Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 2006 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Petter Løvik (H) [13:25:20]: Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til justisministeren:

«Ein norsk fisketransport vart nyleg rana for 22 tonn fisk medan han venta på å bli lossa i Napoli. Sjåføren fekk varsla om hendinga før han vart tvinga ut av tre væpna menn, men det gjekk åtte timar før italiensk politi reagerte.

Korleis kan statsråden medverke til å hindre at dette skjer på nytt?»

Eirin Faldet hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Knut Storberget [13:25:49]: La meg først understreke at jeg deler representantens bekymring for sikkerheten for sjåfører av fisketransporter til Italia. Denne type ran har til dels blitt gjennomført på brutalt vis overfor sjåførene som har blitt rammet, og jeg ser derfor alvorlig på at det på nytt er gjennomført et ran av en norsk fisketransport i Italia.

Jeg har forelagt spørsmålet for Utenriksdepartementet, som gjennom vår ambassade i Roma har gitt en nærmere redegjørelse for enkelthetene i denne saken. Der har jeg fått opplyst at ranet av den norske fisketransporten i Napoli den 21. desember 2005 er det første ranet av en norsk fisketransport i Italia etter at det ble iverksatt omfattende tiltak i 2002 og 2003 for å beskytte norske fisketransporter. Blant annet fikk vogntogene satellittovervåking, samtidig som det ble lagt opp samarbeidsrutiner med italiensk politi. Erfaringene med dette samarbeidet har så langt vært meget gode. Også italiensk politis etterforskning har gitt resultater, og det ble våren 2005 foretatt en rekke arrestasjoner i Napoli-området. Italiensk politi hevder gjennom dette å ha brutt ned den organisasjonen som stod bak de tidligere ranene.

Under ranet i desember 2005 synes det som om de avtalte samarbeidsrutinene ikke fungerte etter sin hensikt. Vår ambassade i Roma hadde derfor den 26. januar et møte med italienske myndigheter for å avdekke hva som sviktet, og for å drøfte hvordan man kan unngå svikt i framtida. Italiensk politi bekreftet her at samarbeidsrutinene står ved lag og vil bli fulgt ved eventuelle framtidige ran. Under ranet i desember var det svikt på begge sider, og det er nå under oppfølging av partene for å hindre gjentakelse.

La meg i en parentes også få lov til å opplyse at det er på det rene at det gikk langt kortere tid før italiensk politi reagerte, enn det som er rapportert i norske medier, og som representanten Løvik viste til.

Det er i første rekke gjennom et nært operativt samarbeid mellom de involverte parter – i første rekke transportørene, importørene og italiensk politi – at man vil kunne forhindre at det på nytt finner sted ran av norske fisketransporter i framtida. Avansert teknologi har vært tatt i bruk med gode resultater, og behovet for ytterligere sikringstiltak vil bli løpende vurdert. Norske myndigheter vil bistå partene når det gjelder kontakt med italienske myndigheter.

Petter Løvik (H) [13:27:57]: Eg vil takke justisministeren for eit godt og grundig svar. Det er jo først og fremst snakk om sjåførane som blir utsette for ein svært vanskeleg situasjon, men det er også snakk om marknadstilgang som blir hindra ved det som har skjedd. Det må også seiast at det undervegs i kampens hete kom fram ganske sterke påstandar om italiensk politi, bl.a. frå Transportarbeidarforbundet.

Det justisministeren no seier, er gledeleg – at samarbeidsrutinane ser ut til å ha fungert godt på mange måtar dei siste tre–fire åra etter den ransbølgja vi hadde, og også at italiensk politi har klart å få tak i ein del av desse bandane som har herja, ikkje berre når det gjeld fisketransport, men også når det gjeld andre ting.

Men det justisministeren seier, er at rutinane er her, men at det har vore svikt på begge sider. Og då er mitt spørsmål: Kva kan gjerast frå norsk side for å hindre framtidige svikt i desse rutinane, slik justisministeren no seier det har vore også frå norsk side?

Statsråd Knut Storberget [13:29:05]: Jeg tror at det viktigste vi kan gjøre, nettopp er å gå inn i de enkelttilfellene vi nå står overfor, og hvor det skjer svikt. Som jeg redegjorde for i svaret, mener jeg at myndighetene har lagt seg rimelig godt på i denne saken, bl.a. gjennom det møtet som var initiert av vår ambassade i Roma, og at man faktisk følger opp når det skjer slik svikt.

Det er, som representanten sier, helt uten mening hvis vi skal lage regelverk og samarbeidsrutiner uten at de blir fulgt opp. Det er et ansvar på begge sider. Det er også bakgrunnen for at jeg mener at vi bør ha økt fokus mot dette, også framover. Når slike alvorlige episoder skjer, må vi sikre oss at folk føler at de får den bistanden de skal ha. Det vil være noe av det viktigste preventive vi kan ha, fordi rask reaksjon, som også gjelder kriminalitet her i Norge, er noe av det beste vi kan gjøre for å forebygge framtidige kriminelle handlinger.

Petter Løvik (H) [13:30:01]: Igjen – takk for oppfølgingssvaret.

Det var det eg prøvde å gå litt vidare på, som statsråden sa, at også frå norsk side har det vore svikt i oppfølginga av rutinane i denne konkrete saka. Eg veit ikkje kor mykje statsråden vil gå inn i akkurat denne saka – men likevel: Kva blir gjort også overfor transportselskapa og næringa frå politiske myndigheiter og frå Noregs side? Vi veit at det er ei utbreidd frykt både blant sjåførane og transportselskapa. Det er òg selskap som endåtil har sagt at dei vil vurdere å slutte å køyre den slags transportar nedover til Italia på grunn av faren ved det som skjer.

I tillegg til at ein finn ut kva som kan gjerast konkret frå norsk side dersom det har vore ein svikt her, slik som statsråden seier, kan ein gå ut med god informasjon til næringa om det som blir gjort. For det er heilt korrekt – og det er veldig gledeleg – at etter 2002 og 2003 er dette det første tilfellet av slik bandittverksemd i alle fall eg kjenner til.

Statsråd Knut Storberget [13:31:10]: Jeg tror spørreren er inne på det aller vesentligste nå i den fasen vi står i i denne typen saker, og det er informasjon, også om de grep transportørene kan gjøre. Satellittovervåkingen er jo spennende kriminalitetsforebygging, men vi har også andre muligheter. Man har også vært inne på spørsmålet om merking av varene, noe som er interessant. Der vil Justisdepartementet ha en aktiv rolle også i forhold til næringen, og vi skal se på egnede virkemidler slik at vi kommer i en bedre posisjon også i forhold til en næring som utsettes for denne type kriminalitet, men også for annen type kriminalitet.

Jeg vil også påpeke et annet element i disse sakene – og jeg syns det er prisverdig at slike enkeltsaker bringes inn i spørretimen – som viser hvor viktig det er at vi får større internasjonalt samarbeid mellom politiaktører. Vår regjering har sagt at det er en målsetting at vi skal intensivere politisamarbeidet i Europa, og der må Norge være med. Nettopp slike episoder som dette viser behovet for det, hvor viktig det er at vi har dialog, og at informasjonen går over grensene. Det skal jeg bidra til som justisminister.

: