Stortinget - Møte onsdag den 14. mai 2003 kl. 10
President: Inge Lønning
Spørsmål 17
Thore A. Nistad (FrP): Jeg skal få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«Statens vegvesen har utredet konsekvensene for utvidelse av dagens E6 fra to til fire felt på strekningen Gardermoen–Moelv.
Vil statsråden medvirke til at det gjennomføres en lignende utredning for E6 fra to til fire felt på strekningen Moelv–Trondheim?»
Statsråd Torild Skogsholm: De nye stamvegnormalene legger til grunn at det er behov for fire felt når årsdøgntrafikken er mer enn 10 000 kjøretøy. Vegdirektoratet har som del av arbeidet med Nasjonal transportplan for perioden 2006–2015 analysert hvilke deler av stamvegnettet som ut fra disse kriteriene får behov for utbygging til fire felt eller mer i et 30-årsperspektiv.
E6 mellom Oslo og Trondheim er en viktig og tungt trafikkert del av stamvegnettet vårt. Med utgangspunkt i gjeldende trafikkprognoser vil strekningene Oslo–Moelv–Øyer og Melhus–Trondheim på E6 få behov for fire felt eller mer i løpet av disse 30 år. På den mellomliggende strekningen Øyer–Melhus er trafikkgrunnlaget lavere.
Statens vegvesen vil med det første starte arbeidet med en konsekvensutredning for ombygging av E6 fra to til fire felt fra Melhus til Trondheim. I tillegg vil Vegvesenet gjennomføre nødvendige utredninger om videre utvikling av E6 mellom Moelv og Melhus.
Jeg kan også nevne at det første demonstrasjonsprosjektet i Norge for nullvisjonen for drepte og alvorlig skadde i vegtrafikken nå blir igangsatt på E6 mellom Lillehammer og Øyer. Her vil det som en del av prosjektet bli utprøvd ulike typer sikkerhetstiltak på eksisterende veg, noe som vil kunne bidra til å redusere ulykkestallene på denne strekningen.
Utviklingen av E6 som helhet vil bli nærmere vurdert som en del av arbeidet med Nasjonal transportplan 2006–2015. Jeg er i forbindelse med Nasjonal transportplan innstilt på å legge større vekt på utbyggingen av stamvegnettet både for å redusere ulykkestallene og for å bedre næringslivets transportmuligheter.
Øyvind Halleraker hadde her overtatt presidentplassen.
Thore A. Nistad (FrP): Jeg er glad for at statsråden i hvert fall vil legge vekt på å bygge ut stamveinettet. Det var allikevel ikke så veldig mye holdbarhet i det som kom. Jeg er klar over den nye normen på 10 000, at man skal ha den for å bygge firefelts vei, men når vi ser på de analyser for økning i trafikken som har vært laget de siste 30 årene, har jo de slått helt feil, og de statistikkene som blir laget videre, har vel samme holdbarhet som det som har vært.
Men så vil jeg vise til to analyser. Den ene er av 30 møte- og utforkjøringsulykker på E6 på strekningen Jessheim–Tretten. «Vei med fysiske midtdeler vil fjerne de alvorlige møteulykkene», heter det i rapporten fra analysegruppen Jessheim–Tretten. En annen analyse er fra SINTEF i Trondheim, som har gjort en dybdeanalyse av møte- og utforkjøringsulykker, de vi ofte kaller «de uforklarlige» ulykkene. Konklusjonen er at 75 pst. av ulykkene kunne vært unngått hvis veien hadde hatt midtdeler eller rekkverk.
Vil ikke da statsråden se litt på de veiene hvor vi har store, alvorlige møte- og utforkjøringsulykker – det er jo to tredjedeler av alle ulykkene – og vil hun ikke ta kostnadene ved disse ulykkene også inn i den beregningen?
Statsråd Torild Skogsholm: Det har vært mange runder i denne salen om nettopp trafikksikkerheten, også knyttet til det området vi snakker om her, og jeg vil si også i dag at jeg er fortsatt veldig opptatt av trafikksikkerheten knyttet til trafikken her. Det er helt rett at på veger med mye trafikk vil midtdeler kunne være et viktig bidrag til å redusere denne typen alvorlige ulykker. Det er derfor vi fra Regjeringens side velger både å framskynde bygging av firefelts veg med midtdeler andre steder i landet og å sette i gang prosjekter med midtdeler, fordi vi er klar over at de har en viktig betydning.
Thore A. Nistad (FrP): Nå sies det i den konsekvensutredningen som Statens vegvesen har gjort om E6 fra Gardermoen til Moelv, at utbygging av den fra to- til firefelts veg med midtdeler er et samfunnsøkonomisk lønnsomt prosjekt. Tror ikke statsråden at det også vil være et lønnsomt prosjekt samfunnsøkonomisk å gjøre dette gjennom Gudbrandsdalen?
Statsråd Torild Skogsholm: Litt av hensikten med at vi har en etat som er fagekspertise, er at vi skal få etaten til å foreta slike beregninger. Jeg stoler på de beregningene som blir gjort i forhold til analysene av ulike deler av vegnettet. Jeg vet også at det er av stor betydning for samfunnsøkonomien at vi får redusert trafikkulykkene, for det koster samfunnet veldig mye at disse skjer. Det har vært en viktig faktor i de analysene som har blitt gjort, og vil være det i de som blir gjort i forarbeidet til Nasjonal transportplan. Det er viktig at vi får gjort noe med de vegene som er av stor betydning både for næringslivet og for transporten generelt, og som er veldig ulykkesbelastet.
Det er helt rett at det er områder på E6 mellom Oslo og Trondheim som er svært ulykkesbelastet. I går var jeg på befaring i Hedmark og Oppland og ble meget godt orientert om de utfordringene man ser lokalt i forhold til situasjonen der. Det er en viktig oppgave for oss alle å bidra til at vi kommer videre med dette, også på E6 mellom Oslo og Trondheim.