Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 2003 kl. 10
President: Kari Lise Holmberg
Spørsmål 12
Olav Akselsen (A): Eg har følgjande spørsmål til nærings- og handelsministeren:
«Det er framsett påstandar om at det statlege investeringsselskapet Argentum AS sine høge avkastningskrav resulterer i at det er urealistisk å bruke midlane slik intensjonane med opprettinga av Argentum er.
Kva er statsråden sitt syn på dette?»
Statsråd Ansgar Gabrielsen: Ved opprettelsen av investeringsselskapet Argentum Fondsinvesteringer AS ble det lagt vekt på følgende målsettinger:
å styrke norsk næringslivs konkurranseevne og fremtidige verdiskaping
å utløse nye muligheter innen bransjer og næringsklynger hvor Norge allerede står sterkt
å mobilisere privat kapital til investeringer i nyskapende og forskningsbasert næringsliv
å bygge verdifulle nettverk mellom eiere, forvaltere, FoU-miljøer og virksomheter
I innstillingen om organiseringen av investeringsselskapet sluttet flertallet i komiteen seg til at Argentum
«skal opptre som ein profesjonell eigar som på kommersielt grunnlag skal spele ei sentral rolle i utviklinga av dei mest aktuelle områda for etablering av investeringsfonda».
Avkastningskravet til Argentum er satt til risikofri rente pluss 10 prosentpoeng. Dette kravet ble satt ut fra en sammenligning med kommersielle investorer. Avkastningskravet reflekterer at Argentum skal gå inn i fond som investerer i selskap med høy risiko. Et suksessprosjekt må ha en slik økonomi at det kan dekke tap på andre prosjekter og bidra til tilfredsstillende avkastning på hele porteføljen, risikoen tatt i betraktning.
Gjennom det kommersielle avkastningskravet og kompetent ledelse skaper Argentum troverdighet i markedet. Dette kan i seg selv gjøre investorene villige til å investere mer i de fondene som Argentum går inn i.
Kompetansen i selskapet og de kommersielle betingelsene har i tillegg betydning for selskapets evne til å bidra til å etablere gode forvaltermiljøer i Norge. Dette var et hovedpoeng i St.meld. nr. 38 for 2000-2001, Om organisering av investeringsselskap, der det ble påpekt at
«den mest begrensende faktoren i egenkapitalmarkedene ikke er prosjekt- eller kapitaltilgang, men tilgangen på gode forvaltermiljøer».
Kapitaltilgangen til risikoprosjekter er nå mindre enn den var på det tidspunktet meldingen ble lagt frem, men tilgangen på gode forvaltermiljøer er fremdeles en begrensende faktor. Argentum jobber aktivt for å bygge kompetanse i miljøene for på den måten å gjøre dem mer attraktive for både innenlandske og utenlandske investorer. Å bygge slik kompetanse blant forvaltermiljøene vil nødvendigvis ta noe tid.
Argentum har så langt gjort investeringer i tre venturefond, Energivekst, Northzone IV og Teknoinvest VIII, på til sammen ca. 680 mill. kr. Disse fondene har følgende satsingsområder: energi, IKT og helse, medisin og bioteknologi. Dette er innenfor de utpekte investeringsområdene for Argentum. Selskapet har som mål å investere for ca. 1 milliard kr i 2003, herunder i ett marint fond. På denne bakgrunn mener jeg Argentum er på vei til å oppfylle de målene som er satt for selskapet av Stortinget.
Olav Akselsen (A): Dei pengane staten brukar på den måten, må sjølvsagt forvaltast på ein måte som skapar verdiar også for staten. Likevel er det slik at denne problemstillinga har to sider. Det eine er om det faktisk er slik at det avkastingskravet som er sett, verkar til å motverka dei andre ønska eller målsettingane for fondet, og det andre er om statsråden eventuelt ønskjer å gjera noko med det. Så vidt eg skjønar, er han tilfreds med dagens situasjon. Dei signala eg har fått, er at det trass i den største skatteletten nokosinne i dag er vanskeleg å få fram nødvendig ny, privat kapital. Det er derfor behov for dei statlege verkemidla me har. Eit av siktemåla med at staten skulle skyta pengar inn i Argentum, var at ein skulle auka tilgjengelegheita til risikokapital. Tilbakemeldinga frå marknaden er at risikoen i dag er for høg, og dermed er det ikkje kapital tilgjengeleg for gode prosjekt.
Statsråd Ansgar Gabrielsen: Det jeg sier, er at jeg er tilfreds med den gjennomføringen som Argentum Fondsinvesteringer AS har gjort, gitt de premissene som ble lagt av Stortinget.
Så langt jeg kan se, har man holdt seg til alle de beskrankninger som der ble satt. Hvorvidt de beskrankningene som ble satt, også skal være de som skal gjelde fremover, må vi eventuelt vurdere, for det er klart at tidene forandrer seg, både opp og ned. Muligheten for tilgang på kapital – og for så vidt også risiko – endres over tid, og det betyr at man selvfølgelig kan sette andre krav til avkastning enn dem som ble satt. Det er en vurdering man eventuelt må gjøre.
Olav Akselsen (A): Eg tolkar statsråden slik at dette ikkje står høgt på hans agenda. Eg vil likevel spørja han om Stortinget vil få ei ny moglegheit til å vurdera desse ulike avkastingskrava når han skal leggja fram verkemiddelmeldinga, slik at Stortinget òg får høve til å revurdera det som er sagt i tilknyting til opprettinga av dette selskapet.
Statsråd Ansgar Gabrielsen: I den proposisjonen som vi skal fremme for Stortinget når det gjelder hele virkemiddelapparatet, vil også Argentum bli omtalt.
Jeg oppfatter representanten, som også er leder av næringskomiteen, dit hen at han ønsker en vurdering av hvorvidt det avkastningskravet som ble satt, er det avkastningskravet som bør gjelde fremover. Jeg skal innenfor den tidsrammen som nå foreligger, definitivt foreta en slik vurdering og melde tilbake i den saken som kommer til Stortinget, slik at komiteen kan vurdere det når Stortinget på nytt skal veie dagens situasjon opp mot det som var datidens, og foreta de vurderingene som de måtte finne formålstjenlige.
Presidenten: Da går vi tilbake til spørsmål 3