Stortinget - Møte onsdag den 2. april 2003 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 4
Knut Storberget (A): «I følgebrevet fra Skogeierforbundet og Justisdepartementet til spørreundersøkelse om tomtefesteloven i bladet Skogeieren nr. 3 oppfordres det til å «Bli med og bidra til å redde Tomtefesteloven». Arbeiderpartiets forslag beskrives som et «ran av privat formue i distriktene». Det hevdes også at ved å svare «vil du bidra til at loven ikke endres, og at du som bortfester ikke vil lide store økonomiske tap!».
Mener statsråden at en slik ordlyd og et slikt samarbeid med berørte parter sikrer en nøytral undersøkelse?»
Statstråd Odd Einar Dørum: Jeg vil først få understreke at det følgebrevet som representanten Storberget viser til, ikke er utarbeidet av eller på noen måte klarert med Justisdepartementet. Norges Skogeierforbund har utarbeidet følgebrevet på eget initiativ, og brevet ble ikke forevist departementet før det ble utsendt. Justisdepartementet innestår derfor ikke for innholdet i brevet.
Årsaken til at Justisdepartementets logo står trykt på brevet, skyldes ifølge Skogeierforbundet en feil under trykkingen. Logoen skulle vært trykt på selve spørreskjemaet som er utarbeidet av departementet, og ikke på følgebrevet utarbeidet av Skogeierforbundet. Departementet ble av Skogeierforbundet først gjort oppmerksom på denne feilen etter at brevet og spørreskjemaet var blitt utsendt. Departementet har derfor ikke hatt noen mulighet til å rette feilen.
Jeg beklager at brevet på denne måten feilaktig gir inntrykk av at Justisdepartementet innestår for brevets innhold. Jeg vil understreke at departementet tar sterkt avstand fra den vinkling som Skogeierforbundet har valgt i sitt følgebrev. Det har hele tiden vært en klar forutsetning for undersøkelsen at den skulle gjennomføres på en nøytral måte for på denne måten å sikre best mulig faktakunnskap om virkningen av tomtefesteloven § 15. Dette er også årsaken til at departementet i forbindelse med undersøkelsen har valgt å samarbeide både med grunneiersiden og med festersiden.
Skogeierforbundet har opplyst at de i neste nummer av Skogeieren vil redegjøre for den feil som er begått, og at de overfor Justisdepartementet vil beklage det som er gjort fra deres side.
Knut Storberget (A): Jeg takker for svaret og er glad for at justisministeren og Justisdepartementet har denne holdningen til dette følgebrevet. Jeg må jo medgi at det ante meg at det var slik det hele hang sammen.
Denne saken og denne undersøkelsen er ualminnelig viktig med hensyn til den jobben som departementet og Stortinget skal gjøre til høsten i forhold til de 350 000 festere av fritids- og boligtomter i Norge. Det som er så dumt i forhold til denne utsendelsen og det samarbeidet som Justisdepartementet har innledet med berørte parter, er – og det viser dette til fulle – at man kan få en slik slagside. Nå er skaden allerede skjedd, ved at man fra Skogeierforbundet så sterkt har markert hva som er intensjonen med undersøkelsen. Vil Justisdepartementet foreta seg noe ekstraordinært for å rette opp denne skaden, slik at man sikrer at undersøkelsen og grunnlagsmaterialet blir nøytralt?
Statsråd Odd Einar Dørum: Nå er Justisdepartementet allerede frikjent i avisen Østlendingen, med behørig kommentar fra representanten Storberget. La meg sitere:
«Departementet frikjent for ran
– En sterkt beklagelig feil. Justisdepartementet står ikke bak vår næringspolitiske tekst, sier Bjørn Lauritzen i Skogeierforbundet.»
Det er jo rett og rimelig at man reagerer på det som er, og jeg regner med at representanten leser Østlendingen, akkurat som statsråden gjør, men la oss nå legge den gode hensikt til grunn.
For å nå de mål som representanten Storberget og jeg er enige om, nemlig at vi skal få fram en sak raskest mulig, samarbeider vi ikke bare med Skogeierforbundet. Vi samarbeider med Bondelaget, Tomtefesteforbundet og Allmenningsforbundet. Spørreundersøkelsen vil gå ut på en skikkelig måte, og vi regner med at svarene er retningsgivende. Så vil departementet foreta sin politiske vurdering. Jeg konstaterer at de som har misbrukt vår logo, som de sier, ved «en teknisk feil», har lagt seg flate for oss, og da følger vi den parolen at når man har unnskyldt seg på behørig kraftig måte, er saken tatt til etterretning fra vår side.
Knut Storberget (A): Jeg leser Østlendingen like aktivt som Solan Gundersen. Jeg er født og oppvokst med avisa, slik at dette er jeg kjent med.
Men det som er kjernen i saken her, er at det holder for så vidt ikke med noen unnskyldning overfor Justisdepartementet. Spørsmålet er om lovforarbeidet og det grunnlagsarbeidet som vi skal jobbe med i Stortinget til høsten, vil bli en tilstrekkelig unnskyldning for de mange festere rundt omkring i Norge som nå opplever helt urimelige utslag av tomtefestelovgivningen. Det er den unnskyldningen jeg er redd for kommer til å bli for dårlig.
Nå så jeg til min glede i Verdens Gang forleden at justiskomiteens leder går ut og sier at han støtter forslaget om å fase ut tomtefesteordninga. Det kunne være interessant å avslutte dette med å spørre Justisdepartementets statsråd om det er slik at Regjeringa nå har bestemt seg for å støtte forslaget om å fase ut ordninga, slik justiskomiteens leder og høyrerepresentant Trond Helleland gir signaler om i Verdens Gang.
Statsråd Odd Einar Dørum: Denne saken har en saklig kjerne og en polemisk kjerne. Den saklige kjernen er at Stortinget raskt ville ha en evaluering. Det får Stortinget. De vil også ha lovforarbeider. Det får Stortinget.
Den polemiske kjernen er neppe representanten Storberget helt ukjent med. Han har selv i den gode saks tjeneste vært skarp i polemikken, og det er hans rett som en aktiv politiker. Han må regne med å legge til grunn at Justisdepartementet klarer å sortere mellom polemikere, enten de nå representerer Skogeierforbundet eller det er representanten Storberget. Det er nemlig slik at vi har en selvstendig plikt å forholde oss til de føringer Stortinget har gitt, og det kommer vi til å gjøre. Så får Stortinget tilbake det materiale som de har bestilt, og som jeg har kommentert og gitt tilslutning til i behørige runder i dette hus, senest for ikke så lenge siden. Så møtes vi med de løsninger som vil bli lagt på bordet da.