Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 4. februar 2004 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Ingmar Ljones til nærings- og handelsministeren, vil bli besvart av justisministeren som rette vedkommende.

Ingmar Ljones (KrF): Eg har følgjande spørsmål til justisministeren:

«Det tragiske forliset av «Rocknes» har ført til store utfordringar både når det gjeld å redda liv, og når det gjeld å redusera skadane på miljøet.

Kva lærdom meiner statsråden ein kan trekkja av den samla innsatsen som var i tilknyting til forliset?»

Statsråd Odd Einar Dørum: «Rocknes»-ulykken i Vatlestraumen utenfor Bergen 19. januar var dypt tragisk. Som justisminister er jeg ansvarlig for overordnet koordinering av Redningstjenesten. Jeg er svært takknemlig for og stolt av den innsats som ble utført. Ingen enkel institusjon kan makte denne oppgaven alene. Derfor er det samvirket mellom offentlige, private og frivillige ressurser som ble vist under «Rocknes»-ulykken, avgjørende for vår redningsberedskap.

Regjeringen overførte ansvaret for den statlige beredskapen mot akutt forurensning til Fiskeridepartementet ved Kystverket 1. januar 2003. Dette medførte tydeligere ansvar og har lagt til rette for en bedre samordning og utnyttelse av ressursene. Kystverkets oljevernaksjon etter «Rocknes»-ulykken har vist at dette var en riktig avgjørelse.

Jeg vil også legge til at økt oljetransport langs kysten av Nord-Norge har medført en rekke nye tiltak fra Regjeringens side, herunder styrking av slepebåtberedskapen og prosjektering av en maritim trafikksentral i Vardø.

Det er allerede iverksatt en rekke tiltak for å finne fram til årsaken til dette tragiske forliset. Det har vært avholdt sjøforklaring, som ble avsluttet søndag 1. februar. Sjøfartsmyndighetene undersøker saken sammen med andre myndigheter. Påtalemyndigheten har også åpnet etterforskning. Jeg mener det så langt er naturlig å avvente denne prosessen.

Justisdepartementet har myndighet til å opprette en uavhengig granskingskommisjon. Departementet har foreløpig ikke tatt initiativ til dette, men Regjeringen følger dette spørsmålet nøye.

Førstkommende fredag innkaller Hovedredningssentralen involverte aktører for å evaluere redningsaksjonen samt trekke erfaringer videre.

Det pågår fremdeles søk etter omkomne, slik det er kjent for oss alle.

Jeg kan forsikre om at Regjeringen vil gjøre sitt ytterste for å følge opp denne saken inntil alle uavklarte spørsmål er klarlagt.

Det er allerede igangsatt et arbeid mellom berørte departementer for å se på myndighetenes håndtering av ulykken.

Justisdepartementet arbeider også med endringer i sjøloven. Et sentralt spørsmål er opprettelse av en felles havarikommisjon for skipsulykker og fly- og togulykker. Regjeringspartiene gikk allerede på Sem inn for en slik felles kommisjon.

Ingmar Ljones (KrF): Eg vil takka statsråden for svaret. Eg merka meg med glede statsråden sitt svar om ein felles havarikommisjon.

I går hadde eg ei interessant synfaring på sjøen i området frå Alvøen nordover til Ågotnes, som blei hardast ramma av oljeutsleppa etter det tragiske forliset. Oljesølet på havflata er no fjerna, men forureiningane og miljøbelastningane langs strandlina er der framleis.

Kommunane får etter kvart eit betydeleg ansvar for oppryddingsarbeidet. Eg vil difor spørja statsråden, for det første: Vil oppryddingsarbeidet gå kontinuerleg til strendene er reingjorde? Og for det andre: Kan kommunane rekna med å få dekt alle ekstra utgifter som dei uforskyldt blir påførte på grunn av redningsaksjonen og oppryddingsarbeidet?

Statsråd Odd Einar Dørum: Kystverket har den overordnede ledelsen av oljevernaksjonen og har hatt særlig ansvar for den sjørelaterte delen av aksjonen. Det interkommunale utvalget for akutt forurensning i Bergen håndterer strandaksjonen. Kystverket har opplyst at det pr. 30. januar har tatt opp over 300 tonn oljeemulsjon – blanding av olje og vann. Akuttfasen av oljevernaksjonen ble avsluttet 30. januar, kl. 12, og deler av ressursene ble overført til strandaksjonen. All olje på sjøen er fjernet. Strandaksjonen pågår fremdeles. Det er uvisst hvor lang tid det vil ta før strandaksjonen kan avsluttes. Det vil skje en gradvis nedtrapping, og foreløpig prognose er at arbeidet kan avsluttes innen en–to måneder.

Denne oljevernaksjonen er en statlig aksjon. Følgelig er det staten som betaler, og kommunene vil derfor ikke få et økonomisk ansvar. Utgiftene til opprydding vil senere bli rettet mot ansvarlig forurenser.

Ingmar Ljones (KrF): Eg vil takka statsråden for tilleggssvaret. Det er fint at vi no får eit tidsperspektiv på arbeidet – at det kan bli avslutta innan to månader.

Eg fekk i går ein detaljert gjennomgang av arbeidet til operasjonsleiinga i Bergen. Det tragiske forliset har ført til at den samla beredskapen er blitt utprøvd i full skala, og operasjonsleiinga har ført detaljert loggbok over alle operasjonane i tilknyting til forliset.

Statsråden nemnde i det første svaret sitt at det allereie er sett i gang eit arbeid mellom aktuelle departement for å sjå på behandlinga av ulykka. Eg vil med utgangspunkt i det spørja statsråden om det vil bli laga ein evalueringsrapport om redningsaksjonen og oppryddingsarbeidet.

Statsråd Odd Einar Dørum: I forbindelse med minnehøytideligheten i St. Paul kirke i Bergen sist fredag har jeg selv satt meg inn i det arbeidet som pågikk med å ta ut omkomne.

Jeg kan opplyse at Hovedredningssentralen ved spesielle hendelser innkaller involverte aktører for å gjennomgå det faktiske hendelsesforløpet rundt redningsaksjonen. Førstkommende fredag vil det bli avholdt en slik samling i Bergen i tilknytning til «Rocknes»-forliset. Det vil bli skrevet en rapport etter slike alvorlige ulykker, som i samsvar med vanlig praksis er offentlig. Kystverket og Det interkommunale utvalget for akutt forurensning i Bergen har en plan for evaluering. Det er et lengre løp, ettersom oljevernaksjonen fremdeles pågår, og det er mange parter involvert med delevalueringer.

Det er allerede igangsatt et arbeid i Regjeringen mellom berørte departementer for å se på myndighetenes håndtering av ulykken. Førstkommende fredag vil det bli avholdt et møte på Statsministerens kontor i den anledning.

Jeg registrerer ønsket om at det også blir skrevet en offentlig tilgjengelig rapport om opprenskingsaksjonen. Dette ønsket vil jeg formidle til fiskeriministeren, som er ansvarlig for Kystverket.

Presidenten: Da går vi tilbake til spørsmål 6.

: