Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 12. november kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Signe Øye til kommunal- og regionalministeren, vil bli besvart av miljøvernministeren på vegne på kommunal- og regionalministeren.

Signe Øye (A): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren, som skal svare på vegne av kommunal- og regionalministeren;

«I januar kom en ung kvinne fra Kenya til Norge på turistvisum. Her møtte hun en mann fra Gjøvik som hun forelsket seg i, og de forlovet seg. I midten av mars måtte hun reise ut av landet pga. at turistvisumet utløp. I Kenya søkte kvinnen om nytt turistvisum 30. april. 20. mai ble saken registrert hos UDI. Først den 10. september ble saken videresendt til Sarpsborg politikammer hvor nødvendig intervju skulle foretas.

Er statsråden fornøyd med at saksbehandlingen i UDI tar så lang tid, og hva vil hun gjøre med dette?»

Statsråd Børge Brende: Som representanten er kjent med, blander ikke kommunalminister Solberg seg opp i enkeltsaker. Jeg vil derfor heller ikke i hennes sted kommentere denne konkrete saken spesielt. Jeg vil imidlertid kommentere situasjonen når det gjelder saksbehandlingstiden generelt, og de tiltak som nå er satt i verk for å få kontroll over situasjonen.

Antallet ubehandlede oppholdssaker i Utlendingsdirektoratet var i sommer flere enn dobbelt så mange som sommeren 2002. En stor andel av disse sakene er statsborgersaker, men saksbehandlingen er også i andre typer oppholdssaker for lang. Innføring av det nye datasystemet for utlendingsforvaltningen har bidratt til en økning i saksbehandlingstiden og til opparbeidelse av restanser.

På den bakgrunnen bad kommunalministeren Utlendingsdirektoratet rett over sommeren om en plan for nedbygging av restanser. Utlendingsdirektoratet jobber nå etter denne planen for å redusere saksbehandlingstiden for oppholdssaker, herunder visumsaker. I tillegg er arbeidet med oppholdssaker i Utlendingsdirektoratet nylig omorganisert med sikte på en effektivisering.

Disse opplysningene har kommunalministeren fått fra Utlendingsdirektoratet, og de viser i tillegg at utviklingen nå er på rett vei.

Signe Øye (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er kjent med at statsråden ikke kan behandle enkeltsaker, men likevel er det viktig å sette et bilde på det som nå er i ferd med å skje i forhold til den lange saksbehandlingstiden i UDI. UDI opplyste jo denne kvinnen om at hun kunne søke om nytt visum fra Kenya, og at saksbehandlingstiden ville ta omtrent to måneder. Nå er det altså gått over seks måneder. Det er jo ikke slik at UDI ikke visste at de hadde fått et nytt saksbehandlingssystem som sannsynligvis ville gjøre at saksbehandlingstiden gikk opp, så dette er mer ren feilinformasjon.

Mitt spørsmål er: Mener statsråden at dette er en verdig måte å behandle en person på som ønsker å komme hit til landet fordi hun har funnet seg en gutt som hun ønsker å leve sammen med?

Statsråd Børge Brende: Man spisser alltid ørene når man hører ordet «feilinformasjon». Jeg tror det i så fall var myntet på UDI, hvis jeg forstod representanten riktig.

Dette er vanligvis ikke mitt område. Men det jeg fastslo i mitt svar til representanten Øye, var at innføring av det nye datasystemet for utlendingsforvaltningen har bidratt til en økning i saksbehandlingstiden og til opparbeidelse av restanser. Det har vært komplisert å innføre dette nye systemet. Men kommunalministeren har tatt tak i dette og bedt om en plan for nedbygging av restanser, og Utlendingsdirektoratet jobber nå etter denne planen for å redusere saksbehandlingstiden, som også representanten er opptatt av, bl.a. i visumsaker. I henhold til opplysninger fra Utlendingsdirektoratet viser denne utviklingen at man nå er på rett vei. Sånn sett har man også tatt tak i det som er grunnlaget for spørsmålet.

Signe Øye (A): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Når det gjelder denne saken, har det også vært et problem at ambassaden i Nairobi mente at bare denne herren kom til Nairobi og giftet seg, ville jenta få nytt visum. Hvis man først kom til Norge og var gift, ville det være veldig enkelt å få oppholdstillatelse.

I mellomtiden skiftet de leder ved ambassaden i Nairobi, og vedkommende hadde et helt annet syn. Mener statsråden at det er akseptabelt at man ved ambassaden har forskjellige meninger og villeder folk som prøver å gjøre det beste ut av en situasjon, og prøver å leve opp til det myndighetene sier de skal gjøre?

Statsråd Børge Brende: Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan kommentere de opplysningene som nå fremkommer muntlig her, når det gjelder forhold ved vår ambassade i Nairobi. Det som er det politiske poenget, er at kommunalministeren ikke har noe ønske om å gå inn i enkeltsaker. Det som er viktig for Regjeringen, er at vi nå får ned saksbehandlingstiden også når det gjelder visumspørsmålene. Da kan man i større grad også imøtekomme representantens ønske om en smidig saksbehandling her. Det tror jeg alle parter er tjent med, så det jobber vi med.

: