Stortinget - Møte onsdag den 31. mars 2004 kl. 10
President: Kari Lise Holmberg
Spørsmål 16
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Øyvind Korsberg til miljøvernministeren, vil bli besvart av justisministeren på vegne av miljøvernministeren.
Øyvind Korsberg (FrP) [11:58:33]: Jeg vil stille følgende spørsmål:
«Fylkesmannen i Troms har nylig satt en stopper for et filmteam som ønsker å gjøre opptak i Lyngsalpan og Balsfjord. Ordførerne i Lyngen, Storfjord, Balsfjord og Tromsø er sterkt uenige i avgjørelsen, og mener Lyngsalpan må få en lokal forvaltning. Et enstemmig formannskap i Balsfjord protesterer heftig på fylkesmannens avgjørelse.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at lokaldemokratiet får større innflytelse på bruk av de lokale naturområdene?»
Statsråd Odd Einar Dørum [11:59:09]: Jeg svarer på vegne av miljøvernministeren.
Lyngsalpan landskapsverneområde ble opprettet for kort tid siden for å sikre et av Nord-Norges mest storslåtte og markante fjellområder for framtiden, og er et av ca. 50 naturområder i landsplanen for nasjonalparker.
I forarbeidene til vernevedtaket er det lagt til grunn at kommunene skal kunne få ansvaret for den daglige forvaltningen av vernebestemmelsene. Inntil dette er gjennomført, vil det være fylkesmannen i Troms som utøver denne myndigheten.
Det er vedtatt egne forskrifter for verneområdet, og det er disse som gir grunnlaget for hva som skal være tillatt eller ikke tillatt innenfor vernegrensene. Det innebærer at selv om kommunene får overført den formelle myndighetsutøvelsen, vil rammene for hva som skal tillates av ulike aktiviteter, være den samme. Rammene for forvaltningen framgår både av forarbeidene til vernevedtaket og forvaltningsplanen for området når denne er fastlagt.
At forvaltningsmyndigheten blir lagt lokalt, betyr ikke at nasjonale verneverdier og Norges forpliktelser internasjonalt til å ta vare på vår naturarv gis lavere prioritet. Jeg har tillit til at kommunene ønsker å påta seg et slikt totalansvar, når de ber om å få overta forvaltningsmyndigheten. Jeg tror også at det er mulig å finne fram til gode løsninger i de fleste enkeltsaker, slik at brukerinteressene kan få innfridd sine behov innenfor rammen av verneformålet.
I saken spørsmålsstilleren nevner, er formålet å transportere utøvere og utstyr med helikopter, gjennomføre gjentatte landinger og drive lavtflyving i verneområdet for filmopptak.
Jeg finner det ikke riktig å gå inn i den konkrete saken som det vises til, da vedtaket kan påklages til Direktoratet for naturforvaltning. Jeg kan på generelt grunnlag opplyse at etter forskriftene for landskapsvernområdet er bl.a. motorferdsel på land og i vann og vassdrag forbudt. Forbudet gjelder også lavtflyving under 300 meter og landing innenfor verneområdet. Henting og bringing av passasjerer og gods der luftfartøyet ikke berører bakken, er også forbudt.
Når det for øvrig gjelder områdene utenfor verneområdet, har kommunen den innflytelse på bruken av naturområdene som følger av det generelle lovverket, i denne sammenheng bl.a. plan- og bygningsloven og motorferdselslovens bestemmelser.
Øyvind Korsberg (FrP) [12:01:07]: Jeg takker statsråden for svaret.
Det er riktig at dette kan påklages til Direktoratet for naturforvaltning. Men kikker man litt på årstiden, har jo ikke det noen hensikt, for den snøen de hadde tenkt å kjøre i, er sannsynligvis borte lenge før den tid. Så dette er bare en måte å trenere saken på.
Det som også har skapt irritasjon, er at man søkte i november, og så får man avslag samme dag som de som har søkt om å få filme heliskiing i Lyngsalpan, står på flyplassen.
Venstre og de andre partiene i Regjeringen har i sine partiprogrammer sterke formuleringer som nettopp går på å øke lokaldemokratiet og selvbestemmelsen. Venstre åpner bl.a. i sitt partiprogram «Slipp kommunene fri!» for et enklere samfunn og arbeider hardt for å styrke lokaldemokratiet. Og i Sem-erklæringen står det:
«Samarbeidsregjeringen vil arbeide for at avgjørelse skal fattes så nær dem det angår som mulig. Det lokale selvstyret skal styrkes.»
Hva har Regjeringen gjort på dette området?
Statsråd Odd Einar Dørum [12:02:21]: Både i min tid som statsråd og som Venstre-medlem har Regjeringen gjort svært mye. Det er overført utrolig mye myndighet som tidligere har ligget til landbruksmyndigheter og miljøvernsmyndigheter, sentralt og lokalt, fordi vi har tillit til at lokalt folkevalgte representerer et godt skjønn.
Når det gjelder viktige nasjonale miljøspørsmål som har beholdt en del generelle rammebestemmelser, framgår det av det svaret som jeg har gitt, at svært mye er delegert. Og når det gjelder den konkrete saken som ble reist, sa jeg at det er fylkesmannen som styrer inntil kommunene faktisk får overført myndigheten.
Det er også slik at representantens parti f.eks. har stemt ned et forslag overfor kommunene om å fjerne øremerkede ordninger. Det har vært en sterk trang til, f.eks. i Fremskrittspartiet, å beholde øremerkede ordninger. Når det gjelder ideologien i dette, føler jeg at Fremskrittspartiet har et syn på kommunene som fort innskrenker det lokale skjønnet, mens Venstre og Regjeringen har prøvd å kjempe for et annet syn, men vi har tapt i Stortinget. Det er ingen grunn til å legge skjul på den ideologiske forskjellen og den praktiske forskjellen mellom partiene her.
Øyvind Korsberg (FrP) [12:03:23]: Jeg takker statsråden for svaret.
Jeg vil gjerne ha noen eksempler på det som Regjeringen har gjort med hensyn til å overføre dette til lokaldemokratiet. Statsråden nevnte Landbruksdepartementet og Miljøverndepartementet. Dette vil jeg gjerne ha noen eksempler på.
Vi har på Stortinget fremmet forslag om lokal forvaltning av snøscooter og vannscooter, om statlige vernetiltak når det gjelder skog, når det gjelder hyttebygging, og når det gjelder strandsonen, om byggeforbud i 100-metersbeltet, og når det gjelder plan- og bygningsloven – endringer for å styrke lokaldemokratiet. Alt dette har blitt nedstemt av regjeringspartiene, også da selvfølgelig av Venstre.
Når statsråden ikke kunne svare konkret på hva Regjeringen har gjort, vil jeg bare stille spørsmålet: Hva kommer Regjeringen til å gjøre på dette området for å følge opp Sem-erklæringen?
Statsråd Odd Einar Dørum [12:04:16]: For det første har Regjeringen allerede tatt initiativ til å gå videre ved å sette ned en egen lokaldemokratikommisjon for nettopp å styrke forholdene. Det som er skjæringsforholdet mellom det representanten tar opp, og det som jeg mener at Regjeringen faktisk har gjort, dreier seg om de sammenhengene hvor man har nasjonale interesser å ivareta. Når det er slike nasjonale interesser, er Regjeringens politikk, som er framlagt tidligere, klar. Vi tiltror mennesker lokalt, kommunalt, å kunne ta et totalansvar også i denne delen av landet som dette spørsmålet handler om. Men av nasjonale hensyn, spesielt innenfor verneområder knyttet til nasjonalparker, er det generelle rammebestemmelser og nasjonale grunner. Men på en rekke andre områder – jeg har nevnt landbrukspolitikken og sider av miljøpolitikken, og spesielt gjelder det øremerking overfor kommunene – er vi for å slippe kommunene fri. Vi er ikke for at kommunene skal være statsfilialer, men vi er heller ikke for at kommuner skal være så små at de nærmest reduseres til å være store velforeninger.
Det er en veldig viktig debatt som representanten reiser. Jeg vil anbefale ham å framsette en interpellasjon. Jeg skal bidra til at den blir debattert med stor glød og glede i denne sal.
Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 7.