Stortinget - Møte torsdag den 27. november 2003 kl. 10
President: Inge Lønning
Dokumenter:
Sak nr. 3
Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om ressurssituasjonen i grunnopplæringen m.m.
Talere
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 3
Presidenten: Under debatten er det satt fram 11 forslag: Det er
forslagene nr. 1–10, fra Arne Sortevik på vegne av Fremskrittspartiet
forslag nr. 11, fra Rolf Reikvam på vegne av Sosialistisk Venstreparti
Det voteres først over forslag nr. 11, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:
Voteringstavlene viste at 13 representanter hadde stemt for forslaget fra Sosialistisk Venstreparti og 80 hadde stemt mot.(Voteringsutskrift kl. 19.15.35)«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en veiledende norm for ressursinnsats til den enkelte skole. Normen må legge til grunn en basisbevilgning og ulike variabler som skolestørrelse, antall elever pr. alderstrinn, antall læretimer m.m.»
Heikki Holmås (SV) (fra salen): Jeg stemte feil.
Presidenten: Da skal stemmetallene være 79 mot og 14 for forslaget fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget er dermed ikke bifalt.
Det voteres så over forslagene nr. 1–10, fra Fremskrittspartiet.
Forslag nr. 1 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om innføring av en stykkprisfinansiering i grunnskole og videregående opplæring. Stykkprisen skal innrettes etter størrelsen på skolen og differensieres etter elevenes individuelle behov for tilpasset opplæring, og et basisbeløp pr. skole skal også vurderes i et slikt opplegg.»
Forslag nr. 2 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen snarest legge frem sak om overføring av ansvar for skoleskyss for grunnskoleelever fra fylkeskommunene til kommunene.»
Forslag nr. 3 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til lov- og regelendringer som kan gi den enkelte skole og den enkelte skoleeier større mulighet til selv å organisere skolens egen drift og innhold innenfor felles nasjonale retningslinjer. En ordning med egne driftsstyrer på alle skoler skal omhandles.»
Forslag nr. 4 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge frem egen sak om økt foreldreinnflytelse i grunnskolen og i videregående skole med nødvendige lovforslag. Saken skal omhandle foreldretilsyn etter dansk modell tilpasset annen tilsynsmyndighet samt en ordning med foreldrevalgte representanter i skolens driftsstyrer.»
Forslag nr. 5 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige forslag slik at obligatorisk opplæring i skriftlig sidemål utgår og muntlig sidemålsundervisning videreføres som en integrert, men mindre del av norskundervisning.»
Forslag nr. 6 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge frem melding om ressursbruk og resultater for bruk av ressurser til opplæring i samisk og finsk samt opplæring i morsmål og tospråklig undervisning for elever med innvandrerbakgrunn.»
Forslag nr. 7 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen gjennomføre nødvendige endringer slik at Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) får ansvar for godkjenning og tilsyn med hele utdanningssektoren fra og med grunnskole til og med høyere utdanning, og påse at det utarbeides nasjonale retningslinjer for arbeid med kvalitetsutvikling i alle utdanningsinstitusjoner.»
Forslag nr. 8 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen i den annonserte stortingsmelding på grunnlag av Kvalitetsutvalgets innstilling gi en utdypning og konkretisering av opplæringslovens uttrykk i § 8-2 «pedagogisk og sikkerhetsmessig forsvarlig».»
Forslag nr. 9 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge frem ny melding om lærerutdanning basert på utvidelse til fem års utdanningstid, med obligatorisk utdanning de tre første år som kvalifikasjon for undervisning i 1.-4. klassetrinn i grunnskolen, og der ordningen med førskoleutdanning som mulig basis for undervisning i 1.-4. klassetrinn i grunnskolen avvikles.»
Forslag nr. 10 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 81 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.16.20)Komiteen hadde innstillet:«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at grunnskolen endres fra 10 til 9 år og legge frem nødvendige forslag. Stortinget legger til grunn at dagens ressurser til grunnskolen opprettholdes ved overgang fra 10 til 9 år.»
I
Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2004 gi en vurdering av om inntektssystemet på en tilfredsstillende måte fanger opp de store endringene i elevtall som mange fylkeskommuner får de neste årene. Spesielt er det viktig å få vurdert om behovet for investeringer blir ivaretatt.
Presidenten: Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har varslet at de ønsker å stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 59 mot 37 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.16.54)Videre var innstillet:II
St.meld. nr. 33 (2002-2003) – om ressurssituasjonen i grunnopplæringen m.m. – vedlegges protokollen.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.