Stortinget - Møte onsdag den 1. desember 2004 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 13
John I. Alvheim (FrP) [12:10:21]: Jeg har følgende spørsmål til den ærede helse- og omsorgsminister:
«Det skal angivelig ha gått ut et signal fra embetsverket i Helse- og omsorgsdepartementet til helseforetakene om at selv om ISF har økt fra 40 til 60 pst., forutsettes det at sykehusene ikke skal behandle flere pasienter i 2005 enn i 2004.
Kan statsråden avkrefte eller bekrefte at et slikt signal allerede er gått ut fra departementet til helseforetakene?»
Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:11:01]: Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre er enige om en helhetlig avtale om statsbudsjettet for 2005. Denne avtalen innebærer at ISF-andelen økes fra 40 til 60 pst. fra 1. januar 2005. Regjeringen er bedt om å komme tilbake med en vurdering av og forslag til tiltak som sikrer kostnadskontroll i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2005, jf. Hagen-utvalgets innstilling, og som bl.a. også sikrer intensjonen i psykiatrisatsingen. I den forbindelse skal Stortinget også orienteres om utviklingen i sykehusøkonomien.
Økningen i ISF-andelen fra 40 til 60 pst. reduserer den økonomiske risikoen for regionale helseforetak ved økt aktivitet. Basisbevilgningen til de regionale helseforetakene er imidlertid også bestemmende for hvor stor aktiviteten skal bli, fordi kostnadskontrollen i ordningen forutsettes ivaretatt ved at ISF-satsen i gjennomsnitt ikke dekker marginalkostnaden. Dermed har de regionale helseforetakene ansvar for å sikre at basisbevilgningen ikke overskrides, slik at det oppstår driftsunderskudd.
Regjeringens forslag til budsjett for 2005 legger til rette for at aktiviteten i sykehusene kan videreføres på omtrent samme nivå som i 2004. Denne aktivitetsmålsettingen er jo i utgangspunktet ikke endret gjennom budsjettavtalen, og departementet har heller ikke gitt nye styringssignaler knyttet til aktiviteten i helseforetakene i 2005, utover det som er formidlet i St.prp. nr. 1 for neste år.
Jeg arbeider nå med bestillingsdokumentet til de regionale helseforetakene på bakgrunn av St.prp. nr. 1, tilhørende innstilling fra sosialkomiteen og de vedtak som vil bli fattet ved behandling av denne innstillingen her i plenum neste uke. Dette bestillingsdokumentet vil bli sendt ut i første uke i januar og vil naturlig nok reflektere de vedtak som følger av avtalen mellom Fremskrittspartiet og regjeringspartiene i Stortinget.
John I. Alvheim (FrP) [12:13:11]: Jeg takker statsråden for svaret og føler meg beroliget med at et slikt signal som antydet her ikke er gitt av helseministeren, men at dette er noe man kommer tilbake til i styringsbrevet.
Forslaget om å øke ISF fra 40 til 60 pst., som Fremskrittspartiet fikk vedtatt i budsjettforliket, gir foretakene et incitament til å utnytte sin kapasitet effektivt og øke sine inntekter betydelig. Det tror jeg vil gi som resultat at vi kan få en økning av pasientbehandlingen, kanskje tilsvarende økningen fra 2002 til 2003 på 4 til 5 pst.
Er helseministeren enig i at en slik mulighet burde være til stede?
Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:13:57]: La meg helt definitivt slå fast når det gjelder representanten Alvheims innledning til spørsmålet, om såkalte signaler som måtte ha gått ut fra embetsverket: Bestillingsdokumentet, eller styringsdokumentet, som det ofte omtales som, går ut første uken i januar med undertegnedes underskrift, og det er det som er styringsdokumentet for de regionale helseforetak.
Det dokumentet må selvfølgelig reflektere det faktum at vi øker ISF-andelen fra 40 til 60 pst., med de muligheter og de fallgruver som kan være knyttet til det. Ingen vil jo være tjent med at vi ikke har noen form for budsjettkontroll. Det er jeg fullstendig klar over heller ikke er representanten Alvheims utgangspunkt. Men hvor stor en eventuell vekst blir, er det vanskelig for undertegnede å tallfeste på bakgrunn av den dokumentasjonen jeg har pr. i dag.
John I. Alvheim (FrP) [12:15:02]: Jeg takker igjen helseministeren for svaret, og jeg tar som gitt at det er helseministeren som i sitt styringsbrev til foretakene gir de instrukser som er nødvendige, også når det gjelder økning av pasientbehandlingen i henhold til Stortingets intensjoner og Stortingets bevilgning.
Motkreftene til sykehusreformen er meget aktive med å spre rykter og negative karakteristikker om sykehusreformen som skaper uro, misforståelser og irritasjon rundt omkring, ikke bare i det enkelte sykehus, men særlig i det lokale miljøet.
Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:15:41]: Det som er hovedanliggendet til representanten Alvheim, som går på styringsdokument, tar jeg til etterretning.
At det er en uro i denne bransjen, er ikke noe nytt. Og at det er motkrefter, merker man jo kontinuerlig. Jeg føler imidlertid at det budsjettet som Regjeringen har foreslått, og den avtalen vi har gjort med Fremskrittspartiet, vil bety at flere pasienter blir behandlet neste år. Det vil naturligvis bli lagt en ramme i forhold til det. Men det faktum at vi har denne avtalen, med det substansielle innholdet, vil være reflektert i det dokumentet.