Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 2003 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Åslaug Haga (Sp): Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:

«Ski sykehus er blitt en del av Aker universitetssykehus. Det er uklart om Ski sykehus skal bli etterbehandlingsavdeling for Aker, eller om det skal utvikles som lokalsykehus for Follos innbyggere. Dette skal bestemmes internt på Aker og i Helse Øst. Innbyggerne i Follo er koplet fullstendig ut av beslutningsprosessene. Stortinget vedtok i 1997–98 at det skulle bygges nytt lokalsykehus i Follo da man omtalte lokaliseringen av det nye Rikshospitalet til Gaustad.

Hvordan vil statsråden følge opp vedtaket?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg innledningsvis minne om at sykehusreformen bl.a. har som mål at vi skal få mer helse for hver krone. Det skal skje ved at man utnytter det potensialet som ligger i at man kan se tjenestene på tvers av fylkesgrensene og på den måten bedre tilgjengeligheten. De regionale helseforetakene skal realisere disse målene innenfor de rammene som Stortinget fastsetter.

Med hensyn til Ski sykehus kan jeg opplyse at det legges opp til at akutt poliklinikk for indremedisin og kirurgi vil bli opprettholdt slik som i dag. En vurderer også mulighetene for en utvidelse av aktiviteten eller ny aktivitet eksempelvis innen småkirurgi, elektiv kirurgi og virksomhet knyttet til mage- og tarmsykdommer. Jeg mener dette viser at Helse Øst ikke tar lett på eller neglisjerer de behov som finnes i Follo-området. Tvert om forsikrer Helse Øst meg om at de vil ivareta dette, og at de også vil sikre en aktiv dialog og kontakt med kommunale og fylkeskommunale myndigheter. Når det gjelder det siste, er jeg helt enig med representanten Haga i at det er svært viktig. Jeg har tillit til at Helse Øst gjennomfører dette på en god måte, og at de spørsmål som representanten Haga reiser, vil bli avklart gjennom de nevnte prosesser som Helse Øst nå har iverksatt.

La meg så gå over til den delen av spørsmålet som er knyttet til utbygging av sykehus. I forkant av sykehusreformen hadde de daværende sykehuseierne, fylkeskommunene, utredet eller planlagt nybygg eller opprustning av eksisterende sykehus til en samlet kostnad på langt over 50 milliarder kr. Det er således svært viktig å prioritere hvilke tiltak som bør gjennomføres først. Dette er primært en oppgave for de regionale helseforetakene, som samlet må vurdere både behov og behandlingskapasitet.

Akershus fylkeskommune startet midt på 1990-tallet planleggingen av et nytt Follo-sykehus. Senere ble planleggingen av Nye SiA, nå Nye Ahus, startet opp parallelt med Follo-sykehuset. Ved overtakelsen av eierskap til sykehusene ble ansvaret for videre prosjektering og realisering av sykehusprosjektene lagt til Helse Øst, som nå reviderer hovedfunksjonsprogrammet for Nye Ahus med sikte på reduksjon av de samlede kostnadene. Min ambisjon er, som også tidligere meddelt Stortinget, å presentere dette spørsmålet ved behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i inneværende sesjon.

I tillegg til planene for Nye Ahus utreder Helse Øst nå en «Samlet plan for større utbyggingsprosjekter». Her ser en på i hvilken grad det er behov for å bygge nye og erstatte eksisterende sykehus, samt utbedre og modernisere bygningsmassen – nettopp for å kunne møte utviklingen i en framtidig etterspørsel etter spesialisthelsetjenester. Når denne utredningen foreligger, vil det være mulig å ta stilling til bygging av et nytt sykehus i Follo.

Jeg føler meg trygg på at behovet for helsetjenester blir godt ivaretatt, og at Helse Øst er seg sitt ansvar bevisst. Det er etablert et plan- og meldingssystem mellom de regionale helseforetakene og departementet etter helseforetaksloven § 34. Helsedepartementet vil i den sammenheng ta stilling til vesentlige endringer i struktur og tjenestetilbud. Jeg vil således både ha oversikt over hvordan tjenestetilbudet utformes og mulighet til å gripe inn og gi beskjed om korreksjon dersom tilbudet ikke tilfredsstiller overordnede helsepolitiske mål.

Åslaug Haga (Sp): Mitt spørsmål til helseministeren gikk konkret på hvordan han ville følge opp vedtaket om bygging av Follo-sykehuset. Det ble det ikke svart konkret på. Vi er for så vidt blitt vant til at helseministeren ikke svarer på konkrete spørsmål om helsepolitikken, hovedsakelig fordi stortingsflertallet har valgt en styringsform for sykehusene som gjør at helseministeren har svært liten innflytelse på sjølve utformingen av sykehuspolitikken. Men det er sjølsagt mulig for helseministeren å ha en holdning, og derfor vil jeg følge opp med å spørre helt konkret: Hva er statsrådens holdning til bygging av Follo-sykehuset?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg må ta til etterretning at Senterpartiet og Senterpartiets påtroppende leder ikke vil ta innover seg at Stortinget faktisk har vedtatt en sykehusreform som innebærer en ansvarsdeling. Stortinget har i lovs form lagt ansvar til de regionale helseforetakene bl.a. på disse områdene. Det innebærer ikke, slik representanten Haga nå påstår, at Regjeringen og Stortinget er fratatt innflytelse over helsepolitikken. Tvert imot betyr det at de overordnede helsepolitiske føringene blir gitt fra Stortinget og Regjeringens side, og blir gjennomført i det styringsopplegget som er beskrevet i helseforetaksloven.

Det er heller ikke slik at jeg ikke svarte på det konkrete spørsmålet som representanten Haga stilte. Tvert imot. Jeg sa at spørsmålet om Follo-sykehuset nå utredes av dem som av Stortinget er gitt ansvaret for dette, og at spørsmålet vil bli avgjort når den utredningen foreligger. Og det er svar på det konkrete spørsmålet.

Finn Martin Vallersnes hadde her overtatt presidentplassen.

Åslaug Haga (Sp): Nå foregår det store omstillinger i Helse-Norge, noe som bl.a. betyr at lokalsykehus i realiteten ofte blir utvannet til sykehjem eller helsestasjoner, og lokalbefolkningen er fratatt muligheten for å påvirke sykehustilbudet der de bor. Mitt spørsmål til statsråden, også ut fra det han svarte på mitt forrige spørsmål, er følgende: Er det tilfredsstillende for helseministeren at det foregår så store omlegginger i Helse-Norge som det nå gjør, uten at statsråden har nevneverdig mulighet til å påvirke den utviklingen? Spørsmålet mitt går også på hvilke ambisjoner helseministeren har for politisk styring av helsesektoren.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg må be om at representanten Haga holder seg til fakta. Det er ikke gjort vedtak om omlegginger av lokalsykehus som utvanner dem til sykehjem. Det foreligger ikke slike vedtak. Det foregår nå en omfattende gjennomgang av hele strukturen i sykehustjenesten fordi Stortinget har forutsatt at det skal skje gjennom krav til effektivisering og gjennom den omorganisering av helsetjenesten som er vedtatt. Det er heller ikke riktig at lokalbefolkningen er fratatt enhver mulighet til å påvirke dette. Det foregår folkemøter, fakkeltog, underskriftsaksjoner og kommunikasjon på mange plan mellom sykehustjenesten og lokalbefolkningen og lokalpolitiske organer. Og det bør det gjøre, det er bra for demokratiet.

Den overordnede politiske styringen er av Stortinget lagt til helseministeren. Jeg kan forsikre om at jeg som eier av de regionale helseforetakene har den klare ambisjon at store, omfattende eller radikale omlegginger av helsetjenesten i fylkene, som f.eks. nedleggelse av et sykehus vil være – hvis det skulle komme forslag om det – vil havne på mitt bord og bli politisk behandlet.

: