Stortinget - Møte onsdag den 4. februar 2004 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 5
Torbjørn Andersen (FrP): Jeg har følgende spørsmål til landets justisminister:
«Det er i dag et stort behov for flere fengselsplasser i Agder, spesielt i Kristiansand, der fengselet er uegnet for soning over lengre tid. Agder politidistrikt bruker i dag 20 årsverk bare for å frakte fanger til fengsel i andre landsdeler. Kriminaliteten er stor i Agder, og fra ulike faglige hold pekes det på mangelen på fengselsplasser i landsdelen.
Ser statsråden behovet for flere fengselsplasser i Agder, og er han positiv til planene om å etablere et nytt fengsel i privat regi i landsdelen?»
Statsråd Odd Einar Dørum: Vi har i en tid hatt soningskø i Norge. Av den grunn er det et stort press på fengselsplasser, både i forhold til gjennomføring av rettskraftige ubetingede dommer og i forhold til varetektsplasser. Ved soningskøtellingen pr. 31. desember 2003 var det en nedgang i soningskøen. Tendensen fra forrige telling, pr. 30. september 2003, som også viste en nedgang, har holdt seg.
Landet er inndelt i seks kriminalomsorgsregioner. Kriminalomsorgen region sørvest omfatter begge Agder-fylkene og Rogaland fylke. Denne regionen har relativt sett liten soningskø og har fått overført et betydelig antall dommer fra Kriminalomsorgen region vest. Region sørvest har også få brudd på den såkalte 24-timersregelen ved plassering av varetektsinnsatte etter varetektskjennelse.
Det er flere dommer i kø og et større press på fengselsplasser i andre deler av landet enn i region sørvest. Dette gjelder særlig i Hordaland, på Østlandet og nord i landet.
Regjeringen har arbeidet systematisk med å utvide antall fengselsplasser i perioden 2002–2004, særlig i de områdene hvor presset på fengselsplasser er stort: omgjøring av seks sykeceller i Skien fengsel til ordinære plasser, 15 midlertidige plasser ved Ullersmo fengsel, ombygging av Vardåsen leir ved Kongsvinger til fengsel med 82 nye plasser, bruk av dublering bl.a. i Bergen fengsel, 23 nye plasser i Oslo fengsel fra sommeren 2004, 60 nye fengselsplasser, inklusiv bruk av modulfengsel, i Bergen fengsel, Trondheim fengsel og nye Kongsvinger fengsel i løpet av annet halvår 2004. I juni 2004 utvides Tromsø fengsel med 25 nye plasser, og etter vedtak i Stortinget vil 14 midlertidige plasser i Tromsø bli videreført ut året.
I det videre arbeidet med å etablere flere fengselsplasser er det områdene med størst behov som er prioritert. I henhold til behandlingen av St.prp. nr. 1 for 2003-2004 i Stortinget, altså budsjettet for 2004, er det planleggingen av et nytt fengsel i Halden, utvidelse av varetektskapasiteten i Bergen, flere fengselsplasser i nord, bl.a. gjennom arbeidet med å vurdere et nytt fengsel i Indre Salten, i kommunene Fauske og Sørfold, som i denne omgang skal prioriteres.
Det innebærer at eventuelle nye fengselsplasser i Kristiansand-området må avventes til andre prosjekter er gjennomført.
Jeg har forståelse for at Agder politidistrikt ønsker et tilstrekkelig antall varetektsplasser i nærheten. Kristiansand fengsel har et varetektsbelegg som utgjør ca. to tredjedeler av plassene, og har en gunstig beliggenhet. I dagens situasjon, med både soningskø og press på varetektsplasser på grunn av 24-timersregelen, skal Kriminalomsorgen kunne tilby plasser til politiet innenfor fristen, men det innebærer at den plassen som tilbys, kan medføre ekstra transport.
Torbjørn Andersen (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.
Men jeg vil få gjenta at det fra flere kompetente hold i Agder pekes på at mangelen på fengselsplasser er et betydelig problem på Sørlandet.
Jeg vil også rent generelt få bemerke at jeg synes det er fullstendig uakseptabelt med soningskøer som skyldes mangel på fengselsplasser. Jeg ser det også slik at cellemangelen er en propp i kriminalitetspolitikken i dag. Soningskøer gjør jo at folk mister tilliten til Kriminalomsorgen.
For de aller fleste virker det meningsløst at man i Agder skal bruke forholdsvis store politiressurser på å frakte fanger ut av landsdelen, fordi det er mangel på fengselsplasser lokalt og regionalt, samtidig som det er private aktører som er villige til å bygge et nytt fengsel for å bøte på dette problemet på Sørlandet.
Jeg håper statsråden ser logikken i et slikt resonnement.
Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg ser logikken hos enhver som er stolt av yrket sitt og jobben sin og glad i landsdelen sin. Men jeg skal se landet under ett, og i den sammenheng vil jeg f.eks. vise til at soningskøen, som ved årsskiftet var på 2 597 personer, var på 51 personer i region sørvest. Andre regioner skal jeg ikke nevne tallet på, men de tallene er store. Selvfølgelig er det uakseptabelt med køen. Derfor må vi øke kapasiteten for at den skal reduseres.
Men for å svare på spørsmålet mer prinsipielt, er departementet og jeg i prinsippet ikke negative til at private bygger og leier ut fengselsbygg, så lenge fengselet drives av staten gjennom Kriminalomsorgen.
Når det gjelder planene om å etablere et fengsel i dette området i privat regi og leie det ut til staten, reiser det en del juridiske spørsmål som først må avklares med hensyn til på hvilken måte dette kan gjennomføres på, bl.a. i forhold til regelverket om offentlige anskaffelser. Dette vurderes nå av departementet i forhold til planene om et nytt fengsel i Indre Salten, altså Fauske–Sørfold-prosjektet. En leiefinansiering vil imidlertid også medføre kostnader som må ses i sammenheng med budsjettprioriteringen som helhet.
Torbjørn Andersen (FrP): Jet takker statsråden nok en gang for svaret. Men jeg er altså ikke blant dem som tror at kriminaliteten i Agder vil gå særlig ned i framtiden, når statsråden viser til soningskøen der.
Jeg tror at behovet for flere fengselsplasser, både nasjonalt og i landsdelen, trolig heller vil øke enn avta i framtiden. Jeg mener derfor at det er mange gode grunner til å hilse velkommen et privat initiativ for bygging av fengsel på Sørlandet, for bedre å kunne dekke både de framtidige og de nåværende behov for soningskapasitet.
La meg så avslutningsvis spørre statsråden rett ut: Hvordan i all verden er det vi har stelt oss i dette landet når kriminelle står i soningskø av den enkle grunn at det ikke finnes ledige fengselsceller? Er det ikke nå på tide at vi tar skikkelig tak i dette alvorlige samfunnsproblemet, f.eks. ved å la private utbyggere få slippe til?
Statsråd Odd Einar Dørum: Regjeringen Bondevik II, hvor jeg er justisminister, har i løpet av 2002 og inkludert inneværende år skaffet til veie ca. 400 nye plasser. Det er en betydelig kapasitetsutvidelse. Det er også slik at de som skal inn til soning, tas inn etter følgende prioritering:
1. varetekt
2. strenge og alvorlige forbrytelser
3. vold
Mange av dem som står i kø, er av dem som banker på døren og kan melde seg direkte til åpen soning. Men det er klart at vi aksepterer ikke køen, uansett hvem som står der, og derfor gjennomfører vi tiltakene for å øke kapasiteten. Derfor prøver vi også å forkorte køen for dem som har mildere reaksjoner, f.eks. ved å bruke samfunnsstraff og konfliktråd. Men jeg aksepterer ikke soningskøen, og derfor har jeg også brukt betydelig energi på å få til de ca. 400 plassene som jeg nå har gjort rede for.
Presidenten: Vi går til spørsmål 17.