Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. desember 2004 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Hans Kristian Hogsnes (H) [11:13:17]: Jeg har gleden av å stille følgende spørsmål til arbeids- og sosialministeren:

««Negativ effekt» er en konsekvens av dagens samordningsregler mellom folketrygden og tjenestepensjoner i offentlig sektor. Enkelte enker vil få redusert samlet utbetalt pensjon fra folketrygden og den offentlige tjenestepensjonsordningen dersom deres egenopptjente tilleggspensjon blir tilstrekkelig høy. Dette oppleves svært urimelig av mange. Saken var oppe til behandling i Stortinget 15. juni 2001. Fortsatt er det ikke funnet noen løsning.

Hvordan vil Regjeringen på denne bakgrunn følge opp saken videre?»

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:13:56]: De offentlige tjenestepensjonsordningene er basert på et bruttosystem som sikrer pensjonistene minst 66 pst. av sluttlønnen ved full opptjening. Folketrygdens pensjoner betales fullt ut, mens tjenestepensjon reduseres ved et samordningsfradrag.

Når en pensjonists ektefelle er død, yter folketrygden kombinert tilleggspensjon med 55. pst. av summen av egen og avdødes tilleggspensjon dersom dette er høyere enn gjenlevendes egenopptjente tilleggspensjon. Merytelsen som følger av avdødes opptjening, holdes utenfor samordningen.

«Negativ effekt» er knyttet til at denne merytelsen blir lavere jo høyere pensjonistens egenopptjente tilleggspensjon er. Det vil si at den gjenlevende får en fordel av å ha opptjent lav tilleggspensjon i folketrygden.

Det finnes flere løsninger på denne problemstillingen. De fleste løsningene gir imidlertid pensjonistene lavere samlet pensjon.

Spørsmålet om «negativ effekt» har vært vurdert av Stortinget ved flere anledninger. Den 15. juni 2001 besluttet Stortinget å be Regjeringen sørge for en praktisering av samordningsloven slik at ingen kan tape på å ha opptjent pensjonspoeng i folketrygden.

Loven er imidlertid så klar at en praksisendring krever lovendring. Spørsmålet om «negativ effekt» ble derfor sendt på bred høring. Med unntak av pensjonistorganisasjonene ønsket de fleste høringsinstansene å opprettholde gjeldende samordning.

Pensjonistorganisasjonene ønsker en betydelig liberalisering av samordningen. Deres løsning vil påføre de offentlige tjenestepensjonsordningene meget store utgifter. I tillegg vil dette føre til nye skjevheter for andre pensjonister med tjenestepensjon. Mange vil oppleve også dette som urettferdig.

Saken ble etter dette forelagt Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2003. Regjeringen uttalte da at

«en foreløpig bør videreføre dagens samordning, og at spørsmålet om å endre samordningen vurderes på nytt i lys av Pensjonskommisjonens innstilling».

Komiteens flertall tok dette til etterretning.

Pensjonskommisjonen viste til at såkalt «negativ effekt» kan løses innenfor dagens bruttosystem, men tok ikke stilling til valg av løsning.

Saken vil nå bli omtalt i pensjonsmeldingen, som Regjeringen legger fram om kort tid, hvor også videre behandling av dette temaet vil bli beskrevet.

Hans Kristian Hogsnes (H) [11:16:07]: Dette er en komplisert sak. Jeg er kjent med at det er nedlagt et betydelig arbeid for å finne frem til en best mulig løsning på denne saken. Vi her på Stortinget er også kjent med at sakens gang ikke alltid er korteste vei mellom vedtak med de beste intensjoner og praktisk gjennomføring. Men kjernen i dette spørsmålet er for meg hensynet til de ca. 6 000 enker og enkemenn som trodde de hadde fått en løsning etter Stortingets vedtak 15. juni 2001. Her heter det:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for en praktisering av samordningsloven slik at ingen kan tape på å ha opptjent pensjonspoeng i folketrygden.»

Vi må også ha forståelse for at 6 000 enker og enkemenn fortsatt trodde de hadde en løsning da statsminister Kjell Magne Bondevik i Stortinget 14. mai 2002 forsikret om at saken skulle bli ordnet. De trodde at den «negative effekten» var borte, at de på en måte hadde fått sitt lille «lønnstillegg». Tre og et halvt år er lenge å vente på noe de trodde var i orden.

Er ikke tre og et halvt år mer enn lenge nok å vente for de 6 000 enker og enkemenn som er berørt av denne «negative effekten»?

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:17:14]: Det er riktig som representanten Hogsnes sier, at saken har hatt en relativt lang gang gjennom både storting og høringsinstanser. Men det har sammenheng med at det vedtak som opprinnelig ble fattet, ikke lot seg gjennomføre fordi en da måtte endre loven. Det tok Regjeringen et initiativ til, men valgte da å melde resultatet av den høringen til Stortinget, som jeg redegjorde for i mitt hovedsvar. Stortinget har hele tiden vært informert om hvordan saken har vært håndtert. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget i forbindelse med pensjonsmeldingen, slik vi varslet om i fjor, og slik stortingsflertallet tok til etterretning.

Hans Kristian Hogsnes (H) [11:18:10]: Jeg takker igjen statsråden for hans svar og engasjement i saken. Jeg er nok fortsatt litt usikker på om de 6 000 enker og enkemenn er helt beroliget. De har ventet veldig lenge.

Vi får håpe at vi får en behandling av disse spørsmålene i pensjonsmeldingen som raskt kan avklare hva som blir det endelige resultatet i denne saken, og da forhåpentligvis det beste for de 6 000 enker og enkemenn som fortsatt venter.

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:18:38]: Som sagt vil vi følge opp dette i pensjonsmeldingen og skissere hvordan vi ser en framtidig løsning.

: