Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. november 2003 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Jan Arild Ellingsen (FrP): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til justisministeren:

«I Fostervoll-utvalget (NOU 1997:3) ble det anbefalt at redningshelikoptertjenesten skulle ha 15 minutters beredskap. I St.meld. nr. 44 (2000-2001) sier Regjeringen at innføring av tilstedevakt vil innebære det samme. Under Stortingets behandling av nevnte melding ble det bl.a. sagt at «En samlet komité ser videre svært positivt på forslaget om å redusere reaksjonstiden».

Siden det fra 2004 vil bli innført tilstedevakt på 330-skvadronen på Sola, hva slags reaksjonstid forventer statsråden at Forsvaret leverer?»

Statsråd Odd Einar Dørum: I St.prp. nr. 1 for 2003-2004 foreslår Regjeringen at redningshelikopterbasen på Sola settes opp med døgnkontinuerlig tilstedevakt med sikte på etablering fra 1. januar 2004, avhengig av at dette er praktisk mulig.

Fram til i dag har det vært ansett som tilfredsstillende med et krav til reaksjonstid i redningshelikoptertjenesten på maksimalt 60 minutter, og at besetningene er på hjemmevakt utenom normal arbeidstid. På Sola har denne ordningen i praksis gitt en gjennomsnittlig reaksjonstid på ca. 40 minutter.

Hovedhensikten med redningshelikopterberedskapen er å redde mennesker fra død eller skade som følge av akutte ulykkessituasjoner. Det betyr at en må komme fram til de nødstedte så fort som mulig. Jeg foreslår derfor i budsjettet for 2004 bl.a. å opprette tilstedevakt på Sola for å få så kort reaksjonstid som overhodet mulig.

Reaksjonstiden avhenger av en rekke faktorer, hvor en av de viktigste er besetningenes reisetid fra hjem til arbeidssted. Tilstedevakt på redningshelikopterbasene vil bety at besetningen er til stede på basen til enhver tid, og at reisetiden således faller helt bort.

Reaksjonstiden er også avhengig av andre faktorer, noen som vi kan påvirke, så som lokaliteter, utstyr etc., og andre som vi ikke kan påvirke, så som været, oppdragets kompleksitet, venting på andre ressurser, osv.

For å komme i gang med tilstedevakt på Sola i 2004 må vi inngå noen kompromisser, bl.a. med hensyn til midlertidige lokaler i påvente av nye som er under planlegging.

Til tross for dette er målet å klare en reaksjonstid på 15 minutter i de fleste tilfeller allerede fra oppstart neste år.

Detaljerte krav til tjenesten vil bli avtalt mellom Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet.

Når tilstedevakten er i drift med optimaliserte rutiner i egnede lokaliteter og med egnet helikoptermateriell, siktes det mot en reaksjonstid på maksimalt 15 minutter. Det må likevel være slik at fartøysjefen og besetningen alltid har anledning til å ta den nødvendige tid til å forberede oppdraget, slik at det kan gjennomføres på en god og sikker måte.

Jan Arild Ellingsen (FrP): Jeg vil først få takke justisministeren for et godt svar.

Jeg oppfatter helt klart at ambisjonsnivået er presist og korrekt, spesielt når justisministeren sier at man her sikter mot en reaksjonstid på maksimalt 15 minutter. Da synes jeg at ministeren har lagt lista på det nivået man skal ha. Det betyr også at dette er i tråd med det ambisjonsnivået som Stortinget hadde i fjor vår da St.meld. nr. 44 ble behandlet. Dette betyr og forutsetter, etter mitt skjønn, en nær og god dialog mellom Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet, noe som kanskje kan bli en utfordring, men det regner jeg med at justisministeren vil håndtere på en utmerket måte.

Men spørsmålet til justisministeren blir som følger: På hvilken måte skal man forsikre seg om at man faktisk greier dette? Vil man føre statistikk på det? Vil man gå inn og se på logg i forhold til å finne ut hva slags avvik som oppstår, og hvordan man ytterligere kan forbedre tjenesten underveis?

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten har forstått helt klart hva målet er. Jeg har samtidig sagt at vi ikke er helt ved det maksimale nå. Derfor må vi nå operere etter det optimale, hvor vi baserer oss på at en reaksjonstid på 15 minutter vil være det som skjer i de fleste tilfeller allerede fra oppstart.

Representanten spør hvordan vi kan sikre det. Vi kan sikre det slik som representanten selv antyder, i en tett dialog mellom Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet og mellom dem som har ansvar for at redningstjenesten fungerer generelt, og dem som stiller opp til tjeneste, bl.a. 330-skvadronen. Det er mitt generelle inntrykk at dialogevnen er godt utviklet mellom praktikere i dette landskapet. Det er ikke alltid at det er det på mange områder. Men i dette landskapet er det mitt inntrykk at folk som jobber så tett på hverandre, og folk som har et så tett forhold til oppdragets spesielle karakter, utvikler også noe som jeg i hvert fall har oppfattet som en positiv korpsånd, for å si det på den måten. Hvis jeg skulle registrere at korpsånden ikke var positiv, skal jeg selvfølgelig tenke nøye igjennom hvordan jeg kan bidra til at den skal være det. Men jeg legger til grunn at den er det, og jeg legger også til grunn at vi skal ha en god dialog med Forsvarsdepartementet.

Jan Arild Ellingsen (FrP): Jeg takker på nytt for et godt og utmerket svar.

Jeg tenkte jeg skulle runde av for min egen del med å spørre om noe som går på egnet helikoptermateriell, siden ministeren i sitt første svar sa at det var en av forutsetningene for å komme ned på den maksimale reaksjonstiden. Da blir spørsmålet mitt ganske enkelt: Kan justisministeren nå forsikre oss om at Stortingets ønske om framdrift i henhold til utskifting av dagens redningshelikopterflåte er der den skal være?

Statsråd Odd Einar Dørum: Regjeringen har berørt dette spørsmålet i budsjettproposisjonen og sagt at vi vil komme tilbake til konkrete sider ved den saken senere i høst, og det vil vi gjøre. Jeg legger til grunn at vi skal kunne gjøre det som er nødvendig for at Sea-King-en blir avlastet på et tidspunkt hvor det fortsatt er sikkerhetsmessig forsvarlig.

: