Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 10. mars 2004 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Gjermund Hagesæter til finansministeren, vil bli besvart av samferdselsministeren som rette vedkommende.

Gjermund Hagesæter (FrP): Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

«Fra og med 1. mars i år innførte som kjent staten 6 pst. mva. på innenlandsreiser samtidig som transportselskapene skulle få refusjon for inngående mva. Ifølge Finansdepartementet skulle dette medføre billigere billetter for de reisende. Oppslag i media tyder imidlertid på at de reisende foreløpig kan se langt etter lavere billettpriser.

Vil statsråden ta initiativ og sørge for at intensjonene om lavere billettpriser blir fulgt opp?»

Statsråd Torild Skogsholm: Formålet med å inkludere persontransport i merverdiavgiftssystemet er å redusere kostnadene i kollektivselskapene slik at kollektivtilbudet kan bli bedre og mer konkurransedyktig. Dette kan skje gjennom lavere takster eller ved at tilbudet bedres i form av flere avganger, flere ruter e.l. I budsjettframlegget for 2004 ble det presentert en beregning som viser utslaget på takstene av at kollektivselskapene tas inn i merverdiavgiftssystemet, dersom hele gevinsten tas ut i form av lavere takster. Beregningene viser størst prisnedgang for lokal kollektivtrafikk og jernbane, og mindre endringer for de andre transportgrenene. Som nevnt finnes det også andre måter å bedre kollektivtilbudet på enn gjennom takstene.

Som forventet har momsreformen slått ulikt ut for ulike transportmidler og i ulike deler av markedet. Hva angår den lokale kollektivtransporten, som fylkeskommunene og Oslo kommune har ansvaret for, har Regjeringen gjennom momsreformen gitt fylkeskommunene en solid hjelp til å få til et løft for bedre kollektivtransport, enten gjennom lavere takster eller ved et bedre tilbud. Langt på vei har fylkeskommunene også fulgt opp dette.

Fire fylker har valgt å redusere de reelle prisene og samtidig bedre tilbudet. De fleste fylkene – ni i alt – har valgt å redusere de reelle prisene, uten å endre tilbudet. Ett fylke bedrer tilbudet, men øker samtidig prisene. De resterende tre fylkene pluss Oslo øker prisene i takt med eller mer enn prisstigningen, uten å bedre tilbudet. Dette skyldes nedgang i billettinntekter i noen fylker, men noen fylker har også valgt å redusere tilskuddene til kollektivselskapene og bruke gevinsten til å styrke andre deler av virksomheten.

Jeg har i brevs form sterkt oppfordret fylkeskommunene og Oslo kommune til å la merverdiavgiftsgevinsten komme de reisende til gode. Imidlertid er det opp til den enkelte fylkeskommune, som kjøper av lokale kollektivtransporttjenester, å sørge for at dette faktisk skjer. Jeg kan ikke instruere fylkeskommunene i hvordan de skal disponere sine inntekter, eller hvordan kostnadsreduksjoner i tjenestekjøpet skal fordeles.

Gjermund Hagesæter (FrP): Eg vil takke for svaret om at ein har sendt brev, og det at statsråden også ønskjer å trykkje på for at prisane kan bli lågare.

Då statsbudsjettet blei lagt fram, blei det peikt på at dette skulle medføre lågare prisar eller leggje grunnlag for lågare prisar. Då statsbudsjettet blei behandla, rekna ein med at ein ville få ei prisstigning på 1,8 pst. for dette budsjettåret. No viser konsumprisindeksen at vi ikkje lenger har prisstigning i Noreg. Vi har ein deflasjon på 1,7 pst. i konsumprisindeksen, og vi har også ein kjerneinflasjon som er negativ med 0,1 pst. Dette bør også medføre større grunnlag for å setje ned prisane for transportselskapa. Eg har lyst til å spørje statsråden om ho ikkje er einig i det resonnementet.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er enig i det resonnementet. Og det vi la opp til i budsjettet, gav selskapene og fylkeskommunene en mulighet til å ta ut de gevinstene som jeg viste til i mitt forrige svar, nemlig enten lavere priser eller bedre tilbud. Jeg innser også at det kan ta litt tid før selskapene merker at momsreformen slår ut i forhold til økonomien i selskapet, men det mener jeg ikke skal være til hinder for det vi har presset på, og fortsatt ønsker å presse på, at nettopp de reisende skal få en gevinst av reformen i form av lavere takster eller bedre tilbud.

Gjermund Hagesæter (FrP): Eg vil igjen takke for at samferdselsministeren tydeleg tek dette på alvor.

Eg vil òg vise til det Torbjørn Hansen frå Høgre uttalte i Bergens Tidende 4. mars i år, der han foreslår at dersom momsreforma no ikkje blir følgd opp av dei forskjellige transportselskapa, bør ein svare med tiltak. Og han var då inne på at auka konkurranseutsetjing i transportnæringa kan vere eit tiltak for å presse prisane ned.

Mitt spørsmål er då om statsråden er einig i at konkurranseutsetjing kan vere eit tiltak, og om ho eventuelt vil ta initiativ til dette dersom det viser seg at prisane ikkje går så mykje ned, eller tilbodet ikkje blir så mykje betre enn det denne momsreforma skulle tilseie.

Statsråd Torild Skogsholm: Det er opp til fylkeskommunen å bestemme om man ønsker anbudsutsetting eller konkurranseutsetting av den lokale kollektivtransporten. Den muligheten har for så vidt ligget der før også, men momsreformen gir selvfølgelig en unik mulighet til å gå igjennom de avtalene og kontraktene som finnes, og vurdere denne type tiltak. Så muligheten ligger der, og den vil kunne være et godt tiltak for å sikre at nettopp de reisende får denne gevinsten.

Presidenten: Vi går til spørsmål 19.

: