Stortinget - Møte torsdag den 17. juni 2004 kl.10
President: Jørgen Kosmo
Dokumenter:
Sak nr. 2
Innstilling fra kommunalkomiteen om lokaldemokrati, velferd og økonomi i kommunesektoren 2005 (kommuneproposisjonen)
Talere
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 2
Presidenten: Under debatten er det satt fram 18 forslag. Det er
forslagene nr. 1-3, fra Ivar Østberg på vegne av Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti
forslag nr. 4, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet
forslag nr. 5, fra Reidar Sandal på vegne av Arbeiderpartiet
forslagene nr. 6-8, fra Karin Andersen på vegne av Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti
forslagene nr. 9,10 og 16-18, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet
forslagene nr. 11-13, fra Karin Andersen på vegne av Sosialistisk Venstreparti
forslag nr. 14, fra Magnhild Meltveit Kleppa på vegne av Senterpartiet
forslag nr. 15, fra Karin Andersen på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet Forslagene er inntatt på side 57 og 58 i innstillingen, med unntak av nr. 15-18, som er omdelt på representantenes plasser i salen. Det voteres først over forslag nr. 14, fra Senterpartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Senterpartiet ble mot 6 stemmer ikke bifalt."Veksten i kommunesektoren sine samla inntekter skal vere 6,5-7 mrd. kroner for 2005.
Veksten i kommunesektoren sine frie inntekter skal vere 4,45 til 5,2 mrd. kroner for 2005."
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 11-13, fra Sosialistisk Venstreparti.
Forslag nr. 11 lyder:
"Veksten i kommunesektorens samlede inntekter skal være 7 til 7,5 mrd. kroner for 2005.
Veksten i kommunesektorens frie inntekter skal være 5,75 til 6,5 mrd. kroner for 2005."
Forslag nr. 12 lyder:
"Regjeringen ber Stortinget i budsjettet for 2005 legge fram en plan for reduserte egenandeler i kommunesektoren."
Forslag nr. 13 lyder:
Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble med 84 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.07.44)"Tilskudd til helhetlig vannforvaltning trekkes ut av rammetilskuddet og gjenopprettes som øremerket tilskudd."
Presidenten: Det voteres over forslag nr. 9, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:
"Stortinget ber Regjeringen utarbeide forslag om hvordan lokaldemokratiet kan utvikles, og innbyggerne i de ulike kommunene skal få økte incentiver for å delta i lokalpolitikken. Herunder bes Regjeringen legge frem en helhetlig plan for hvordan kommunene skal få råderett over plan- og arealsaker innenfor sine egne kommunegrenser."
Kystpartiet har varslet at de støtter dette forslaget.
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 82 mot 17 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.08.08)Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 10 og 16, fra Fremskrittspartiet.
Forslag nr. 10 lyder:
"Stortinget ber Regjeringen om å legge frem sak om fjerning av fylkeskommunen som selvstendig forvaltningsnivå."
Forslag nr. 16 lyder i endret form:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 83 mot 16 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.08.26)"Stortinget ber Regjeringen om å innlede drøftinger med kommunene om en eventuell plan for oppretting av den økonomiske ubalansen i kommunesektoren. Rammene og de økonomiske konsekvensene av en slik plan legges frem for Stortinget i kommuneproposisjonen for 2006."
Presidenten: Forslag nr. 18, fra Fremskrittspartiet, er omgjort til et oversendelsesforslag. Forslaget lyder i endret form:
"Det henstilles til Regjeringen å vurdere en likebehandling og inkludere 14-kommunegruppen i kompensasjonsordningen vedrørende ny arbeidsgiveravgift. Regjeringen bes å legge frem forslag i kommuneproposisjonen for 2006."
Presidenten foreslår at forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. - Det anses vedtatt.
Det voteres så over forslag nr. 17, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:
"Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2005 følge opp avtalen mellom Sosialdepartementet og vertskommunene inngått i 2001."
Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har varslet at de støtter dette forslaget.
Voteringstavlene viste at det var avgitt 53 stemmer for, og 45 stemmer mot forslaget fra Fremskrittspartiet.(Voteringsutskrift kl. 20.09.03)Presidenten: Det er visst noen som har stemt feil her.
- Presidenten forstår det da slik at forslaget er bifalt med 54 mot 44 stemmer.
Det voteres så over forslagene nr. 6, 7 og 8, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.
Forslag nr. 6 lyder:
"Stortinget ber Regjeringa om å etablere tilskotsordningar for utgreiing og implementering av interkommunale samarbeidsløysingar."
Forslag nr. 7 lyder:
"Stortinget ber Regjeringa føreta ein gjennomgang av kommunelova med sikte på å fjerne hindringar for interkommunalt samarbeid."
Forslag nr. 8 lyder:
Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti og Senterparti ble med 78 mot 21 stemmer ikke bifalt,(Voteringsutskrift kl. 20.09.41)"Stortinget ber Regjeringen i 2005 innføre en statlig toppfinansiering for særlig ressurskrevende brukere av kommunale tjenester der 100 pst. av utgifter over 600 000 kroner pr. bruker dekkes av staten. Bevilgningen skal være en overslagsbevilgning."
Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 5, fra Arbeiderpartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet ble med 65 mot 34 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.09.57)"Veksten i kommunesektorens samlede inntekter skal være 5-6,5 mrd. kroner for 2005.
Veksten i kommunesektorens frie inntekter skal være 3,75-5,5 mrd. kroner for 2005."
Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 4, fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 61 mot 38 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.10.15)"Stortinget ber Regjeringa utrede friere kommunal beskatningsrett og komme til Stortinget med en slik utredning, senest sammen med framlegging av kommuneproposisjonen for 2006."
Presidenten: Det voteres over forslag nr. 15, fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 54 mot 44 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.10.33)"Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2005 sørge for at påviste feil i uttrekk knyttet til tekniske fagskoler i rammetilskudd for fylkeskommunene i 2004 blir rettet, slik at både uttrekk og gjesteelevsatsen blir korrekt."
Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 1, 2 og 3, fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.
Forslag nr. 1 lyder:
"Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen sak om selskapsskattereformen i begynnelsen av oktober 2004, hvor flere mulige modeller utredes."
Forslag nr 2 lyder:
"Stortinget ber Regjeringen gi en endelig kompensasjon til Sør-Trøndelag fylkeskommune med til sammen 55 mill. kroner gjennom skjønnsmidler i 2004 og 2005."
Forslag nr. 3 lyder:
Votering:Forslagene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti bifaltes med 55 mot 43 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 20.10.49)Komiteen hadde innstillet:"Stortinget ber Regjeringen legge fram et opplegg i forbindelse med budsjett for 2005 om å tildele driftsmidler til Human Rights Service i en størrelse på 2 mill. kroner fra 1. januar 2005."
I
Stortinget gir Kommunal- og regionaldepartementet fullmakt til å fordele etter skjønn 4 018 mill. kroner for 2005. Midlene foreslås bevilget over kap. 571 Rammetilskudd til kommuner og kap. 572 Rammetilskudd til fylkeskommuner.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:II
Tilskuddet til rehabilitering, helsetiltak for rusmisbrukere innlemmes ikke i rammetilskuddet.
III
Tilskuddet til bedrifter som tar inn lærlinger med særskilte behov, innlemmes ikke i rammetilskuddet.
IV
Stortinget ber Regjeringen i den årlige kommuneproposisjonen rapportere om omfang, volum, kvalitet og pris i fylkeskommunal kollektivtrafikk.
Presidenten: Presidenten regner med at Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ønsker å stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 61 mot 38 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 20.11.25)Videre var innstillet:V
Stortinget ber Regjeringen om å innlede drøftinger med kommunene om en plan for oppretting av den økonomiske ubalansen i kommunesektoren. Rammene og de økonomiske konsekvensene av en slik plan legges fram for Stortinget i statsbudsjettet for 2005.
VI
Stortinget ber Regjeringa medverke til at konsultasjonsordninga mellom staten og kommunesektoren blir gjort meir forpliktande slik at dei totale ressursane innan offentleg sektor kan nyttast betre, ikkje minst ved at ein tek eit større felles ansvar for gjennomføring av statleg politikk.
VII
Tilskuddet til vertskommuner innlemmes ikke i rammetilskuddet.
VIII
Stortinget avviser Regjeringens forslag om å tilbakeføre en andel av selskapsskatten til kommunene. Stortinget ber Regjeringen sørge for at Inntektssystemutvalget foretar en vurdering av om en andel av selskapsskatten bør tilbakeføres til kommunene, og dessuten vurdere inntektsutjevningen i forhold til virkningene av selskapsskatten og bruk av virkemidler som i større grad enn skatt kan motivere til samarbeid mellom kommuner om næringspolitikk.
IX
Stortinget ber Regjeringen sørge for at Sør-Trøndelag fylkeskommune ytes en kompensasjon på 55 mill. kroner for uttrekk knyttet til kapitalkostnader ved RiT 2000-utbyggingen. Regjeringen bes fremme forslag om dette i statsbudsjettet for 2005.
X
Stortinget ber Regjeringen gi støtte til utviklings- og endringsprosjekter etter samme modell som for forsøkene i kommunene Sørum, Steinkjer og Porsgrunn.
XI
Stortinget ber Regjeringen sørge for at ytterligere konkurranseutsetting innenfor helsesektoren og eldreomsorgen stanses inntil konsekvensene for kvalitet og ansattes arbeids- og lønnsvilkår, anbudsutforming og oppfølging er evaluert.
XII
Stortinget ber Regjeringen fremme forslag for Stortinget som sikrer at arbeidstakernes lønns-, arbeids- og pensjonsvilkår ikke svekkes som følge av konkurranseutsetting av offentlige tjenester.
XIII
Stortinget ber Regjeringa syte for full kompensasjon for meirverdiavgift knytt til kjøp av tenester frå statlege verksemder.
Presidenten: Presidenten regner med at Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre vil stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling ble med 51 mot 47 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.11.49)