Stortinget - Møte onsdag den 19. november 2003 kl. 10
President: Kari Lise Holmberg
Spørsmål 3
Gjermund Hagesæter (FrP): Eg har følgjande spørsmål til finansministeren:
«I brev om sak 2003-0616, datert 29/9-03, stiller Sivilombudsmannen bl.a. spørsmål ved km-satsene for firmabilbeskatning, og ber om at satsene blir vurdert satt ned med virkning for 2003. Disse satsene fastsettes av Skattedirektoratet normalt først i månedsskiftet nov/des 2003. I brev fra Skattedirektoratet til Sivilombudsmannen, datert 4/11-03, gir skattedirektøren uttrykk for at det ikke vil bli tatt hensyn til Sivilombudsmannen sin uttalelse når satsene skal fastsettes for 2003.
Støtter statsråden denne vurderingen?»
Statsråd Per-Kristian Foss: Sivilombudsmannen skrev i sitt brev 29. september 2003 at det vil være ønskelig at satsene for 2003 fastsettes ut fra resultatet av den gjennomgang Skattedirektoratet har varslet at de skal gjennomføre.
Representanten Hagesæter stilte meg et spørsmål i brevs form om denne saken i slutten av september i år. Jeg ble spurt om hva jeg ville foreta meg i lys av Sivilombudsmannens uttalelse. Jeg svarte da at det skulle iverksettes en vurdering av flere sider av firmabilbeskatningen og tilbakeføringen av privat fordel ved bruk av næringsbil.
Det arbeidet som nå er satt i gang, er mer omfattende enn den isolerte vurderingen av nivået på kilometersatsene som Sivilombudsmannen viser til. Denne gjennomgangen vil imidlertid sikre at alle de forhold Sivilombudsmannen har pekt på i sin uttalelse, blir vurdert. Det vil derimot ikke være grunnlag for å trekke konklusjoner av dette arbeidet på det tidspunkt Skattedirektoratet skal fastsette de endelige satsene for 2003. Dette er bakgrunnen for Skattedirektoratets svar til Sivilombudsmannen. Jeg mener at det derfor ikke er riktig å hevde at svaret innebærer at det ikke tas hensyn til Sivilombudsmannens uttalelse. I stedet handler det om å skaffe seg et forsvarlig beslutningsgrunnlag i en komplisert og sammensatt sak.
Gjermund Hagesæter (FrP): Eg vil takke for svaret. Når det gjeld det skriftlege spørsmålet som finansministeren svarte på, blei svaret gitt før dette brevet frå Skattedirektoratet, og slik eg oppfatta det, ville finansministeren ta initiativ til ein større gjennomgang av både sjablonregelen på 13 000 km og kor mykje den enkelte skulle skattleggjast, men slik at også Skattedirektoratet skulle sjå på satsane. Det er openbert både i forhold til dette brevet som er sendt, og i forhold til det finansministeren svarer no, at ein ikkje ønskjer å ta omsyn til Sivilombodsmannen sine utsegner når satsane for 2003 skal fastsetjast, slik Sivilombodsmannen bad om. Mitt spørsmål er: Trur ikkje finansministeren at denne holdninga kan svekkje Sivilombodsmannen sin autoritet?
Statsråd Per-Kristian Foss: Nei, det tror jeg ikke. Det er vår faglige vurdering, og det er Skattedirektoratet som her er fagetat, at for å kunne svare på Sivilombudsmannens spørsmål om nivået på kilometersatsene må det foretas en bredere faglig vurdering. Den vil ta tid. Vi kan ikke gi et tilfredsstillende svar på Sivilombudsmannens vurderinger før vi også har sett på andre deler av firmabil- og næringsbilbeskatningen.
Gjermund Hagesæter (FrP): Eg synest at ein har eit godt grunnlag for å ta tak i dette, og dette treng ikkje utgreiast så veldig mye. Det er openbert her at skattytarane blir skattlagde meir enn for den fordelen som ein reelt har når ein har ein firmabil. Eg vil berre ta eit enkelt eksempel: Dersom ein har ein bil til 300 000 kr, og arbeidsgivar stiller denne bilen til disposisjon for arbeidstakar, er verdien, fordelen, pr. kilometer vurdert til 7 kr. Dersom arbeidstakaren stiller ein liknande bil til disposisjon for arbeidsgivaren, er fordelen, verdien, utrekna til 3 kr. Kunne finansministeren gi eit kort svar på kvifor denne fordelen blir verdsett til 7 kr i éin samanheng og 3 kr i ein annan samanheng?
Statsråd Per-Kristian Foss: Jeg har forstått det slik etter praksis og reglement at tilleggsspørsmål skal dreie seg om hovedspørsmålet. Hovedspørsmålet gjaldt oppfølging av Sivilombudsmannens initiativ. Det har jeg besvart. Å gå inn i en debatt om det som skal vurderes, ligger utenfor det spørsmålet jeg er stilt.
Presidenten: Det er presidenten enig i.