Stortinget - Møte onsdag den 10. mars 2004 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 5
Rune J. Skjælaaen (Sp): «Bergen Diakonissehjem, som er en ideell stiftelse, vurderer å avvikle sykehusdriften ved Haraldsplass Diakonale Sykehus dersom den økonomiske situasjonen for sykehuset ikke rettes opp fra oppdragsgiver, Helse Vest, sin side. Hva vil statsråden gjøre for å sikre at Haraldsplass Diakonale Sykehus som ideelt drevet sykehus fortsatt kan være en del av den offentlige spesialisthelsetjenesten?»
Statsråd Dagfinn Høybråten: Innledningsvis vil jeg understreke at både Helse Vest og jeg legger til grunn at private virksomheter skal bidra til å levere helsetjenester, og at Haraldsplass Diakonale Sykehus AS skal inngå i det samlede spesialisthelsetjenestetilbudet til befolkningen i Helse Vest.
De private ideelle sykehusene er betydelige leverandører av helsetjenester og fungerer som en integrert del av den offentlige spesialisthelsetjenesten. I forbindelse med den statlige overtakelsen av spesialisthelsetjenesten og organisering i helseforetak ble det forutsatt at rollen og rammevilkårene for private virksomheter som leverer helsetjenester, skulle videreføres. I henhold til helseforetaksloven var de regionale helseforetakene forpliktet til å videreføre og inngå nye avtaler med private aktører.
I tråd med disse føringene inngikk Helse Vest våren 2002 egne langsiktige avtaler med alle private ideelle virksomheter som leverer spesialisthelsetjenester i regionen. Treårige avtaler med opsjon på ytterligere tre år ble inngått på en felles mal. Helse Vest har framhevet at deres overordnede mål er å gi de private ideelle virksomhetene like vilkår i forhold til egne helseforetak. Det er eksempelvis lagt inn bestemmelser i avtalene som gir de private ideelle virksomhetene muligheter til å ta del i eventuelle forbedrede rammebetingelser på lik linje med egeneide foretak.
Helse Vest har nylig gjennomført nye forhandlinger og inngått avtaler med de private ideelle sykehusene. Med bakgrunn i en vanskelig økonomisk situasjon innebar avtalen med Haraldsplass Diakonale Sykehus AS en økning på 6 mill. kr for inneværende år utover de rammebetingelsene som var fastlagt med utgangspunkt i forutsetningen om likebehandling med de andre offentlige og private ideelle sykehusene. I tillegg har Helse Vest i avtalen garantert for at DRG-prisen minimum blir på nivå med det som er angitt i statsbudsjettet.
Haraldsplass Diakonale Sykehus AS er en viktig aktør i Helse Vest sitt sørge for-ansvar. Jeg oppfatter det slik at Helse Vest har gitt klare signaler om at de ønsker at Haraldsplass som en selvstendig privat institusjon skal være en del av spesialisthelsetjenestetilbudet i regionen. Med bakgrunn i sørge for-ansvaret og med bakgrunn i at Haraldsplass Diakonale Sykehus inngår som en viktig del av spesialisttilbudet i Bergen, igangsatte Helse Vest i mai 2003 et prosjekt for å se på framtidig samarbeid og oppgavefordeling mellom Helse Bergen HF og Haraldsplass Diakonale Sykehus AS. Målsettingen med prosjektet har vært å vurdere om økt samarbeid mellom de to sykehusene og endring i oppgavefordeling kan gi helsetjenester av bedre kvalitet til pasientene og bedre ressursutnyttelse. Prosjektgruppen, som har bestått av representanter fra Haraldsplass Diakonale Sykehus AS, Helse Bergen HF og Helse Vest, har foreslått og er enige om en del kortsiktige samarbeidstiltak. Disse er eksempelvis tettere samarbeid om pasientfordeling, beredskaps- og vaktordninger, lab/blodbank, røntgen, IKT og innkjøp. Disse kortsiktige tiltakene vil kunne bedre kvaliteten på tjenestetilbudet og gi økonomiske besparelser. Når det gjelder en mer langsiktig strategi for funksjonsfordeling, har gruppen ikke kommet til enighet. Det er imidlertid enighet om å vurdere om det skal gjøres en særlig utredning om dette. Saken skal behandles av styret i Helse Bergen 22. mars i år.
Jeg har tillit til at Helse Vest arbeider for å sikre institusjonen rimelige og forutsigbare rammebetingelser. Dette er i tråd med styringssignalene som er gitt fra vår side.
Rune J. Skjælaaen (Sp): Jeg takker for svaret.
Jeg vet også at den akutte krisen er over. Helse Vest reagerte, og sykehuset fikk tilført midler som gjør det forsvarlig å fortsette driften. Men usikkerheten knyttet til budsjettsituasjonen skaper mye uro i befolkningen, og den skaper uro hos eierne og blant de ansatte. Bør ikke Helse Vest som oppdragsgiver inngå langsiktige avtaler? Da snakker vi om langsiktige avtaler i et slikt perspektiv at sykehuset faktisk kan foreta den nødvendige videreutvikling som trengs ved dette sykehuset.
Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg mener at det jeg har redegjort for, viser at Helse Vest satser på Haraldsplass. Jeg mener videre at de prosesser som er innledet når det gjelder samarbeidstiltak mellom Helse Bergen og Haraldsplass, er et uttrykk for det samme. Det er også, sett fra min synsvinkel, et uttrykk for langsiktighet når man ikke bare forholder seg til driftsavtalen, men også til mer langsiktige, strukturelle og strategiske grep. Budskapet som ligger i Helse Vests handlemåte, er etter mitt syn i tråd med den intensjon som jeg forstår ligger bak representanten Skjælaaens spørsmål, nemlig at dette er en viktig del av spesialisthelsetjenesten i området, og det er en del av den som man satser langsiktig på.
Rune J. Skjælaaen (Sp): Noe av den vanskelige situasjonen for Haraldsplass Diakonale Sykehus AS skyldes også den gjeld som sykehuset hadde opparbeidet seg fra år 2000 og til og med 2001. Bergen Diakonissehjem måtte faktisk gå til rettssak for å få avklart om det var Hordaland fylkeskommune eller Helse Vest som var motpart for den gjeld sykehuset hadde opparbeidet på dette driftsunderskuddet. Det viste seg å være Helse Vest som var rette motpart.
Spørsmålet mitt er: Burde ikke departementet avklart disse forholdene, slik at en hadde unngått å gå til rettssak? Det er jo noe av dette som er med på å skape usikkerhet hos eierne.
Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg tror nok at den vanskelige økonomiske situasjonen ved Haraldsplass Diakonale Sykehus AS har flere årsaker. Det har å gjøre med hvordan man håndterte bygningsmassen da man gikk over til aksjeselskap. Det har noe å gjøre med faktorer knyttet til økte pensjonsforpliktelser, underskudd samt usikkerhet knyttet til det økonomiske oppgjøret ved overgang fra fylkeskommunalt til statlig eierskap, som representanten Skjælaaen sikter til.
Det vil ikke være riktig av meg å gå inn i de rettslige tvistespørsmål som har oppstått i denne forbindelse, men jeg vil påpeke at det nå er enighet mellom Helse Vest og Haraldsplass Diakonale Sykehus AS om å igangsette en prosess for å løse denne tvisten. Det vil være tjenlig for alle parter.