Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. november 2003 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 30

Trond Giske (A): «Adresseavisen i Trondheim skriver 21. oktober at forsvarsledelsen arbeider med planer om å flytte Luftkrigsskolen fra Trondheim til Oslo for deretter å slå skolen sammen med Krigsskolen for Hæren.

Kan statsråden redegjøre for om det finnes slike planer, og om en flytting motsatt vei, fra Oslo til Trondheim, også utredes?»

Statsråd Kristin Krohn Devold: For å møte framtidens kompetansekrav og krav til personellstruktur er det nødvendig med jevnlig evaluering av Forsvarets utdanningssystem. Det framgår av rammene for forsvarssjefens militærfaglige utredning. Det er nødvendig å vurdere om kompetansen i større grad skal samles for å skape slagkraftige kompetansemiljøer, eller om dagens system er å foretrekke og kan videreutvikles.

Krigsskolene skal særlig fokusere på militære fagområder der det ikke eksisterer dekkende sivile tilbud. For at Forsvarets utdanningssystem skal bidra til kostnadseffektivitet i Forsvaret, er det nødvendig å kontinuerlig vurdere hva som vil være hensiktsmessige løsninger i framtiden, bl.a. basert på endret elevtall, nærhet til andre kompetanseinstitusjoner, nærhet til den operative virksomheten osv.

Når det gjelder medieoppslagene om flytting av krigsskolene som det vises til, er det ikke riktig at det eksisterer planer fra forsvarssjefen om flytting av krigsskolene. Det som imidlertid er riktig, er at forsvarssjefen er gitt vide fullmakter til å utrede og kostnadsberegne eksisterende og alle andre tenkelige alternative måter å organisere Forsvarets virksomhet på, herunder også utdanningsvirksomheten og krigsskolene.

En slik generell og åpen tilnærming er nødvendig for å framskaffe et helhetlig bilde av kostnader knyttet til Forsvarets virksomhet. Det er en del av forsvarssjefens prosess, og det vil lede fram til hans militærfaglige anbefaling i desember, som igjen vil være et grunnlag for departementets planarbeid.

Jeg tar sikte på å presentere Regjeringens fireårsplan for Forsvaret våren 2004. Jeg har imidlertid gjort det helt klart at jeg ikke ser det som hensiktsmessig å foreslå flytting av krigsskolene i den planlagte fireårsproposisjonen.

Trond Giske (A): Jeg takker for svaret, som var forbilledlig klart, synes jeg: at det ikke er ønskelig fra forsvarsministerens side å flytte de eksisterende krigsskolene.

Mitt spørsmål blir likevel om statsråden i sitt arbeid vil legge til grunn den samme overordnede målsettingen som bl.a. administrasjonsministeren har presentert her i huset i forbindelse med statlig virksomhet, et mål om desentralisering av arbeidsplasser, at man i større grad kan flytte eksisterende virksomhet ut av det sentrale østlandsområdet, og heller gå motsatt vei i forhold til å bruke også Forsvaret som et slikt desentraliseringsvirkemiddel.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Forsvaret er i sin natur desentralisert fordi vi nå vektlegger å flytte ressurser fra administrativt nivå til operativt nivå. De operative enhetene i Forsvaret ligger rundt omkring i Norges land, og svært mange av dem ligger i Nord-Norge.

Jeg har begynt den nedbemanningen som vi står foran i Forsvaret – vi skal nedbemanne 5 000 mann – med nettopp å halvere forsvarsledelsen i Oslo. Vi har nå en ny forsvarsledelse på 800 personer, mens det før var 1 600, og det har skjedd i Oslo.

Når det er sagt, vil jeg si at kontakten med våre tre største byer er viktig. Krigsskolen har en like rotfestet tilhørighet i Oslo, overfor Oslos befolkning, som Luftkrigsskolen har i Trondheim og Sjøkrigsskolen har i Bergen. Nettopp det at jeg er godt fornøyd med situasjonen slik den er i dag for krigsskolene våre, gjør at jeg ikke har noen planer om å benytte dem i en desentraliseringsmodell.

Trond Giske (A): Statsråden viste i sitt første svar også til mer generelle synspunkter rundt en omstilling i Forsvaret, og dette går jo mye lenger enn bare krigsskolene. Det går også mye videre enn bare Nord-Norge. Vi har f.eks. Ørlandet flystasjon, som betyr veldig mye for Distrikts-Midt-Norge, hvor det også hele tiden ligger en frykt for å bli sentralisert til det sentrale østlandsområdet, Gardermoen eller Rygge. Jeg lurer på om statsråden også vil legge de samme holdningene til grunn i det spørsmålet som hun har signalisert i svaret om krigsskolene.

Presidenten: Det ligger litt utenfor spørsmålet, men statsråden står fritt til å svare på det, selvsagt.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Forsvaret står oppe i veldig store omstillinger, og min utfordring blir å gripe fatt i det som er et problem, og prøve å foreslå en løsning på det.

Når det gjelder det som er positivt i Forsvaret, er det også grunnlag for å bruke det oppfølgingsspørsmålet til å gi uttrykk for en veldig både stolthet over og positiv holdning til Ørlandet. Ørlandet har vært vertskap for NATO Air Meet flere ganger. Det som er viktig for Forsvaret, er å ha tilgang til treningsareal. Der kommer egentlig både Oslo, Bergen og Trondheim til kort, for treningsarealene ligger ofte enda lenger vekk. Derfor er den stasjoneringen vi har på Ørlandet, knyttet til våre F-16-fly, og også Ørlandet som en base for NATOs AWACS-flyflåte, altså en reservebase, viktig for Forsvaret.

Jeg tror at de utfordringene vi har i neste fireårsperiode, først og fremst er knyttet til andre saker enn til å gjøre endringer på F-16-lokaliseringen på Ørlandet, eller for den del Luftkrigsskolen i Trondheim.

Presidenten: Sak nr. 1 er dermed ferdigbehandlet.

: