveløsninger der som i resten av landet.
Hva betyr det at statsråden vil jobbe hardt for å få på plass en forbedret beredskap?
Statsråd Knut Storberget [13:35:01]: Det betyr at statsråden håper at han snart får gjennomslag i forhold til at vi får døgnkontinuerlig tilstedevakt. Jeg har vært statsråd i tre måneder, og Regjeringa har nå sittet i tre måneder. Den forrige regjeringa hadde jo noen år på seg til å få innfaset tilstedevakt. Det hadde vært veldig viktig hvis man hadde fått gjort det. For jeg deler representantens bekymring i forhold til at det er forskjell fra sør til nord, at vi ikke har lik beredskap, og jeg deler også bekymringen i forhold til hvor effektiv redningstjenesten faktisk blir. Men det jeg vil vokte meg vel for, er at vi går inn og måler menneskeliv i penger. Dette er viktig uansett. Mitt motiv er at flere liv kan reddes, og vi kan forhindre skade både for familier og mennesker som det er avgjort viktig å forhindre. Det er jo ingen hemmelighet at Regjeringa nå jobber aktivt fram mot de budsjettprosesser vi står overfor, og ser på mulighetene for å få tilstedevakt.
Ivar Kristiansen (H) [13:36:01]: Jeg takker igjen statsråden for svaret.
Jeg er helt enig i at vi ikke skal beregne menneskeliv i antall kroner og øre. Men det er definitivt slått fast at tilstedevakt er en vinn-vinn-situasjon for samfunnet totalt sett. Den rapporten som Helse- og omsorgsdepartementet fikk i begynnelsen av fjoråret, dokumenterer jo dette veldig klart. Jeg håper derfor at statsråden kan være litt mer presis med hensyn til hva slags ambisjoner han har på dette området, utover det å jobbe hardt. Kan jeg tolke statsråden slik at han har tenkt å legge frem for Stortinget en tidsplan for når det er mulig å få innfaset tilstedevakt på de øvrige redningsstasjonene i Norge?
Statsråd Knut Storberget [13:36:59]: Dette handler jo i stor grad om budsjett og investeringer i forhold til å få strukturen klar for døgnkontinuerlig tilstedevakt slik at mannskapet bl.a. har et sted å sove. Og så handler det om å øke driftsmidlene fordi det koster noe mer. Derfor er det et budsjettspørsmål. Jeg har lært meg at jeg bør være varsom med å komme med for bastante konklusjoner, i hvert fall før budsjettene er framlagt. Men jeg vil understreke at Regjeringa mener at dette er et viktig felt å satse på. Derfor har vi ambisjoner om å få tilstedevakt nettopp ved de basene som det spørres om, slik at vi ikke bare får utjevnet forskjeller, men får tilstrekkelig beredskap, bl.a. i de nordområdene som Regjeringa har sagt helt klart skal være et satsingsområde, og som også må følges opp når det gjelder spørsmålet om redning og beredskap.