Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 19. mai 2004 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Steinar Bastesen (Kp) [11:19:40]: Jeg har et spørsmål jeg vil stille justisministeren:

«Den siste tidens hendelser i Vesterisen aktualiserer spørsmålet om fremdriften for effektivisering av redningstjenesten.

Når foreligger Regjeringens forslag om hvilken type helikopter redningstjenesten skal satse på, og når skal Stortingets vedtak om kortere reaksjonstid for redningsaksjoner settes ut i livet?»

Statsråd Odd Einar Dørum [11:20:15]: I forbindelse med St.meld. nr. 44 for 2000-2001 arbeider Justisdepartementet med en rekke forbedrings- og effektiviseringstiltak for redningshelikoptertjenesten. Representanten tar opp to av hovedpunktene i dette forbedringsarbeidet.

Regjeringen vurderer om anskaffelsen skal skje ved at den eksisterende opsjonen på NH90 reforhandles, eller om det skal iverksettes en ny anskaffelsesprosess i markedet.

Den eksisterende opsjonen har ført til at Regjeringen ble innklaget til EFTAs overvåkingsorgan, ESA, i oktober 2003. Etter det jeg kjenner til, kan det forventes at ESA tar stilling til klagen innen sommeren 2004. Regjeringen har valgt inntil videre å avvente ESAs vurdering før det tas endelig stilling til anskaffelsesstrategien.

En av de viktige faktorene ved valg av anskaffelsesstrategi er leveringstidspunktet. De eksisterende helikoptrene, Sea King, nærmer seg pensjonsalder. Det vil neppe være regningssvarende og kanskje knapt teknisk mulig å holde disse gamle helikoptrene i drift i særlig mange år til. Mellom 2008 og 2010 bør de være erstattet av nytt materiell.

Dette vil jeg ha for øye i den videre behandling av saken. Uansett hvilken framgangsmåte som velges for anskaffelsen, vil det bli lagt vekt på at leveringen av de nye helikoptrene ikke blir unødig forsinket.

Når det gjelder spørsmålet om kortere reaksjonstid, vil Sola som den første redningshelikopterbasen være i stand til å starte med tilstedevakt om knapt 14 dager, fra ca. 1. juni.

De øvrige redningshelikopterbasene skal etter hvert også over på tilstedevakt. For basene som opereres av Forsvaret, krever dette bl.a. økt bemanning og bygningsmessige tilpasninger, noe som kan ta opptil to år å få på plass. Florø, som blir en sivil redningshelikopterbase, vil ha tilstedevakt fra første dag. Nærmere framdrift for opprettelse av tilstedevakt og etablering av basen i Florø vil jeg komme tilbake til i den ordinære budsjettbehandlingen.

Steinar Bastesen (Kp) [11:21:53]: Når det gjelder redningshelikoptre, er det tre ting som er viktig. Jeg har sagt det før, og jeg sier det gjerne igjen: Jeg er den eneste i denne salen som har vært utsatt for å måtte bli hentet av redningshelikopter.

Redningshelikoptrene må ha fart, de må ha gulvplass, og de må ha rekkevidde. Det er altså tre ting. Dette vet justisministeren om. I Vesterisen er det viktig at vi har redningshelikoptre som kan komme seg fram og tilbake. Er det tatt med i vurderingen når Justisdepartementet skal ta stilling til det?

Statsråd Odd Einar Dørum [11:22:40]: Når det gjelder nye redningshelikoptre, foreligger det en enstemmig innstilling fra Helikopterfaglig Forum, som har vurdert alle de redningsfaglige forutsetningene for helikoptre.

«Havsel» lå i islandsk redningsansvarsområde da den fikk problemer, langt utenfor norsk område og langt utenfor rekkevidden som kan forventes av dagens eller framtidens norske redningshelikoptre. Det betyr at det ikke er eller blir gjort forberedelser som tilsier at dette er en type oppdrag som våre redningshelikoptre normalt skal kunne utføre. Når norske fartøyer ligger langt utenfor det området som er vårt redningsansvarsområde, må man basere seg på redningsinnsats fra andre land. Det var et slikt samarbeid i forbindelse med dette fartøyet. Selv om en er i norsk ansvarsområde, har en ikke noen garanti. Også i framtiden, selv med alle baser på tilstedevakt, vil det av og til være slik at helikopteret kan komme for sent. De helikoptre vi vil få, vil også ha en begrenset kapasitet, det er altså definert av Helikopterfaglig Forums spesifikasjoner, som er enstemmig.

Steinar Bastesen (Kp) [11:23:43]: Stortinget har vedtatt at vi skal ha tilstrekkelig beredskap. Det er ikke riktig at vi ikke har tilpasset bygningsmasse, slik justisministeren påstår. Den er ferdig. Legetjenesten er i orden, men Justisdepartementet og helikopterflygerne mangler en arbeidsavtale med Forsvaret. De har i dag altså ikke en arbeidsavtale for slik tilstrekkelig beredskap. Kan justisministeren ta et initiativ slik at arbeidsavtalen kan bli underskrevet av Forsvaret som arbeidsgiver?

Statsråd Odd Einar Dørum [11:24:33]: Jeg legger til grunn det som jeg nå har sagt, at når det gjelder tilstedevakt, som jo er ganske viktig for å redusere utrykningstiden, vil den første basen, etter de opplysninger jeg har mottatt, være på plass på Sola rundt 1. juni. Dette er det gjort rede for i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Når det gjelder de øvrige basene, og det å gå over til tilstedevakt, opereres de av Forsvaret, og det krever bl.a. økt bemanning og bygningsmessige tilpasninger, som kan ta opptil to år å få på plass. Disse ulike spørsmålene vil jeg komme tilbake til i budsjettsammenheng. Jeg vil selvfølgelig i en slik sammenheng sørge for at det som skal være operativt, er operativt.

: