Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 19. april 2005 kl. 10

Dato:
President: Eirin Faldet

Dokumenter: 

Sak nr. 4

Innstilling fra kommunalkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Heikki Holmås, Geir-Ketil Hansen og Karin Andersen om tiltak for bedre behandling av ikke-returnerbare asylsøkere med endelig avslag og andre ikke-uttransporterbare utlendinger

Talere

Votering i sak nr. 4

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Under debatten er det satt fram seks forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Kari Lise Holmberg på vegne av Høyre og Kristelig Folkeparti

  • forslagene nr. 2–5, fra Heikki Holmås på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslag nr. 6, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet

Det voteres først over forslaget fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme konkrete forslag om etablering av lukkete mottak for personer med ulovlig opphold og som ikke returnerer.»

Voteringstavlene viste at det var avgitt 79 stemmer mot og 16 stemmer for forslaget.(Voteringsutskrift kl. 13.58.58)

Ola D. Gløtvold (Sp) (fra salen): Jeg stemte feil.

Presidenten: Da korrigeres stemmetallene til 80 stemmer mot og 15 stemmer for forslaget. Med disse stemmetall er forslaget forkastet.

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 2–5, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gi gruppen utlendinger uten lovlig opphold en juridisk status og derigjennom avklare hvilke rettigheter gruppen har til husvære, livsopphold og helsetjenester.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem for Stortinget et forslag til ordning som gir utlendinger med avslag på søknad om arbeids- og oppholdstillatelse, mulighet til å fremme slik søknad på nytt etter en nærmere fastsatt periode.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at uavhengige fagmiljøer jevnlig går igjennom landenhetens vurdering av enkeltland.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen igangsette en praksis med uavhengig gjennomgang av saker for å undersøke hva som skjer med personer som er blitt sendt tilbake til land med høyt konfliktnivå etter endelig avslag på asylsøknad.»

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 73 mot 22 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.59.49)

Presidenten: Det voteres så alternativt mellom innstillingen og forslag nr. 1, fra Høyre og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Dokument nr. 8:26 (2004-2005) – forslag fra stortingsrepresentantene Heikki Holmås, Geir-Ketil Hansen og Karin Andersen om tiltak for bedre behandling av ikke-returnerbare asylsøkere med endelig avslag og andre ikke-uttransporterbare utlendinger – vedlegges protokollen.»

Fremskrittspartiet har varslet at de støtter forslaget.

Komiteen hadde innstillet:

Stortinget ber Regjeringen opprette ventemottak for personer med endelig avslag på søknad om asyl. Inntil ventemottak er i drift skal ingen som i dag er i ordinære mottak, og som ikke kan utsendes til hjemlandet, miste plassen i mottak. I tillegg må staten påta seg det økonomiske ansvaret overfor kommunene for de som allerede har mistet plassen i mottak inntil tilbud om ventemottak er på plass.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Høyre og Kristelig Folkeparti bifaltes forslaget med 53 mot 40 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.00.56)