Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. november 2003 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Heidi Sørensen (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«NRK Troms melder at kystvaktskipet KV «Senja» er beordret til kai. Ifølge Offisersforbundet skyldes dette pålegg fra Regjeringen om styrket slepeberedskap og innleie av nytt fartøy, uten at det følger med tilstrekkelige midler til å finansiere påleggene. Dette kan føre til svekket beredskap i forhold til den russiske frakten av tungolje langs kysten.

Kan statsråden garantere at slepebåtberedskapen er finansiert og på plass som forutsatt?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Først kan jeg bekrefte at Fiskeridepartementet og Forsvarsdepartementet har innledet et utmerket samarbeid knyttet til dekningen av slepekraftbehovet for Nord-Norge. Ifølge Forsvarsdepartementet er ikke KV «Senja» lagt til kai som følge av Regjeringens opplegg knyttet til dekning av slepebåtberedskapen i nordområdene. Fartøyet har heller ingen oppgaver i dag knyttet til inndekningen av slepebåtbehovet.

I forhold til dekningen av slepebåtbehovet for Nord-Norge kan jeg bekrefte at det er på plass, som vi også drøftet i Stortinget for kort tid siden, og som vi redegjør for i budsjettproposisjonen og i St.prp. nr. 6 for 2003–2004, Om innleie av slepefartøy, som vi behandlet for få dager siden.

Under Fiskeridepartementets budsjett er det leid inn et fartøy som skal dekke de østlige delene av Finnmarkskysten. Kystverket har derfor inngått kontrakt med Bukser og Berging AS om innleie av «Skandi Beta». Dette fartøyet har vært på plass fra 1. november 2003, slik vi foreskrev det for Stortinget.

Forsvaret har i tillegg forpliktet seg til å ha et fartøy med slepebåtkapasitet i området Vest-Finnmark/Nord-Troms. Det er det Kystvakten som dekker inn gjennom egnede fartøyer. Etter det Kystverket har opplyst, brukes i all hovedsak kystvaktfartøyene i Nordkappklassen eller KV «Senja» til dette oppdraget.

Forsvaret og Kystverket har i tillegg inngått en samarbeidsavtale som innebærer at Sjøforsvaret har påtatt seg å ha et fartøy med slepekapasitet i området utenfor Vesterålen og Sør-Troms. Etter det Kystverket opplyser, er det for tiden KV «Normand Trym» som er i området, og det vil bli erstattet av KNM «Valkyrien» den 22. november. Jeg gjør imidlertid oppmerksom på at fartøyene selvfølgelig kan bli flyttet ut fra praktiske behov, men slepekraftbehovet vil i så fall bli dekket av andre fartøyer.

Kontraktsforhandlingene for innleie av et slepefartøy til Kystverket skjedde på det tidspunkt som budsjettarbeidet for 2004 ble avsluttet. Som nevnt i budsjettforslaget for Fiskeridepartementet for 2004 og i St.prp. nr. 6 vil Regjeringen komme tilbake til Stortinget når det gjelder bevilgningene for 2004 til innleie av en slepebåt, i en egen tilleggsproposisjon. Den kommer til Stortinget i løpet av meget kort tid.

Så er det slik at et av Kystvaktens fartøyer er varslet trukket ut i mars 2004. Det arbeides nå med å finne alternative løsninger. I tråd med Stortingets vedtak ved behandlingen av St.prp. nr. 6 vil Regjeringen komme tilbake til Stortinget med dette. Vi har allerede satt i gang et arbeid ut fra den konstruktive debatten som var i Stortinget for kort tid siden, og som ikke minst representanten Sørensen bidrog til.

Heidi Sørensen (SV): Jeg takker for svaret. Jeg må si at det forundret meg at disse oppslagene kom så pass kort tid etter at vi hadde den forrige debatten. Jeg ble nå litt usikker på fiskeriministerens svar på ett punkt, og det er om KV «Senja» er lagt til kai, eller om den ikke er lagt til kai. Det kunne et øyeblikk høres ut som om den var lagt til kai ikke på grunn av manglende finansiering, men kanskje av andre hensyn, og hvis den er en sentral del av slepebåtkapasiteten, er det noe som det er greit å få bekreftet.

Ellers er min oppfatning at når det gjelder dette arbeidet med å sikre slepebåtkapasiteten og oljevernberedskapen langs kysten, er det en av de største og kanskje mest kompliserte risikoutfordringene som vi står overfor, og jeg er glad for at fiskeriministeren synes å ta det spørsmålet såpass alvorlig, og at vi skal få komme tilbake til saken.

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg kan da bekrefte at KV «Senja» ikke er en del av det opplegget som har vært lagt. Men det er klart at ethvert fartøy som befinner seg i området, enten det er Kystvakten eller andre, vil være en del av en totalberedskap, men dette fartøyet har ikke vært tiltenkt den beredskapen som Regjeringen og Stortinget har lagt opp til, med tre fartøyer. Det er det ene.

Det andre er: Jeg redegjorde for at Forsvaret har lagt fartøyet til kai, men det er uavhengig av de finansieringer som er gjort særskilt for å opprettholde en beredskap.

Forsvarsdepartementet opplyser også at når KV «Senja» nå ligger ved kai, foretas det både en oppgradering av befalet og en oppgradering av teknisk utstyr, bl.a. sambandsutstyr. Så det er ikke slik at den ligger ved kai på grunn av manglende finansiering, men den ligger ved kai ut fra en samlet disponering av budsjettene, som Forsvaret og Kystvakten til enhver tid foretar, uavhengig av Fiskeridepartementets behov.

Heidi Sørensen (SV): Jeg takker for svaret.

Det er av avgjørende betydning at denne kapasiteten er på plass. Jeg tror at ministeren har forståelse for at når vi i Stortinget mottar bekymringsmeldinger både fra ansatte i Kystverket, som mener at de ikke har midler nok til disposisjon til å foreta sin del av arbeidet, og fra folk i Kystvakten, som sier at her er midlene for knappe for denne viktige oppgaven, så er det viktig at vi også gjør statsråden oppmerksom på at vi stadig vekk mottar slike meldinger. Jeg synes imidlertid at det er all grunn til å ta innover oss at man sier at dette er problemer man skal klare å håndtere.

Jeg vil til slutt si at jeg ser fram til at vi får en samlet vurdering hvor vi også får være litt grundigere i forhold til risikovurderingen og hva vi ser for oss på lang sikt når det gjelder denne frakten.

Statsråd Svein Ludvigsen: Når det gjelder dette med risikovurdering, har vi satt i gang et arbeid for å analysere det for å få noen klare oppfatninger av hvilken risiko vi skal ta, hvilken risiko det er osv., og så dimensjonere aktiviteten i forhold til det. Men igjen: Det at fartøyet ligger ved kai, har ifølge Forsvarsdepartementet og ansvarlig i Kystvakten en forklaring som er uavhengig av Fiskeridepartementets behov knyttet til fiskerioppsyn, kontroll og beredskap. Det er altså ingen sammenheng mellom det. At det kommer slike påstander spesielt om høsten når budsjettet skal behandles i Stortinget, er i og for seg ikke noe nytt. Samtidig er det slik at Kystvakten har fått økte rammer, som vi har finansiert spesielt, som vi gikk igjennom i Stortinget for få dager siden. Men det vil alltids være en kamp om ressurser spesielt i budsjetttider.

Presidenten: Vi vil så ta opp spørsmål 31.

: