Stortinget - Møte onsdag den 25. februar 2004 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 20
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Øystein Hedstrøm til nærings- og handelsministeren, er overført til fiskeriministeren som rette vedkommende.
Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har følgende spørsmål til vår ærede fiskeriminister:
«Losene i Fredrikstad forteller at det står dårlig til med sikkerheten i farledene, men også om bord i enkelte skip. Oppmerkingen av skipsleden fra Øra gjennom Glomma til Sarpsborg er mangelfull, og det er i det siste meldt om livsfarlige skip og situasjoner som i verste fall kunne ha medført skips- og miljøkatastrofer.
Hva vil statsråden foreta seg for å rette på forholdene?»
Statsråd Svein Ludvigsen: Farvannet ved Fredrikstad kan være vanskelig å navigere i. Det er derfor iverksatt særlige tiltak for å trygge sjøferdselen i form av seilingsregler, los og oppmerking. Det er fastsatt strenge seilingsforskrifter, som setter krav til bl.a. fartøyenes maksimale lengde og dyptgående, krav til sikt, krav om seilas i dagslys, krav om hvor fartøyer skal møte og passere hverandre, samt krav til bruk av taubåt. Det gjelder særlig strenge regler for fartøy som fører farlig eller forurensende last.
Trafikksentralen i Horten overvåker dette farvannet 24 timer i døgnet med radar opp til Øra i Fredrikstad og med VHF-kommunikasjon. Sikten kontrolleres kontinuerlig med kamera. Fra 1. januar 2003 ble trafikksentralen styrket med en trafikkleder som spesielt følger trafikken til Fredrikstad-området.
Dispensasjon fra losplikten gis kun i helt spesielle tilfeller for dette farvannet, og aldri for seilas opp til Melløs ved Sarpsborg. Statslosene i området har også særlig opplæring for seilas til Melløs.
Oppmerkingen av leden fra Øra til Sarpsborg er nylig forbedret. I løpet av våren vil oppmerkingen ved Øra forbedres ytterligere.
Representanten stiller også spørsmål om sikkerheten om bord i skip som trafikkerer farvannet ved Fredrikstad. Kontroll av skip hører under Sjøfartsdirektoratet og Nærings- og handelsdepartementet, men det er også et samarbeid med Kystdirektoratet og losene på dette området.
I forbindelse med havnestatskontrollen er det opprettet en fartøysdatabase med opplysninger om skips særlige risiko på grunn av kategori, alder, tilstand, flagg, historie osv. Opplysningene er grunnlag for hvilke skip som skal kontrolleres.
Informasjon fra losene er et viktig supplement til denne databasen ved utvelgelse og gjennomføring av havnestatskontroll.
Sjøfartsdirektoratet og Kystdirektoratet har avtalt et prøveprosjekt for forbedring av rapporteringsrutinene mellom direktoratene.
For å etablere et enda tettere samarbeid med losene har Sjøfartsdirektoratet hatt møte med losoldermannen i Horten, og nytt møte med alle losene i Ytre Oslofjord er planlagt i mars.
Konklusjonen min blir da: Fiskeridepartementet og Kystverket har iverksatt en rekke tiltak spesielt for farvannet ved Fredrikstad. Samtidig styrkes samarbeidet mellom Kystdirektoratet og Sjøfartsdirektoratet om kontrollen med skip. På denne bakgrunn ser jeg ikke behov for ytterligere tiltak på det nåværende tidspunkt.
Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.
Den katastrofen vi hadde i Vetlestraumen, har også gjort at det nå fokuseres mer på sjøsikkerhet. Jeg er glad for at denne opprustningen, som vi har ventet på lenge når det gjelder skipsleden til og fra Fredrikstad og opp i Glomma, nå gjennomgår en viss form for opprustning.
Men losene i dette området er ikke fornøyde. De reagerer på at når skip melder fra til trafikksentralen i Horten, som statsråden nevnte, gis det likevel i en rekke tilfeller dispensasjon for å avvike fra den vanlige skipsleden, og det til tross for at det er klare begrensninger både for enkelte skip og for skipsførere, som ikke alltid har farledsbevis. Vi har eksempler på at kjemikalietankere har fått gå, har fått dispensasjon, i tett tåke, vi har hatt oljeskip som har fått gå i trange farvann, og losene sier rett ut at vilkårligheten råder.
Mener ikke statsråden at man må fokusere litt mer på dette, eventuelt innskjerpe den dispensasjonsadgangen som gis, at det er en la-det-skure-holdning?
Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg vil sterkt avvise at det skulle være en slags la-det-skure-holdning. Det har jeg bevist ved at vi har etablert et tettere samarbeid mellom losene, og ved at vi i tillegg har tillyst et nytt møte med alle losene i Ytre Oslofjord, som vil bli avviklet i mars. Dette er et eksempel på at vi har etablert en tettere dialog, og jeg føler meg trygg på at situasjonen er forbedret både gjennom dette samarbeidet og gjennom de tekniske innretningene som vi har satt inn i dette området.
Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.
I det møtet som det nå meldes om, er jeg sikker på at losene vil ta opp eksemplet med frakteskipet «Baltic Trader», som i desember fikk motorstopp i en liten storm utenfor Hvaler etter å ha kollidert med et fartøy ved kaia på Øra ved Fredrikstad og i forkant av det hatt motorproblemer. Det samme skipet fikk nye problemer med motorkraften og manøvreringsevnen på vei inn til Fredrikstad i februar. Så jeg må regne med at det finnes løsninger for denne typen nestenulykker, som kan bety skips- og miljøkatastrofer.
Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg viste til at vi både har merket farvannet ved f.eks. Øra på en bedre måte og senest for kort tid siden fikk etablert tre nye såkalte dyktalb. Jeg går ut fra at representanten er vel informert om hva dette er, men av hensyn til referentene kan jeg si at det er bunnfaste installasjoner som bidrar til sikrere navigasjon. Når det gjelder «Baltic Trader», som det i tillegg ble henvist til, var det et fartøy som det viste seg at vi først kontrollerte og lot passere, men etter nye opplysninger fra losoldermannen gikk inn og kontrollerte på nytt, og skipet fikk pålegg om utbedring av mangler. Det illustrerer nettopp at det tettere samarbeidet som vi nå har etablert, bidrar til sikrere skipsfart.
Jeg synes at vi nå skal gi ros både til losene og til Kystverket for måten de håndterer dette på, og jeg føler meg trygg på at vi har dette under kontroll.