Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. mai 2004 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

May Hansen (SV) [11:08:17]: Jeg vil gjerne få stille et spørsmål til helseministeren:

«I forbindelse med odelstingsbehandlingen av stønad fra folketrygden til utgifter til jordmorhjelp ble det fremhevet av en samlet sosialkomité at forskriftene skulle utformes slik at kvinnens valgfrihet med hensyn til hvem som skal ha hovedansvaret for svangerskapsomsorgen, blir reell.

Mener statsråden at dette prinsippet er ivaretatt i de foreliggende forskrifter, der jordmor kun får heve takst for svangerskapskontroll, samt at førstegangsundersøkelse og prøvetaking skal foretas av lege?»

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:08:55]: Ved Stortingets behandling av Ot. prp. nr. 89 for 2002-2003 ble folketrygdloven § 5-12 om jordmorhjelp utvidet fra å omfatte bistand ved fødsel utenfor institusjon til også å omfatte svangerskapskontroller utført av jordmor med kommunal driftsavtale eller i kommunal stilling. Lovbestemmelsen og tilhørende forskrift trådte i kraft 1. mai i år. Samtidig ble folketrygdloven § 5-11 om svangerskapskontroller i helsestasjon opphevet. Fra 1. mai blir svangerskapsomsorg i helsestasjoner refundert etter takster i legetariffen og jordmortariffen, avhengig av om lege eller jordmor utfører den enkelte kontrollundersøkelsen. Departementet har sendt rundskriv om ordningen til kommunene og yrkesorganisasjonene den 19. april i år.

Reformen innebærer at kommunene i tillegg til svangerskapsomsorg i tilknytning til helsestasjon også kan inngå driftsavtale med privatpraktiserende jordmor om svangerskapsomsorg. Stortinget har i behandlingen av saken bl.a. lagt vekt på å øke de gravides valgfrihet med hensyn til hvem som skal ha hovedansvaret for svangerskapsomsorgen.

I gjeldende faglige veileder fra Statens helsetilsyn legges det til grunn at lege foretar første gangs fullstendige undersøkelse av den gravide, og at de påfølgende kontrollundersøkelsene bør fordeles mellom lege og jordmor. Det samme forutsettes i departementets rundskriv i forbindelse med den tidligere stønadsforskriften for helsestasjoner. I takstsystemet for leger, som fram til 30. april også ble benyttet for refusjon til helsestasjonene, inngår én takst for førstegangsundersøkelsen og en annen og lavere takst for de påfølgende kontrollundersøkelsene. Taksten for førstegangsundersøkelse er forbeholdt lege, mens kontrolltaksten kan utløses også av jordmor ansatt hos lege eller, fram til nå, i helsestasjon. I tråd med dette er det i den nye stønadsforskriften for jordmorhjelp fastsatt én takst for kontrollundersøkelser.

Helsetilsynets faglige veileder har ikke status som forskrift, men er ment å gi retningslinjer for hvordan svangerskapsomsorgen bør legges opp. Hvis en gravid likevel ønsker å få utført førstegangsundersøkelsen hos jordmor og jordmoren mener å inneha den nødvendige kompetansen til å foreta undersøkelsen, vil ikke det innebære noe regelbrudd. Undersøkelsen vil også bli godtgjort av trygden etter den nevnte taksten i stønadsforskriften. Det ville imidlertid innebære en tilsidesetting av gjeldende faglige retningslinjer om det i den nye forskriften hadde vært etablert en egen takst for førstegangsundersøkelse utført av jordmor.

Sosial- og helsedirektoratet har fått i oppdrag å utarbeide nye faglige retningslinjer for svangerskapsomsorgen. Det planlegges at et utkast kan sendes på høring innen sommeren. Hvis dette arbeidet leder fram til en konklusjon om at jordmor på lik linje med lege ut fra faglige kvalifikasjoner bør kunne foreta førstegangsundersøkelsen, vil jeg sørge for at det innføres en egen og høyere takst for denne i stønadsforskriften, slik departementet også har uttalt i det nevnte rundskrivet.

På samme måte vil det kreves en faglig revurdering før det eventuelt skal kunne innføres en jordmortakst for taking og innsending av prøver til laboratorium. I dette tilfellet vil det i tillegg være nødvendig med lovendring, idet det framgår av folketrygdloven § 5-5 at bare tannlege og lege kan rekvirere laboratorieundersøkelser for trygdens regning. Hvis direktoratet her kommer fram til at jordmødre har faglige kvalifikasjoner for å rekvirere prøver, må det vurderes å følge dette opp med lovendring og refusjonstakst.

May Hansen (SV) [11:11:57]: Jeg takker for svaret.

Jeg vil ha helseministeren til å presisere dette litt mer. Jeg er litt optimistisk når jeg hører en del av svaret her, at han vil se på dette. Men i rundskriv I-7/2004 skriver Helsedepartementet at det må en fornyet vurdering til av hvorvidt jordmor er kvalifisert for førstegangskontroller av gravide og til å ta nødvendige prøver. Dette har jordmødre i dette landet gjort i svangerskapsomsorgen helt siden vi fikk en lovpålagt jordmortjeneste i kommunene.

Dette er i strid med rådsdirektiv 1980/115/EØS, som sier at medlemslandene skal påse at jordmødre har rett til å starte og utøve virksomhet som innebærer å konstatere og overvåke utviklingen av normale svangerskap og foreta de undersøkelser som er nødvendige for å overvåke et normalt svangerskap. Førstegangsundersøkelsen og prøvetaking er en del av den omsorgen. Her bryter man i dette rundskrivet med EØS-avtalen.

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:13:04]: La meg si at med gjeldende lovregulering og gjeldende faglige veileder ser jeg ikke at forskriften i forhold til de problemstillingene representanten May Hansen trekker opp, kunne vært utformet annerledes enn det det er gjort. Men jeg har på den annen side også vanskelig for å se at dette innebærer noen innskrenkinger i den gravides valgfrihet med hensyn til hvem som skal ha hovedansvaret for svangerskapsomsorgen.

Når det gjelder prøvetaking, kan det eventuelt gjennomføres uten at legen samtidig foretar svangerskapskontroll, men da som en del av det tverrfaglige samarbeidet mellom jordmor og lege.

Jeg er imidlertid åpen for og synes det vil være en naturlig konsekvens av nye faglige retningslinjer fra Sosial- og helsedirektoratet å endre de takstmessige reguleringer tilsvarende det man eventuelt kommer fram til i de faglige retningslinjene. Det er faglige spørsmål, der jeg ikke vil overstyre direktoratet, men jeg vil forholde meg til de tilrådinger jeg vil få derfra når dette arbeidet er sluttført.

May Hansen (SV) [11:14:08]: Jeg takker for svaret.

Dette er innskrenkninger i den praksis som har vært ført i dette landet over lang tid når det gjelder jordmor i svangerskapsomsorgen, så det er ikke noe å diskutere. Det er også en innskrenkning i kommunens refusjoner – det blir altså dyrere for kommunene å ha jordmødre i svangerskapsomsorgen enn før, fordi refusjonen til leger blir høyere.

Jeg synes også det er ganske forstemmende på bakgrunn av høringsrunden, hvor både Sosial- og helsedirektoratet, Rikstrygdeverket samt Den Norske Jordmorforening sier at det forslaget som kom, undergraver målsettingen om kvinners valgfrihet, og at det heller ikke sikrer at jordmor vil kunne gi den gravide en fullverdig svangerskapsomsorg. Synes ikke helseministeren at det er betenkelig at man ikke tar hensyn til høringsinstansene når man utarbeider forskrifter for svangerskapsomsorgen?

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:15:11]: Det som er grunnleggende når man skal utarbeide forskrifter, er at forskriftene er i samsvar med den loven Stortinget har vedtatt, og at de er i samsvar med de faglige retningslinjer som fagorganene har fastsatt. Det er det som har vært rammeverket rundt dette forskriftsarbeidet. Når de faglige retningslinjene endres, vil forskriftene også bli endret tilsvarende, slik jeg sa i mitt hovedsvar, og jeg vil avvise at det gjennom denne forskriften er lagt opp til noen form for endring i den grunnleggende arbeidsdeling mellom leger og jordmødre her i landet.

: