Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 2. april 2003 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Arne Sortevik (FrP): «Situasjonen for pleietrengende eldre i Bergen kommune har gjennom de siste 15 årene vært preget av venteliste for å få fast sykehjemsplass på mellom 500 og 200 personer. Kommunens handlingsplan for eldreomsorgen gir liten grunn til å tro at ventelistene vil bli fjernet. Hovedgrepet har vært å gjøre det vanskeligere å komme på ventelisten. Situasjonen for pleietrengende eldre har over lang tid vært uakseptabel.

Hvilke initiativ vil statsråden ta for å bidra til en bedret situasjon for pleietrengende eldre i Bergen?»

Statsråd Ingjerd Schou: Fylkesmannen i Hordaland kommenterer situasjonen i Bergen kommune i sin rapport om Handlingsplan for eldreomsorgen med å si:

«I 2002 rapporterer Bergen om 240 personar på venteliste til sjukeheimsplass. Dette er like mange som i 2001. Det er kommunen sjølv som har funne det tenleg å rapportera på denne måten om kor mange som står på venteliste til langtidsplass. Ein del av dei som står på ventelista får tildelt meir eller mindre permanent kortidsplass i ventetida i påvente av ledig langtidsplass. Likevel indikerer ventelista at mange som etter faglege vurderingar har behov for sjukeheimsplass ikkje får slik plass innan rimeleg tid.»

For tida følger tilsynsmyndighetene den videre utviklingen i eldreomsorgen både i Bergen og andre kommuner svært nøye, ikke minst med sikte på å videreføre de tiltak og den utvikling som startet med Handlingsplan for eldreomsorgen.

Det er Bergen kommune som har ansvaret for å bygge ut pleie- og omsorgstjenesten slik at den kan gi et forsvarlig tilbud til kommunens innbyggere.

Gjennom Handlingsplan for eldreomsorgen har det fra statens side helt fra 1998 vært lagt til rette for en kraftig utbygging av kapasiteten både med hensyn til pleiepersonell, sykehjemsplasser og omsorgsboliger i hele landet.

Bergen kommune har i løpet av fireårsperioden 1998–2001 hatt en økning i pleiepersonell på hele 629 årsverk. Sammenlignet med andre kommuner har Bergen i større grad valgt å styrke institusjonsomsorgen. Ved fordeling av de siste investeringstilskuddene i handlingsplanen ble Hordaland prioritert, på grunn av situasjonen i Bergen. Kommunen har ifølge Fylkesmannen i Hordaland fått innvilget alle sine utbyggingsprosjekter og fått tilsagn om tilskudd til bygging og utbedring av til sammen 429 omsorgsboliger og 1 234 sykehjemsplasser. En god andel av denne utbyggingen er fortsatt under planlegging og bygging. Dette betyr at samlet dekning av omsorgsboliger og sykehjemsplasser i Bergen vil øke fra 26 til 33 pr. 100 over 80 år. Antall rom i institusjoner som er enerom, vil øke fra 75 til 95 pst. Dette gjør at jeg har tro på at Bergen kommune vil stå i en noe annen situasjon når hele denne utbyggingen er gjennomført i løpet av 2005.

Vi har likevel registrert at Bergen kommune har trengt noe lengre tid enn andre kommuner for å gjennomføre denne utbyggingen. Søknadene kom derfor seint, men når de kom, ble de prioritert høyt fra Fylkesmannens og Husbankens side.

Jeg vil gjøre mitt til å opprettholde utbyggingstakten i Bergen kommune på dette området, og har tro på at resultatene ikke vil utebli når denne utbyggingen er fullført.

Når det gjelder ytterligere tiltak for å bedre kvaliteten i eldreomsorgen og forenkle ordningene i pleie- og omsorgstjenesten, viser jeg til at Regjeringen har varslet en egen stortingsmelding om dette temaet allerede i vår.

Arne Sortevik (FrP): Jeg takker for svaret.

Jeg deler ikke optimismen, med bakgrunn i langvarig fartstid som lokalpolitiker. Av de 240 pleietrengende som var på siste offisielle venteliste, har 50 ventet i tolv måneder eller mer. På samme tidspunkt – min måling er fra 30. juni i fjor – var hele 143 søknader under behandling. Dette kommer altså i tillegg til selve ventelisten. I Bergen har flertallet innført en ordning med kommunal godkjenning av søker, det holder altså ikke med anbefaling fra egen lege – det er kort og godt et knep for å redusere den fremviste ventelisten. Går vi seks halvår tilbake, har ventelisten variert med mellom 257 og 223. Mener sosialministeren at dette er akseptabel standard i Norge for eldreomsorg, for pleietrengende eldre?

Statsråd Ingjerd Schou: Det jeg mener, er at staten – storting, regjering – har bidratt med midler og tildelinger til Bergen kommune i tråd med de planene Bergen kommune selv har lagt, og i tråd med at de har lagt disse planene også inn i sin økonomiplan – og Bergen kommunes egen erkjennelse av at det faktisk er nødvendig å prioritere eldreomsorgen. Fra statens side har vi lagt til rette for, og i tillegg prioritert, Bergen. Bergen kom sent inn med søknader. En del større byer gjorde det, fordi det var komplekst bl.a. å ha en gjennomgang og vurdering av det totale tilbudet. Jeg kan ikke si at det som er i Bergen kommune i dag, er tilfredsstillende. Jeg oppfatter heller ikke at Bergen kommune sier det, de sier at de har søkt og at de har planer for utbygging – men når eldreplanen er fullført, så er de godt i tråd med det som ligger innenfor målsetting i eldreplanen. Men det er klart at det er utfordringer i Bergen, som det er andre steder, i forhold til innholdet i eldreplanen, og derfor har vi også varslet en stortingsmelding om dette.

Arne Sortevik (FrP): Lokalt dekker man seg bak en henvisning til at man har en dekningsgrad på rundt 25 pst. når det gjelder antall plasser for innbyggere over 80 år. Her er imidlertid omsorgsboliger og sykehjemsplasser bevisst blandet for å få en høy prosent.

Mener statsråden at omsorgsboliger med en pleiefaktor på 0,1 skal blandes med sykehjemsplasser med heldøgnstilsyn når man regner ut plassdekningen for pleietrengende eldre? Mener statsråden at man lokalt kan slå seg til ro med at nasjonale mål er oppnådd, når man fortsatt har minst 250 pleietrengende som står på venteliste? Her må det vel være behovet og behovsdekningen som er avgjørende, og ikke en prosentsats som man har satt som et nasjonalt gjennomsnitt?

Statsråd Ingjerd Schou: Det er kommunen som har ansvaret for å tilrettelegge eldreomsorgen, det er kommunen selv som prioriterer, og det er kommunen selv som søker. Kommunen har fått det den har søkt om, ut fra at man faktisk har erkjent at det er behov for utbygging av eldreomsorgen i Bergen kommune.

Når det gjelder å summere det man kaller arealet, avhengig av om det er sykehjem eller omsorgsboliger, er utgangspunktet – og målsettingen – for eldreplanen at det er heldøgnspleie og omsorg som skal være kriteriet i forhold til måloppnåelsen.

: