Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 14. januar 2004 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Kenneth Svendsen (FrP): «Igjennom mediene er det blitt kjent at flyselskaper gjennom pris driver etnisk diskriminering, det vil si at nordmenn må betale høyere pris for en flybillett enn f.eks. en person fra Pakistan eller Vietnam. Det er kjente flyselskaper som også flyr på norske flyhavner som deltar i denne diskrimineringen.

Aksepterer statsråden at slik diskriminering fra flyselskapene mot nordmenn får fortsette, eller vil statsråden sørge for likebehandling basert på rase, religion og etnisk opphav?»

Statsråd Torild Skogsholm: Spørsmålet som er stilt av representanten Svendsen, reiser så vel forbrukerpolitiske og menneskerettspolitiske som samferdselspolitiske problemstillinger.

Etter forbrukerlovgivningen er det lovlig å gi rabatter til visse persongrupper, studenter, honnørkunder o.l. Men hvis de kriteriene som legges til grunn, må anses som støtende eller krenkende ut fra alminnelig anerkjente og utbredte normer i samfunnet, vil de kunne være i strid med markedsføringsloven. Dersom forskjellsbehandlingen utelukkende skjer ut fra kjøpers etniske bakgrunn, er det grunn til å regne med at praksisen er rettsstridig. Personer som mener de er utsatt for slik praksis, har mulighet til å henvende seg til Forbrukerombudet.

Menneskerettsloven av 1999 gjennomfører internasjonale konvensjoner som bl.a. forbyr diskriminering i norsk rett. Videre er det forbudt etter straffelovens § 349a å nekte noen tjenester på de vilkår som gjelder for andre, dersom begrunnelsen for nektelsen er personens trosbekjennelse, rase, hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse. Siden jeg ikke har detaljert kunnskap om de tilfellene som det vises til i spørsmålet, har jeg ikke grunnlag for å ta stilling til om disse reglene rammer den formen for forskjellsbehandling det her er snakk om.

Jeg vil også nevne at det finnes et eget Senter mot etnisk diskriminering, som bistår i enkeltsaker, og som arbeider for å forebygge ulovlig diskriminering.

For å styrke det rettslige vernet mot etnisk diskriminering avgav et lovutvalg i juni 2002 sin innstilling NOU 2002:12, Rettslig vern mot etnisk diskriminering. Utvalget foreslår en særskilt lov med forbud mot etnisk diskriminering og et eget apparat for å håndheve loven. Kommunal- og regionaldepartementet arbeider med en proposisjon på bakgrunn av innstillingen, og tar sikte på å fremme lovforslaget for Stortinget høsten 2004. Det tas sikte på at lovforslaget skal forby diskriminering på grunnlag av bl.a. etnisitet, hudfarge, språk, nasjonal opprinnelse, religion eller livssyn.

Kenneth Svendsen (FrP): Jeg takker for svaret.

Det er tydelig at statsråden ikke er helt oppdatert på det jeg tar opp i spørsmålet. Det baserer seg på en stor artikkel mandag den 29. desember i VG. Den artikkelen kan statsråden få i etterkant, slik at hun kan sette seg bedre inn i dette.

Slik som jeg leser artikkelen og også tolker svaret fra statsråden, er det helt åpenbart at dette er et brudd på flere av de reglene og lovene vi har i Norge. Jeg går også ut fra at dette kommer i konflikt med Grunnloven.

Jeg håper at statsråden tar tak i dette. For selv om den enkelte passasjer har plikt og rett til å kontakte Forbrukerrådet eller andre instanser, må det også være en plikt for det offentlige, og kanskje spesielt ministeren, å gripe inn hvis det foregår åpenbare brudd på lovverket.

Mitt spørsmål er om statsråden etter å ha lest denne artikkelen, vil sette seg videre inn i dette og gripe inn hvis det er i strid med loven.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg har den artikkelen i VG. Men det er ikke alltid slik at en artikkel i VG, eller i en annen avis for den saks skyld, gir en fullgod informasjon til oss politikere i forhold til hvordan vi skal utforme politikken. Men problemstillingen er høyst viktig. Som jeg har vært inne på, finnes det ulikt regelverk på dette området, og det er mulighet for å henvende seg bl.a. til Forbrukerombudet, i tillegg til at slike spørsmål kan prøves ut rettslig.

Jeg ser det som svært vanskelig å skulle nekte flyselskap å lande på norske lufthavner fordi det er mulig at de gjennom prisene driver diskriminering på sine fly. Jeg vil ikke tro at det er den mest effektive måten å angripe denne problemstillingen på.

Dette kan være en problemstilling det er verdt å gå videre med, men jeg synes det er vanskelig gjennom lufthavnpolitikken i Norge å angripe dette.

Kenneth Svendsen (FrP): Jeg synes det er beklagelig hvis det er slik at statsråden har artikkelen og allikevel ikke har ønsket å gripe inn. Hvis man drar dette lenger, kan vi faktisk ha flyselskaper som starter flyging i Norge der man tillater bare hvite eller bare sorte om bord. Det vil være klare brudd. Om det ikke ligger under Samferdselsdepartementet å gripe inn mot dette, bør i hvert fall Regjeringen gripe inn via en statsråd som har ansvaret for dette.

Jeg vil be statsråden om å ta initiativ overfor de berørte statsrådene og få dem til å gripe inn og stoppe den diskrimineringen som skjer i dette landet basert på rase, religion eller etnisk opprinnelse. Det er like galt uansett hvem det er som diskrimineres.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er helt enig i at det ikke er akseptabelt med en slik diskriminering som det vi nå har snakket om. Jeg har beskrevet det regelverk som er der i dag, og det er et regelverk under utarbeidig, så det burde være mulighet for å ta hånd om dette uten at jeg gjennom samferdselspolitikken og lufthavnspolitikken skal ta hånd om det. Dette er, som jeg sa innledningsvis, vel så mye et menneskerettighetsspørsmål og et forbrukerspørsmål som et samferdselspolitisk spørsmål.

Presidenten: Vi går nå tilbake til spørsmål 8. Dette spørsmålet, fra representanten Finn Kristian Marthinsen til barne- og familieministeren, vil bli besvart av kommunal- og regionalministeren som rette vedkommende.

: