Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 2003 kl. 10

Dato:
President: Kari Lise Holmberg
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Gunnar Halvorsen (A): «I Aftenposten 22. februar i år meldes det om en dramatisk økning i ledigheten blant nydimitterte soldater. Ved årsskiftet stod 2 110 dimitterte soldater oppført som ledige hos Aetat. Dette var en økning på hele 46 pst. i forhold til året før.

Hvilke tiltak, på kort og på lang sikt, vil statsråden iverksette for å bekjempe ledigheten blant nydimitterte soldater?»

Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg skjønner av spørsmålsstillingen at representanten Halvorsen i utgangspunktet er interessert i Forsvarets spesifikke tiltak for å hindre arbeidsledighet blant nydimitterte soldater.

Først vil jeg likevel bare minne om at Regjeringen også har foretatt en rekke grep for at alle arbeidsledige, også de nydimitterte soldatene, skal komme raskt tilbake i arbeid. Aetat er styrket med over 400 stillinger, og vi har styrket tiltaksnivået med 1 600 plasser i forhold til i fjor. I tillegg har Regjeringen fått vedtatt et stramt budsjett, som legger grunnlaget for lavere rente og kronekurs og dermed lavere arbeidsledighet.

Økningen i arbeidsledigheten rammer likevel også nydimitterte soldater. Regjeringen har som en klar målsetting at dimitterte soldater ikke skal komme dårligere ut med hensyn til arbeidsledighet enn de som ikke gjennomfører førstegangstjeneste.

Forsvaret gjennomfører derfor allerede flere tiltak for å legge forholdene til rette for en best mulig overgang til arbeid eller utdanning. En ting som er viktig, er at innkallingene legges opp slik at det er mulig å påbegynne et studium både om høsten og etter jul. Soldatene kan i tillegg søke om inntil åtte ukers førtidsdimisjon for arbeid og utdanning.

Voksenopplæringen i Forsvaret er vårt viktigste instrument for å tilføre og heve den sivile kompetansen hos vernepliktige, vervede og kontraktsbefal. Voksenopplæringen tilbyr derfor kurs i fag fra videregående skole, universitetsstudier og fjernundervisning, jobb- og fritidsrelaterte kurs, i tillegg til å yte hjelp til soldater med lese- og skrivevansker eller matematikkvansker.

I de tilfeller Voksenopplæringen i Forsvaret ikke har eget kurs eller opplæringstilbud, tilbys soldatene stipend til dekning av utgifter.

Voksenopplæringen må likevel, som all annen virksomhet i Forsvaret, effektiviseres og tilpasses framtidens krav. Voksenopplæringen vil imidlertid ha høy prioritet, med fokus på de opplæringstiltak som gir størst kompetansegivende effekt.

Samarbeidet mellom Aetat og Voksenopplæringen i Forsvaret er også godt. I tillegg til regelmessige møter med orienteringer om utviklingen på arbeidsmarkedet mottar Forsvaret kvartalsvise rapporter som viser dimitterte soldaters situasjon på arbeidsmarkedet, for å kunne følge situasjonen nøye.

Jeg ønsker også å styrke samarbeidet med aktører utenfor Forsvaret. For tiden har vi et interessant prosjekt med Aetat i Hordaland, der 15 vernepliktige tilbys opplæring, praksis og fast jobb i bedrifter innenfor byggebransjen.

Disse tiltakene vil samlet være med på å bekjempe ledigheten blant nydimitterte soldater. Jeg er glad for at problemstillingen blir tatt opp, og kan forsikre om at vi har den samme ambisjon om praktisk handling for å få tallet så lavt som mulig.

Gunnar Halvorsen (A): Jeg takker for svaret.

Jeg tror faktisk vi i stor grad er enige om målet og om de virkemidlene som brukes. Men uansett virker det som at det som skjer, er veldig urettferdig. 20 pst. avtjener verneplikt i dag og bruker ett år av sitt liv for å tjene Kongen og fedrelandet, som det heter, og ender på toppen av det bakerst i ledighetskøen – de får en forsinkelse på voksenlivet, kan man si.

Jeg har fått opplyst at midlene til voksenopplæringen, eller den sivile opplæringen, er redusert med 23 mill. kr fra i fjor til i år og videre framover vil bli redusert med 40 mill. kr, og at det jobbes med bortsetting av voksenopplæring fra Forsvaret. Kan statsråden bekrefte dette, og mener statsråden at dette vil hjelpe de nydimitterte soldatene i det som ble betegnet som det viktige, altså voksenopplæring?

Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg vil først ta fatt i et av premissene for spørsmålet, nemlig at bare 20 pst. gjennomfører militærtjenesten. Det tallet kan jeg ikke gå god for. Det er litt lavere nå i en omstillingsperiode enn det er normalt, men det er et mål at ca. 50 pst. skal gjennomføre. Det står fast og vil også være mulig å realisere når omstillingsperioden er over.

Jeg håper også at de tiltakene jeg skisserte i mitt første svar, viser at de ledige som er nydimittert, ikke stiller bakerst i ledighetskøen, men at de tvert imot har en del spesifikke tiltak rettet mot seg som de som ikke har gjennomført førstegangstjenesten, ikke har.

Samtidig har representanten Halvorsen rett i at det har vært en reduksjon i budsjettet for voksenopplæringen. Det har sin forklaring i at man nå søker å rette disse tiltakene inn mer spesifikt mot grupper av nydimitterte soldater, og at man også øker samarbeidet med private aktører utenfor Forsvarets voksenopplæring.

Gunnar Halvorsen (A): Jeg takker for det svaret også.

Jeg vil til sist stille et spørsmål om Vernepliktsutvalget. Noen av oss er utålmodige og venter på statsråden og de prinsippene som vil komme om verneplikt, gjennom dette utvalget. Når kan Stortinget forvente å få saken, og vil gjennomgangen ta opp kompetanseheving og eventuelt stipend og sluttpakke, og i det hele tatt vernepliktens betydning, innhold og status – alt som ligger i dette utvalgets hender? Vi håper at det vil komme raskt.

Jeg vil også spørre: Vil det i den utredningen komme et kapittel om det som gjelder yrkeshær? Vil det bli vurdert i denne saken, slik at Stortinget får alle kortene på bordet?

Statsråd Kristin Krohn Devold: Når det gjelder vernepliktens framtid, føler jeg at det riktigste stedet å behandle den er i fireårsproposisjonene som framlegges for Stortinget, fordi det er et så pass stort og prinsipielt spørsmål at Stortinget bør ta stilling til det i en helhetlig sammenheng. Sist vi hadde fireårsbudsjettet til behandling i Stortinget, var det et krystallklart flertall i Stortinget for å opprettholde verneplikten.

Samtidig deler jeg spørrerens klare prioritering av at det skal lønne seg å gjennomføre verneplikten, og at statushevende tiltak er viktig. I den militærfaglige utredning som forsvarssjefen nå foretar, og som vil bli lagt fram for departementet i slutten av november, er det helt klart at ulike statushevende tiltak må søkes innarbeidet i en slik langsiktig plan.

De kostnadsmessige konsekvenser av det vil vi måtte framlegge i de årlige statsbudsjetter, men min klare ambisjon er også at den fireårsplanen som vi håper å kunne presentere for Stortinget neste vår, skal inneholde en totalpakke både for vernepliktens framtid og for hva vi gjør konkret med statushevende tiltak.

Øyvind Halleraker hadde her overtatt presidentplassen.

: