Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 2003 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning

Dokumenter: 

Sak nr. 2

Innstilling fra sosialkomiteen om vurdering av retningslinjene for trygdeoppgjøret

Talere

Votering i sak nr. 2

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt fram tre forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Bent Høie på vegne av Høyre og Kristelig Folkeparti

  • forslag nr. 2, fra Harald T. Nesvik på vegne av Fremskrittspartiet og Senterpartiet

  • forslag nr. 3, fra Harald T. Nesvik på vegne av Fremskrittspartiet

Forslag nr. 3, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Grunnbeløpet som legges til grunn som utgangspunkt for trygdeoppgjøret 2003, er 54 789 kroner.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 84 mot 21 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.32.34)

Presidenten: Forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«På statsbudsjettet for 2003 gjøres følgende endring:

Kap.PostFormål:Kroner
260075 (ny)Etterbetaling av underregulering av grunnbeløpet i 2001-2002, overslagsbevilgning, bevilges med 858 000 000»
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet ble med 82 mot 23 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.32.52)Komiteen hadde innstillet:

I

Retningslinjene for trygdeoppgjøret endres slik at de lyder:

Etter drøftingar på førehand med organisasjonar for pensjonistane gjer Regjeringa framlegg for Stortinget om regulering av grunnbeløpet i folketrygda.

Reguleringa av grunnbeløpet skjer normalt 1. mai kvart år.

Siktemålet for reguleringa skal vere å gi pensjonistar med folketrygdpensjon ei inntektsutvikling minst på linje med utviklinga for yrkesaktive, korrigert for særlege tilhøve, og i tråd med dei prinsipp og mål som er lagt til grunn for gjennomføringa av det inntektspolitiske opplegget elles. Til grunn for reguleringa skal liggje venta inntektsutvikling for lønnstakarar i alt i reguleringsåret etter justering av grunnbeløpet for avvik mellom venta og reell lønnsauke siste år.

Venta inntektsutvikling for yrkesaktive blir fastsett med utgangspunkt i inntektsoppgjera for lønnstakarar i alt. Det skal følgje med eit bakgrunnsmateriale som viser kva tala for venta inntektsutvikling for yrkesaktive er basert på og andre tilhøve som har hatt innverknad på fastlegginga av grunnbeløpet. Materialet skal også vise korleis inntektsutviklinga har vore for yrkesaktive og pensjonistar siste år og i dei seinere åra. Oversikt over utviklinga for yrkesaktive i alt baserast påmateriale om lønnsutviklinga frå Det tekniske berekningsutvalet for inntektsoppgjera.

Presidenten: Her foreligger et alternativt forslag, nr. 1, fra Høyre og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Retningslinjene for trygdeoppgjøret endres slik at de lyder:

Etter drøftingar på førehand med organisasjonar for pensjonistane gjer Regjeringa framlegg for Stortinget om regulering av grunnbeløpet i folketrygda.

Reguleringa av grunnbeløpet skjer normalt 1. mai kvart år.

Siktemålet for reguleringa skal vere å gi pensjonistar med folketrygdpensjon ei inntektsutvikling på linje med utviklinga for yrkesaktive og i tråd med dei prinsipp og mål som er lagt til grunn for gjennomføringa av det inntektspolitiske opplegget elles. Til grunn for reguleringa skal liggje venta inntektsutvikling for lønnstakarar i alt i reguleringsåret etter justering av grunnbeløp for siste års differanse mellom faktisk vekst i grunnbeløpet og faktisk lønnsvekst. Det skal korrigerast for særlege tilhøve.

Venta inntektsutvikling for yrkesaktive blir fastsett med utgangspunkt i inntektsoppgjera for lønnstakarar i alt. Det skal følgje med eit bakgrunnsmateriale som viser kva tala for venta inntektsutvikling for yrkesaktive byggjer på og andre tilhøve som har hatt innverknad på fastlegginga av grunnbeløpet. Materialet skal også vise korleis inntektsutviklinga har vore for yrkesaktive og pensjonistar siste år og i dei seinere åra. Oversikt over utviklinga for yrkesaktive i alt baserast mellom anna påmateriale om lønnsutviklinga frå Det tekniske berekningsutvalet for inntektsoppgjera.»

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Høyre og Kristelig Folkeparti bifaltes innstillingen med 64 mot 41 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.33.19)Videre var innstillet:

I

Stortinget ber Regjeringen ved trygdeoppgjøret 2003 legge til grunn retningslinjene slik de er endret ved behandlingen av St.meld. nr. 32 (2002-2003) jf. Innst. S. nr. 223 (2002-2003).

II

St.meld. nr. 32 (2002-2003) – Om vurdering av retningslinjene for trygdeoppgjøret – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.