Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. mai 2004 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Morten Høglund til samferdselsministeren, vil bli tatt opp av representanten André Kvakkestad.

André Kvakkestad (FrP) [12:30:16]: «Ifølge oppslag i mediene, senest i VG den 27. april, er det vanskelig å få kvalifiserte søkere til stillinger i Luftfartstilsynet. Det er også en stor andel arbeidstakere som slutter i tilsynet. VG skriver at tilsynet ikke fungerer optimalt, og går på sakte fart, dette begrunnes med vedtaket om flytting av Luftfartstilsynet til Bodø.

Deler statsråden denne virkelighetsbeskrivelse, og i så fall, hva vil statsråden gjøre for å bedre situasjonen?»

Statsråd Torild Skogsholm [12:30:50]: Rekrutteringen av nytt personell i Bodø har ifølge Luftfartstilsynet vist seg å være en utfordring. Luftfartstilsynet har hatt en bred utlysning av de 34 første stillingene i det nye luftfartstilsynet i Bodø. Det har meldt seg mange søkere, men relativt få av disse synes å oppfylle de krav til kompetanse for inspektører som er forankret i internasjonalt regelverk. Først etter at intervjuene er gjennomført, kan det imidlertid sies noe sikkert om hva som blir resultatet.

Luftfartstilsynet har i dag 113 flyfaglige stillinger. De fleste av disse må rekrutteres på nytt, ettersom få av dagens tilsatte har gitt uttrykk for at de ønsker å flytte med Luftfartstilsynet til Bodø. For å stimulere ansatte til å bli lengst mulig i tilsynet og til å bli med til Bodø har tilsynet nyttet lønnskompensasjon som virkemiddel. Luftfartstilsynet har videre engasjert et rekrutteringsfirma, som har tatt i bruk ulike virkemidler for å nå fram til personer med relevant luftfartsbakgrunn. Dette har bl.a. omfattet bred kunngjøring nasjonalt og i Norden samt direktesøk mot aktuelle personer i luftfartsbransjen og aktiv kontakt mot aktuelle arbeidsgivere i bransjen.

Det er lagt opp til en tett kontakt mellom Luftfartstilsynet og departementet i denne saken, slik at jeg kan holde meg orientert om situasjonen.

I den siste tiden har 23 medarbeidere sluttet i Luftfartstilsynet. Luftfartstilsynet søker kontinuerlig å fylle de ledige stillingene, for å opprettholde det nødvendige flysikkerhetsarbeidet.

Jeg vil legge stor vekt på at tilsynet med luftfarten skal være tilfredsstillende både i forhold til de internasjonale forpliktelser Norge har påtatt seg, og i forhold til de forventninger det reisende publikum har til flysikkerheten i Norge.

André Kvakkestad (FrP) [12:33:01]: Jeg vil takke statsråden for svaret.

Problemet kunne neppe komme som en overraskelse på statsråden, jf. de debattene som var. Jeg går ut fra at statsråden ikke anså det for å være en ren krisemaksimering.

Når det sies at kompensasjonsmidlene snart er brukt opp, og det fortsatt er ganske lenge igjen til 1. januar 2007, kan statsråden garantere at vi får ikke bare et tilfredsstillende, men et godt fungerende luftfartstilsyn, som også opprettholder Norges anseelse i forhold til sikkerhet for lufthavner og luftfartøy?

Statsråd Torild Skogsholm [12:33:55]: Det er viktig å ha et godt fungerende luftfartstilsyn hele tiden, og det er det jeg har oppmerksomhet på – kontinuerlig.

Det er krevende å skulle flytte tilsynet til Bodø. Det har vi visst hele tiden. Vi har valgt å gjøre det, og prosessen går nå. Som jeg sa i sted, har det vært utlyst en del stillinger, og det går nå en prosess i forhold til utvelgelse til disse. Det handler om mer enn anseelse internasjonalt – og nasjonalt, for den saks skyld. Her er vi underlagt et internasjonalt regelverk som stiller strenge krav. Det gjør at denne prosessen er krevende, det er det ingen grunn til å legge skjul på. Likevel har vi besluttet dette, og målet er klart for hva vi skal gjøre. Det krever noe av oss i departementet. Det krever at vi følger opp dette på en god måte.

André Kvakkestad (FrP) [12:35:01]: Jeg forstår statsråden slik at når hun nå setter sikkerheten og troverdigheten så høyt – som jeg er glad for at hun gjør – er bekymringen fra direktør Skogstad om at kompensasjonsmidlene snart renner ut, ikke det store problemet, all den tid hun ikke vil la det stå på økonomi når det gjelder spørsmålet om å opprettholde og kanskje også videreutvikle Luftfartstilsynets anseelse og troverdighet.

Statsråd Torild Skogsholm [12:35:38]: Når det gjelder økonomien til dette, kommer vi tilbake til det i de enkelte års budsjett.

: