Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 18. mai 2005 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Per Roar Bredvold (FrP) [12:00:41]: Jeg ønsker å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

«I Hedmark, som i resten av landet, er minnesteinene etter bygging av f.eks. bruer i ferd med å forsvinne. Når nye bruer bygges eller forsterkes, tas disse steinene ofte ikke vare på. Dette er «kulturminner» som bør få en hedersplass ved anlegget.

Hva vil statsråden gjøre for å ta vare på disse steinene, som forteller mye om datidens slit og ikke minst byggeferdighetene etter datidens forhold?»

Statsråd Torild Skogsholm [12:01:07]: Statens vegvesen har ansvar for å ivareta kulturhistoriske hensyn i utvikling, bygging og drift og vedlikehold av vegnettet. Ivaretakelse av kulturminner gjøres i ordinære planprosesser for bygging og vedlikehold.

Statens vegvesen har også ansvar for å ivareta hensynet til egne kulturminner. Til orientering utarbeidet Statens vegvesen i 2002 en Nasjonal verneplan for veger, bruer og vegrelaterte kulturminner. Om lag 350 objekter er med på verneplanen og vil gjennomgå en fredningsprosess. I forarbeidene ble mer enn 1 000 veger, bruer og andre objekter registrert og vurdert.

Minnesteiner er steiner med inskripsjon som forteller om viktige hendelser, og er satt opp i ettertid. Minnesteinene gir kunnskap og opplevelse og bør ivaretas i sitt opprinnelige kulturmiljø. Hvordan dette best gjøres, bør vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:02:15]: Jeg takker statsråden for svaret.

Spørsmålet mitt har sitt utspring i en sykkeltur jeg hadde for en stund siden. Når man sykler, kommer man litt lavere ned, nærmere veien og nærmere brua enn når man kjører. Jeg oppdaget da noen steiner ved ei bru, og det oppdaget jeg også ved andre bruer. Jeg stoppet og gikk ned og kikket. Det var steiner fra den tiden brua ble bygd – det stod når og hvordan, etc. Brua er blitt oppklassifisert, og vegen er blitt hevet, så det var 1–2 meter ned. Det var tilfellet også på de andre stedene. Steinene står der nede.

Jeg ser i svaret til statsråden at det er registrert. Men det var i 2002, nå er vi i 2005. Steinene er der fortsatt. Da blir mitt oppfølgingsspørsmål: Hvor langt har man kommet, og hva er i praksis blitt gjort? Er det gjort noe mer enn bare å registrere dette? Minnesteinene er fortsatt der nede, og jeg tror at med enkle grep – ikke så mye penger nødvendigvis – kunne vi fått hevet steinene og kanskje lagt ny maling i skriften på dem, til allmenn nytte og glede.

Statsråd Torild Skogsholm [12:03:20]: Nå kjenner ikke jeg til dette konkrete tilfellet som det er snakk om her. Men det arbeidet som gjøres i Statens vegvesen på dette området, følges opp hele tiden.

Jeg har reist mye rundt i landet og blitt imponert over mye av det arbeidet som har vært gjort med å ta vare på viktige kulturminner og minnesteiner. Det er klart at det er et stort arbeid som ligger bak bare det å registrere denne type objekter. Som det framkom av mitt svar i stad, har man ikke tatt mål av seg til å bevare absolutt alt, men det er viktig å få registrert så mye som mulig, og få vurdert i hvilken grad man har mulighet til å ta vare på disse objektene og samtidig få gjort den jobben man skal i forhold til å legge til rette for god og sikker framkommelighet.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:04:21]: Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Vi er helt enige om at mye er gjort. Det er mange fine rasteplasser som er laget, og det er mange fine stoppesteder som er laget ved siden av bruer eller i tilknytning til bruer.

Når det gjelder mange av disse steinene, vil det ikke koste mange kroner, kanskje nesten ikke noe i det hele tatt, å få løftet dem opp, laget et lite fundament og ha med seg noe sort maling og få skrevet inskripsjonen på nytt. Jeg tror at de som bor rundt en slik bru eller en slik stein, vil føle litt stolthet over dette. Mange har også hatt slektninger med på den byggeprosessen langt tilbake i tid. Jeg tror det er med på å hedre dem som har slitt for å få til dette, hvis man bruker noen få kroner. Jeg tror statsråden og jeg er helt enige om at det er det verdt.

Jeg håper statsråden følger opp dette. Jeg skal i hvert fall ta kontakt med dem som har med dette å gjøre i mitt hjemfylke, slik at dette arbeidet blir forsert. Det er et viktig arbeid, selv om det kanskje ikke betyr så mye. Kulturmessig betyr det mye.

Statsråd Torild Skogsholm [12:05:26]: Det er helt klart at mange av oss kjenner stolthet over historien, ikke minst den historien vi har når det gjelder bygging av både veg og jernbane. Dette er områder som ikke minst Statens vegvesen er opptatt av selv. Det er en del av historien også til Statens vegvesen. Jeg kan forsikre representanten Bredvold om at dette er et spørsmål jeg er opptatt av, og som vi vil ta med oss videre, uten at jeg kan kommentere denne konkrete saken, da jeg ikke kjenner godt nok til den.

Presidenten: Spørsmålene 8, 9 og 10 er allerede besvart.

: