Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 2004 kl. 10
President: Kari Lise Holmberg
Spørsmål 6
Per Erik Monsen (FrP): Jeg vil stille følgende spørsmål til finansministeren:
«Hvert år behandler Finansdepartementet inneværende års skatteprognose for kommunene som en statshemmelighet inntil statsbudsjettet for neste år legges frem. Dette skaper problemer for kommunenes egen økonomistyring.
Vil statsråden sørge for å endre gjeldende praksis slik at prognosene for inneværende års skatteinntekter i forslaget til statsbudsjett blir gjort tilgjengelige allerede i september?»
Statsråd Per-Kristian Foss: La meg først si at uttrykket «statshemmelighet» i denne sammenheng er så malplassert som det overhodet kan bli.
Finansdepartementet utarbeider hvert år skatteanslag for staten og kommunesektoren i forbindelse med nasjonalbudsjettet i oktober, og dernest i revidert nasjonalbudsjett i mai. Skatteanslagene bygger på en samlet gjennomgang av utviklingen i norsk økonomi, basert på foreliggende statistikk og makroøkonomiske fremskrivninger.
I revidert nasjonalbudsjett for 2004 vil Finansdepartementet på vanlig måte presentere reviderte skatteanslag for kommunesektoren i 2004. Disse anslagene vil være basert på oppdatert informasjon om skatteinngangen i de første månedene av 2004 samt på ny informasjon om utviklingen i skattegrunnlagene. I nasjonalbudsjettet for 2005, som legges frem til høsten, vil Finansdepartementet publisere oppdaterte skatteanslag for kommunene for inneværende år, sammen med anslag for 2005.
Anslag for statens skatteinntekter og skatteanslag for kommunesektoren må baseres på en samlet gjennomgang av norsk økonomi. Å løsrive skatteanslagene for kommunesektoren for inneværende år fra gjennomgangen i nasjonalbudsjettet for 2005 ville øke usikkerheten i anslagene og dermed redusere deres nytteverdi.
Per Erik Monsen (FrP): Jeg takker for svaret.
Jeg er noe skuffet over at finansministeren ikke ser kommunenes problem. Det er jo åpenbart at når statsbudsjettet for neste år blir lagt fram, er skatteanslagene i budsjettet kjent for departementet på forhånd. Jeg vet at en rekke kommuner har prøvd å få tallene noe tidligere, fordi dette er meget viktig for kommunenes egen økonomistyring.
Jeg kan eksempelvis nevne at en endring i skatteinntektene på 800 mill. kr betyr for en kommune som Sandefjord ca. 6 mill. kr i reduserte skatteinntekter. Tidsfaktoren er avgjørende for at kommunen skal kunne tilpasse aktiviteten til endringene i de økonomiske rammebetingelsene. Derfor mener jeg at det er helt nødvendig for Finansdepartementet å endre praksis, slik at kommunene kan få disse anslagene så tidlig som mulig, gjerne i september måned. Det burde etter mitt syn være mulig.
Statsråd Per-Kristian Foss: Svaret er nei. Det er ikke mulig. Da ville vi ikke presentere gode anslag. Vi legger anslagene frem så snart de foreligger, og så snart det er faglig forsvarlig. At representanten har et annet inntrykk når det gjelder dette, kan jeg ikke gjøre noe med, men det er ikke noe tidsspille på dette området.
Jeg vil også bare nevne at Finansdepartementet i brev til finanskomiteen, hvor representanten sitter, også kommer med endrede skatteanslag når det foreligger nye tall – utenom de to regulære rundene, revidert budsjett og nasjonalbudsjettet. Men da har ikke anslagene den samme kvalitet som når de legges frem som et ledd i en helhet.
Det er flere forhold som må vurderes når man legger skatteanslag frem, og alle de forhold er vurdert i forbindelse med nasjonalbudsjettene og det reviderte nasjonalbudsjettet.
Per Erik Monsen (FrP): Jeg vil bare opplyse finansministeren om at i et møte med KS Vestfold ble det framsatt påstander fra KS om at samtlige kommuner i Vestfold har problemer med at skatteanslagene kommer så sent, og at det skaper store problemer for kommunene. Når dette er tilfellet for Vestfold og det gjelder samtlige kommuner, må det også være et betydelig problem for andre kommuner i landet.
Statsråd Per-Kristian Foss: Det er mulig.
Men hvis man ber om anslag, kan man ikke få anslag før anslagene foreligger.