Stortinget - Møte tirsdag den 19. april 2005 kl. 10

Dato: 19.04.2005

Dokumenter: (Innst. S. nr. 164 (2004-2005), jf. St.prp. nr. 44 (2004-2005))

Sak nr. 2

Innstilling fra samferdselskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 179/2004 av 9. desember 2004 om innlemmelse i EØS-avtalen av europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1592/2002 om felles regler for sivil luftfart og om opprettelse av et europeisk byrå for flysikkerhet (EASA)

Talere

Votering i sak nr. 2

Steinar Bastesen (Kp) [10:03:20]:Det europeiske samarbeidsforumet Joint Aviation Authorities har hittil vært det sentrale forum for regelverksutvikling på flysikkerhetsområdet for europeiske luftfartsmyndigheter. Forumet er tilknyttet den europeiske luftfartsorganisasjon, som i sin tid ble opprettet på initiativ av Europarådet.

EU har etter hvert funnet denne ordningen uhensiktsmessig og har derfor i samarbeid med de andre deltakerlandene opprettet et særlig EU-byrå for flysikkerhet. Dette byrået skal raskere og mer effektivt fastsette og iverksette harmoniserte regler på området.

EU-byrået har allerede overtatt oppgaver fra samarbeidsforumet vedrørende sertifisering og vedlikehold av luftfartøy. Samarbeidsforumet skal etter planen nedlegges når EU-byrået for flysikkerhet har overtatt alle dets fagområder.

Problemet med denne omorganiseringen er etter Kystpartiets mening at EU i praksis overtar kontrollen over utviklingen av flysikkerheten i det meste av Europa, og at land utenfor EU blir en slags annenrangs deltakere i dette systemet.

Overordnet flysikkerhetsregelverk skal vedtas av EU-parlamentet og EU-rådet, mens vedtakelsen av mer detaljert teknisk gjennomføringsregelverk er delegert til EU-kommisjonen. EU-byrået for flysikkerhet vil utarbeide forslag til regelverk. EØS/EFTA-statene får delta i EU-byråets styre og i EU-komiteen som skal støtte byrået, men de har ikke stemmerett i noen av disse organene.

Deltakelsen i EU-byrået for flysikkerhet innebærer ikke overføring av lovgivningsmyndighet eller forhandlingsmyndighet i internasjonale sammenhenger. Men den innebærer en viss overføring av doms- og forvaltningsmyndighet. EU-byrået og EU-domstolen får myndighet til å fatte vedtak om typesertifiseringer og luftdyktighetspåbud som vil få direkte virkning for private rettssubjekter. I dag ligger denne myndigheten hos Luftfartstilsynet og norske domstoler. EU-byrået skal samarbeide med EFTAs overvåkningsorgan ESA om gjennomføring av regelverk.

Det er stor grad av enighet om betydningen av sikkerheten i sivil luftfart i Europa. Det foreliggende avtaleverk er utarbeidet i samarbeid med alle deltakerlandene i samarbeidsforumet. Kystpartiet vil derfor ikke stemme imot den foreslåtte forordningen i Stortinget. Men vi vil påpeke det uheldige i at felles og alleuropeiske samarbeidsordninger blir erstattet av ordninger som gir EU full kontroll. Skulle det vise seg at forordningen skaper problemer i forhold til flysikkerheten, eller at den ikke virker mer effektivt enn under et alleuropeisk regime, vil Kystpartiet være rask til å ta systemet opp til ny vurdering i Stortinget. Norske myndigheter burde for øvrig være mer på vakt når det skjer endringer som fratar Norge stemmerett i internasjonale samarbeidsfora.

Petter Løvik (H) [10:07:05]: (leiar i komiteen og ordførar for saka): Det er heilt korrekt som representanten Bastesen seier, at vi allereie i dag har eit godt samarbeid internasjonalt gjennom samarbeidsorganet JAA. Det ein vil prøve å få til med denne nyskapninga som allereie er etablert, altså EASA, er eit endå meir formalisert samarbeid. Eg er overbevist om at dette vil føre til at ein får både eit klarare regelverk og eit betre regelverk for flysikkerheit.

Det er også rett at ein del mindre funksjonar, ein del mindre ansvarsområde, blir overførte frå det norske Luftfartstilsynet til EASA, men framleis er det – og det er heilt klart – det norske Luftfartstilsynet som har det fulle og heile ansvaret innanfor Noregs grenser for sikkerheita.

Eg trur at dette vil gagne flysikkerheita både i Noreg og i resten av Europa. Trass i dei innvendingane som Bastesen kjem med, er eg overbevist om at dette vil vere eit gode også for norsk luftfart.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet i sak nr. 2.

(Voteringsutskrift, se side 2131)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde innstillet:

Stortinget samtykker i godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 179/2004 av 9. desember 2004 om innlemmelse i EØS-avtalen av europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1592/2002 om felles regler for sivil luftfart og om opprettelse av et europeisk byrå for flysikkerhet (EASA).

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: I sak nr. 3 foreligger det ikke noe voteringstema.