Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 2004 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Rikstrygdeverket har fra 1. januar 2004 avviklet alle forenklede oppgjørsavtaler for yrkesskadde og krigspensjonister. Dette innebærer at mange syke og eldre må betale alle legemidlene på apoteket for så å henvende seg til sitt lokale trygdekontor for eventuelt å få pengene tilbake. Dette er en svært tungvint og byråkratisk ordning, som bl.a. vil sette en del mindre bemidlede personer i en vanskelig økonomisk situasjon.

Vil statsråden sørge for at denne endringen reverseres til det beste for dem det gjelder?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Yrkesskadde får i dag full dekning av utgifter til legemidler etter særregelen om yrkesskade i folketrygdloven § 5-25. Krigspensjonistene har en videre utgiftsdekning enn kun etter folketrygdloven kapittel 5, da de med enkelte unntak skal ha full utgiftsdekning.

Yrkesskadde og krigspensjonister betaler i dag ikke full pris på legemidler på blå resept når disse utleveres på apoteket, slik formuleringen i spørsmålet fra representanten Nesvik kan oppfattes som. De må imidlertid betale den egenandelen som er fastsatt for slike medisiner når de får utlevert disse på apoteket. Det beløpet – eller egenandelen – kan de så senere få tilbake ved å henvende seg til trygdekontoret.

Rikstrygdeverket har informert meg om at trygdekontorene tidligere har praktisert ordningen med oppgjør for egenandeler for disse gruppene forskjellig. I enkelte kommuner har det vært en praksis mellom apotekene og trygdekontoret som innebar at enkelte pasienter i disse gruppene har sluppet å betale egenandeler i apoteket. I andre kommuner har trygdekontoret krevd at pasientene betaler egenandelen for deretter å få utlegget tilbake ved trygdekontoret.

Det er fra 1. januar 2004 inngått en avtale mellom apotekene og trygdeetaten om en elektronisk oppgjørsordning for blå resepter. Rikstrygdeverket har informert meg om at denne avtalen om direkte oppgjør mellom trygdeetaten og apotekene ikke regulerer oppgjør til apotek for utgifter til egenandel etter folketrygdloven § 5-25, og at det heller ikke foreligger noen avtale mellom trygdeetaten og apotekene om direkteoppgjør for egenandeler. Det innebærer at det blir en lik praksis over hele landet, og at yrkesskadde og krigspensjonister fra 1. januar 2004 på vanlig måte betaler egenandelene i apoteket, og deretter får dem refundert på trygdekontoret.

Rikstrygdeverket har gjennomført en vurdering av om innføringen av denne elektroniske oppgjørsordningen har medført økt belastning for disse to pasientgruppene. I denne vurderingen har Rikstrygdeverket kommet til at den nye ordningen ikke gir muligheter for direkte oppgjør for egenandelene for disse to gruppene. Forklaringen på dette fra Rikstrygdeverkets side er at refusjon av egenandel for krigspensjonister og yrkesskadde ikke inngår i avtalen om direkte oppgjør. Følgelig framtvinger denne nyordningen en ens praksis på alle apotek i landet. Videre har Rikstrygdeverket informert meg om at trygdekontoret skal vurdere årsakssammenhengen mellom yrkesskaden/krigsskaden og behovet for det enkelte legemidlet. Det innebærer at trygdekontorets vurdering må være gjennomført før disse to gruppene eventuelt tilstås dekning av egenandelene.

Dette er en ny ordning som generelt skal gjøre det enklere å sikre ens praksis i håndteringen av det omfattende økonomiske oppgjøret mellom apotekene og trygdekontorene for utgifter til legemidler på blå resept. Ordningen har åpenbart fått noen negative konsekvenser for grupper som ikke skal betale en egenandel for sine legemidler. Jeg vil derfor be Rikstrygdeverket om å vurdere om man kan finne en praktisk løsning på dette spørsmålet, når man ser på erfaringene med denne nye oppgjørsordningen.

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg takker helseministeren for svaret.

Jeg er glad for at helseministeren har tatt kontakt med Rikstrygdeverket for at man her skal se på hvordan dette har gitt seg utslag. Jeg tror vi alle sammen støtter tankegangen om at det skal være enklest mulig, og det elektroniske oppgjørssystemet som nå er utviklet, skulle være en forenkling for bl.a. Rikstrygdeverket og apotekvesenet. Den ens praktiseringen nå gjør det vanskeligere for alle parter i dette.

Jeg må be helseministeren si noe om hvorvidt Rikstrygdeverket har signalisert hvor raskt man vil se på denne saken, for her er det faktisk en rekke personer som opplever dette veldig vanskelig. Ikke minst må det være mye mer byråkratisk at først skal personen legge ut, og så skal man gå til trygdeetaten for å hente tilbake pengene, og den gangen skal foretas hver gang. Jeg håper helseministeren kan gi et svar på det: Hvor raskt kan man forvente et svar i denne saken?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg vil ikke svare for hvor raskt Rikstrygdeverket vil følge opp min henvendelse, det ber jeg om forståelse for. Men min henvendelse kommer til å gå umiddelbart etter denne spørretimen.

Harald T. Nesvik (FrP): Takk for det. Da får vi alle krysse fingrene for at det går litt raskt.

Presidenten: Ønsker statsråd Høybråten å avslutte?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det var vel ikke noe tilleggsspørsmål som krevde noe tilleggssvar.

: