Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. november 2003 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Øystein Hedstrøm til finansministeren, blir besvart av kommunal- og regionalministeren.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren, som altså svarer på vegne av finansministeren:

«Ifølge VG 1. oktober har grensehandelen med vin og brennevin i Sverige økt med 121 pst., respektive 32 pst., siden Samarbeidsregjeringen tiltrådte. Salgstall viser at grensehandelen med vin og brennevin i Sverige nå er 13 pst. av Vinmonopolets salg, mens andelen i 1997 var 3 pst. I tillegg kommer smuglingen og økt grensehandel med alkohol i Danmark og Finland.

Hva vil Regjeringen foreta seg for å redusere grensehandelen med alkohol?»

Statsråd Erna Solberg: Når det gjelder grensehandel og virkninger for statens inntekter som følge av handelen, vil jeg først minne om at Regjeringen har fulgt opp budsjettavtalen med Fremskrittspartiet fra i fjor høst og sørget for å få dette utredet gjennom et offentlig utvalg. Utvalget la frem rapporten om særavgifter og grensehandel 30. april i år.

Utvalget pekte på at undersøkelser tyder på at kjøttvarer er den varegruppen som grensehandlere først og fremst reiser til Sverige for å kjøpe. Også tobakk og alkohol er viktige varegrupper. Utvalget anslo størrelsen på grensehandelen og annen bil- og bussbasert turistimport til om lag 4,5 milliarder kr i 2002. De samlede virkningene av dette for verdiskaping og sysselsetting var etter utvalgets oppfatning beskjedne.

I rapporten beskrives utviklingen i grensehandelen av vin og brennevin til og med 2002. Tallene viser en sterk vekst i nordmenns kjøp av vin i Sverige, med mer enn en tredobling fra 1999 til 2002. Til tross for den sterke veksten utgjorde grensehandelen med Sverige bare rundt 4 pst. av det totale alkoholforbruket i Norge i 2002.

Grensehandelsutvalget presenterte en foreløpig beregningsmodell som kan belyse sammenhengen mellom avgiftsnivå, uregistrert omsetning som grensehandel og smugling og virkningene på statens inntekter. Utvalget foreslo at Finansdepartementet i samarbeid med Statistisk sentralbyrå vurderer å videreutvikle modellen. Rapporten har nettopp vært ute på høring. På bakgrunn av bl.a. synspunkter i høringsrunden vil Finansdepartementet vurdere å videreutvikle modellen og eventuelt ta modellen i bruk.

Jeg vil minne om at avgiften på brennevin ble redusert med 25 pst. reelt under Samarbeidsregjeringen fra 2001 til 2003. Avgiftene på øl og vin ble redusert med 5 pst. nominelt fra 2001 til 2002. For 2004 foreslås en ytterligere reell reduksjon på 2,5 pst. Dette forteller at det har vært en merkbar reduksjon av alkoholavgiftene under Samarbeidsregjeringen.

Grensehandelsutvalget pekte imidlertid på at grensehandelen mellom naboland kan øke i årene som kommer, ikke minst som følge av utviklingen innenfor EU. Norge blir berørt av denne utviklingen. Fra 1. januar 2004 må våre nordiske naboland fullt ut tilpasse seg EUs liberale kvoter for privat innførsel av alkohol. Danmark og Finland har svart med å sette avgiftene ned, mens den svenske regjeringen så langt ikke har foreslått noen ytterligere reduksjoner.

Dersom våre svenske naboer skulle sette avgiftene ned, kan dette igjen bidra til å øke grensehandelen med alkohol. Regjeringen vil i så fall vurdere om alkoholavgiftene skal settes ytterligere ned.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg får en tanke om at Regjeringen forsøker å bagatellisere problemene med grensehandelslekkasjen når det gjelder alkoholholdige varer. Jeg ser at ANB, Avisenes nyhetsbyrå, i dag går ut og sier at nordmenn handler stadig mer vin og sprit i Sverige. I løpet av to år har denne grensehandelen økt med 50 pst.

Og ganske riktig, som statsråden var inne på, Danmark har redusert spritavgiften, med 45 pst., tror jeg. Finland kommer etter fra neste år, og Sverige vil helt sikkert redusere sine alkoholavgifter, fordi svenske parlamentarikere er veldig opptatt av at svenske borgere skal foreta sin handel i eget land for å få verdiskaping der.

Da blir det ganske puslete med 2,5 pst. reduksjon i avgiftene. Det betyr bare at prisforskjellene mellom nabolandene og Norge øker når vi er så puslete og reduserer avgiftene med bare 2,5 pst. mens nabolandene vil redusere dem betraktelig mer.

Hvilke virkemidler mener statsråden må til nå for at vi skal snu denne grensehandelsutviklingen, som er veldig negativ for norske arbeidsplasser i handels- og servicenæringen og i bryggerinæringen?

Statsråd Erna Solberg: Jeg har lyst til å understreke at Regjeringen ikke bagatelliserer verken konsekvensene av grensehandelen eller konsekvensene av høyt alkoholforbruk knyttet til både helsemessige og kriminalitetsmessige skader i vårt samfunn. Og så er det slik at selv om det ligger forslag om 2,5 pst. reell nedgang i budsjettet for 2004, har det for brennevin vært en reell nedgang på 25 pst. fra denne regjeringen tiltrådte.

Jeg mener at en ytterligere reduksjon i svenske avgifter kan bidra til å øke grensehandelen mot Sverige. Det betyr at vi da må se på dette på nytt hvis det skjer. Jeg synes ikke det er behov for å beslutte hva vi skal gjøre med våre avgifter, basert på en forutsetning om og en tro på hva svenskene kommer til å gjøre. Vi må reelt sett se på hva de gjør, og da er Regjeringen forberedt på å ta en diskusjon om hvilke ytterligere konsekvenser det skal få.

Øystein Hedstrøm (FrP): Det som er det faktiske forhold, er at Norge ligger på europatoppen når det gjelder avgifter. Det gjør at vi mister enhver mulighet til å kontrollere den totale omsetningen og forbruket av alkohol, og vi nører opp under smugling.

Statsråden vet utmerket godt at mafiabander står for deler av denne smuglingen, og at de også er involvert i annen og mer alvorlig smugling, som menneskesmugling og narkotikasmugling. Mener ikke statsråden nå at man må stikke fingeren i jorda og se hvor man er? De andre landene foretar seg noe hele tiden for å ha handel i eget land, men i Norge blir det relativt statisk.

Vi har redusert avgiftene noe. Det meste har vi fått frem etter press fra Fremskrittspartiet, men det er ikke nok. Skal vi ikke nå harmonisere det mot det som er fornuftig, som i andre nordiske land?

Statsråd Erna Solberg: Det er slik at vi følger med på den utviklingen som skjer. Jeg tror det er viktig også ikke minst å ha et syn på hvilke kriminalitetseffekter det kan ha at man har en grensehandel, og at det er store forskjeller i prisene. Samtidig har vi altså fulgt opp den avtalen vi hadde med Fremskrittspartiet, og fått nedsatt et grensehandelsutvalg, som altså viser til betydelig mindre grensehandel også av disse varene, enn det representanten Hedstrøm nå hevder. Vi har laget en analysemodell etter forslag fra dette utvalget, som man jobber videre med etter høringsrunden for å se på konsekvensene. Og så kommer vi til å følge med på de konsekvensene.

Jeg tror ikke tiden er moden for øyeblikket til å si at vi skal harmonisere alkoholavgiftene våre med andre lands alkoholavgifter. Vi må også ta hensyn til de helsemessige konsekvensene dette har. Men vi kommer til å følge med på hvilke underliggende endringer det kan medføre f.eks. i forhold til kriminalitet. Det vil Regjeringen følge med på også når vi ser på om svenskene kommer til å endre sine avgifter mer enn det de så langt har gitt signaler om at de skal gjøre.

Presidenten: Da går vi videre til spørsmål 28.

: