Stortinget - Møte onsdag den 1. desember 2004 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 15
Per Roar Bredvold (FrP) [12:25:04]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:
«Som et resultat av St.prp. nr. 42 for 2003-2004 ble det for Kongsvinger festning bestemt at det kun skulle være igjen et kommandantskap på 3 stillinger.
Hvor langt har man kommet i denne prosessen, og hvilke tanker har statsråden om framtidig bruk og styring av denne for festningens brukere og festningen som et viktig nasjonalmonument?»
Statsråd Kristin Krohn Devold [12:25:28]: Ved behandlingen av Innst. S. nr. 234 for 2003-2004, knyttet til St.prp. nr. 42 for 2003-2004, vedtok Stortinget en ny distriktsstruktur for Heimevernet. Et nytt distrikt omfattende Hedmark og Oppland fylker ble opprettet med distriktsstab på Terningmoen i Elverum og med et underlagt kommandantskap på Kongsvinger festning. Kommandantskapet ble opprettet for å ivareta Forsvarets forpliktelser overfor festningsanlegget.
Som oppfølging av Stortingets vedtak har Heimevernsstaben startet arbeidet med forslag til framtidig driftskonsept for kommandantskapet på festningen. Dette arbeidet skal bl.a. avklare samarbeid og ansvarsdeling mellom kommandantskapet og Forsvarsbygg, Regional støttefunksjon på Romerike og Forsvarsmuseets utstillinger på festningen.
Forslag til driftskonsept skal ferdigstilles i løpet av første halvår neste år. Det legges videre opp til at de aktuelle stillingene i kommandantskapet lyses ut våren 2005.
I arbeidet med nytt driftskonsept inngår utarbeidelse av planer for en gradvis reduksjon av den militære tilstedeværelsen i tråd med Stortingets vedtak og ivaretakelse av en formålstjenlig drift av festningen. Hensikten er å få til en løsning som bevarer festningen som kulturminne og kulturarena og reduserer behovet for tilskudd til forvaltning, drift og vedlikehold så mye som mulig.
Som del av driftskonseptet vurderes også en styringsmodell der kommandantskapet utgjør en naturlig og nødvendig del sammen med Forsvarsbygg for å ivareta Forsvarets forpliktelser, nødvendig koordinering av kulturell virksomhet, forvaltning og utleie og kontakt med offentlige myndigheter.
I løpet av våren 2005 vil det bli arbeidet videre med en mulighetsstudie for sivil utnyttelse av bygningsmassen som i dag er i militær bruk, inkludert søk etter aktuelle leietakere. Det foreligger dokumentasjon av bygningsmassens tilstand og verneverdi samt vedlikeholdsplaner som gir et godt grunnlag for dette arbeidet. Framtidig bruk og tilpasning vil være basert på festningens kulturminneverdi, egenart og historie.
Kongsvinger festning vil dessuten stå sentralt i hundreårsmarkeringen av unionsoppløsningen. Det skal holdes en rekke arrangementer i juni, august og september, og et nordisk-baltisk forsvarsministermøte skal holdes der i august, nettopp for å understreke festningens betydning som nasjonalt monument.
Per Roar Bredvold (FrP) [12:28:02]: Jeg takker statsråden for svaret, som jeg tolker som et positivt svar for festningens videre liv, selv om det foreløpig ikke er noe som er konkret og bestemt. Grunnen til min uro, og derav spørsmålet, er at det fortsatt er usikkerhet om hva et kommandantskap på tre personer konkret skal gjøre, om det er HV05s arbeid, eller om det er arbeid med å drifte festningen, eventuelt en kombinasjon.
Det kan virke som om HV05, Generalinspektøren for Heimevernet og de som er opptatt av festningen, kan ha noe forskjellige syn på hvordan dette skal drives videre. Og da er spørsmålet mitt – for å konkretisere det noe: Kan statsråden love at hovedoppgaven for et kommandantskap på tre personer skal være å ivareta festningens interesser, og at det er andre som skal ivareta HV05s arbeid?
Statsråd Kristin Krohn Devold [12:28:58]: Jeg vil nødig foregripe den utredningen som pågår både i regi av Heimevernet og i regi av Forsvarsbygg for nettopp å løse det som er hovedutfordringen: best mulig bruk av festningen framover.
Da vi valgte å la Heimevernet fortsatt ha en tilknytning til festningen, var det fordi det er viktig at det også er aktivitet på våre festningsverk, selv om den militære aktiviteten i framtiden i større grad må kombineres med noe sivil og kulturell bruk.
Jeg skjønner veldig godt spørsmålsstillerens bekymring, for festningen er en bygning som vi bryr oss om, alle sammen. Men jeg kan i hvert fall love at jeg med stor interesse skal følge de utredningene som pågår i løpet av våren, og gjerne komme tilbake med mer utfyllende informasjon når vi har den tilgjengelig.
Per Roar Bredvold (FrP) [12:30:00]: Jeg takker for svaret, som i hvert fall gjør meg noe mer beroliget. At vi har felles interesser her, tror jeg ikke det er den minste tvil om.
Ellers hørte jeg at statsråden tok opp dette med å bruke festningen videre. Jeg synes det er positivt at den kan brukes både militært og sivilt. En skal prøve å finne leietakere – jeg tror det var det ordet statsråden brukte, og ikke ordet salg. Jeg synes at hvis man bruker ordet salg i den prosessen som vi er inne i nå, særlig når vi nærmer oss hundreårsjubileet, blir det helt feil. Det er noen som snakker om at det som er innenfor festningen, skal vi beholde, men to bygninger, bl.a. Gyldenborg, kan vi vurdere – jeg understreker vurdere – å selge. Men statsråden brukte ikke det ordet. Jeg håper at statsråden heller ikke vil bruke det ordet i framtiden, for dette er en enhet som hører sammen.
Ellers kunne det kanskje være en tanke – om det er mulig – å se Kongsvinger festning sammen med Akershus festning og på en aller annen måte koble driften sammen.
Statsråd Kristin Krohn Devold [12:31:04]: Jeg er helt enig med spørsmålsstilleren i at vi må helt klart ta sikte på at festningen blir i offentlig eie, at det offentlige tar et ansvar for den, ikke minst knyttet til de store kulturminneverdiene som ligger her. Men jeg vil legge til at det kan være et definisjonsspørsmål hva som inngår i festningens område. Her har jeg registrert at det lokalt er flere ulike syn. Det har bl.a. av enkelte vært hevdet at flerbruksbygget ikke bør inngå i festningsområdet, og bør kunne vurderes for salg. Dette blir et av de spørsmålene vi må vurdere nærmere i det arbeidet som skal pågå til våren. For meg er det viktigste at området blir brukt, at det blir et viktig knutepunkt for lokalmiljøet, og selvfølgelig at de offentlige utgiftene blir så lave som mulig. Fordi det også er andre interessenter som kan ha nytte av det, vil jeg inntil videre ha et pragmatisk syn på utleie eller salg, hvis det er interesse for enkeltområder som kan skilles ut.