Stortinget - Møte onsdag den 5. november 2003 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 26
Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«Det er stadig reaksjoner på sen framføring av post i Finnmark. Post mellom nabokommuner kan ta flere dager. Dette er i strid med konsesjonsvilkårene. Posten Norge har nå besluttet å legge ned alle terminaler og sorteringsavdelinger i Finnmark. Dette vil forsinke postgangen ytterligere. Statsråden er både eier og har konsesjonsmyndighet i forhold til Posten Norge.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre en langt raskere framføring av post i Finnmark?»
Statsråd Torild Skogsholm: Jeg legger til grunn at Posten, så langt det lar seg gjøre, skal likebehandle sine kunder over hele landet. Dette framgår også av den konsesjonen som staten har gitt Posten.
Jeg er opptatt av at kravene til service og kvalitet skal oppfylles uavhengig av de omorganiseringer som gjennomføres i selskapet, og jeg ser det som en forutsetning at den nye terminalstrukturen bidrar til å sikre god kvalitet på posttjenestene også i distriktene. Posten har opplyst at framsendingskvaliteten for brevpost samlet for hele landet vil forbedres som følge av omleggingen. Dette ser jeg på som svært positivt. Jeg vil for øvrig minne om at staten årlig kjøper posttjenester av Posten for ca. 300 mill. kr, hovedsakelig for å sikre et likeverdig posttilbud i hele landet.
Jeg er imidlertid bekymret for utviklingen i Finnmark og forventer at Posten, i tråd med konsesjonens krav om likeverdige tilbud over hele landet, legger vekt på å sikre at framsendingstiden i Finnmark blir best mulig. Post- og teletilsynet, som fører tilsyn med at kravene i konsesjonen etterkommes, har nå bedt Posten om å gi ytterligere opplysninger om saken. Jeg har i den forbindelse pålagt Posten å imøtekomme Post- og teletilsynets krav om å gi opplysninger knyttet til framføringstider for prioritert brevpost til og innen Finnmark. Konsesjonen stiller krav om at 85 pst. av a-posten skal være framme dagen etter innlevering på landsbasis. I konsesjonens punkt 1.3 stilles det også krav om at posttilbudet skal være likeverdig. Når nærmere analyse fra Post- og teletilsynet foreligger, vil det bli foretatt en nærmere vurdering av hvordan saken skal følges opp videre.
Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Jeg takker statsråden for svaret.
Med Postens opplegg skal altså heretter all post i Finnmark sendes til Tromsø for sortering. Det virker nøyaktig på samme måte som om post fra regjeringsbygget til Stortinget først skulle sendes til Namsskogan for sortering, og så sendes tilbake. Det strider mot all fornuft. Det fører til økte miljøbelastninger, med nær 7 000 km ekstra kjøring med vogntog daglig. Det fører til forsinkelser av pakker internt i Finnmark med opptil to dager, og det fører til at et betydelig antall arbeidsplasser går tapt.
Når vi da kan slå fast at endringer i terminal- og sorteringsstrukturen vil føre til en ytterligere forsinkelse av framføringen av posten i Finnmark, er det da grunnlag for å slå fast at Posten ikke kan gjennomføre denne typen endringer, som altså vil føre til at man kommer enda lenger fra det konsesjonskravet som påhviler Posten?
Statsråd Torild Skogsholm: Den omleggingen som Posten nå planlegger, er ikke ment for å forverre situasjonen, men for å forbedre situasjonen. Jeg har lyst til å minne om at vi totalt sett – for å gi et bilde av hvordan Posten faktisk fungerer pr. i dag – har en bedre service og en bedre kvalitet på Postens tjenester enn noen gang før. Det er slik at på landsbasis er nesten 90 pst. av a-posten framme dagen etterpå. Det er et godt resultat på landsbasis. Men reaksjoner fra Finnmark viser at der er situasjonen ikke slik. Det har vi sagt at vi vil se nærmere på. Vi stiller krav. Og jeg vil som eier stille krav til Posten, slik at den skal drive mest mulig effektivt, bl.a. for at distriktene skal få dra nytte av det. Den terminalstrukturendringen som man gjennomgår nå i Posten, er et ledd i å gjøre produksjonen av tjenestene i Posten mer effektiv.
Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Jeg opplever et dobbelt signal fra statsråden. På den ene siden understreker hun de positive sidene ved endringer i terminalstrukturen, på den andre siden understreker hun at det er problemstillinger i Finnmark. Gjennomsnittet vil, som kjent, være bra, selv om man har en del av kroppen i stekeovnen og den andre delen i isvann, men det er ikke nødvendigvis et godt resultat for det.
Jeg konstaterer at Posten selv opplyser at bare 40 pst. av post sørfra til Finnmark kommer fram over natten, og at selv intern post i Finnmark ikke oppfyller konsesjonskravet.
Det som da er mine konkrete spørsmål til statsråden, er:
1. Er dette tilfredsstillende? Eller er det slik at statsråden vurderer det å være så stor avstand til konsesjonskravet at hun enten som konsesjonsmyndighet eller som eier vil pålegge Posten å få en raskere framføring?
2. Dersom det er slik, som det er all grunn til å tro, at endringer i sorterings- og terminalstrukturen vil føre til ytterligere forsinkelser, vil hun da fastslå at slike organisatoriske endringer er i strid med forutsetningene i konsesjonen?
Statsråd Torild Skogsholm: Hvis det er riktig at bare 40 pst. av posten til Finnmark når fram over natten, synes jeg det er et veldig lavt tall. Det er et langt sprik mellom 40 pst. og 85 pst. Vi kan ikke ha 85 pst. som krav over alt, for det er en stor utfordring å transportere over hele landet, uansett hvilken kommunikasjonsform vi snakker om. Men vi kan ikke ha et sprik som er altfor stort når det gjelder framsendingstid.
Det er også andre ting vi er opptatt av, og det er hvilken forutsigbarhet som ligger her. Hvis posten ikke er framme over natten, vet vi da at den er framme etter to døgn? Det er også et viktig element for dem som driver næringsliv eller hva det måtte være i Finnmark. Forutsigbarhet er et viktig nøkkelord.
Når det gjelder forholdet til endringer i terminalstrukturen: Jeg setter krav til kvalitet, og da utfordrer jeg Posten på å finne den beste måten å organisere dette på slik at man kan yte den beste kvalitet også i Finnmark.