Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 26. februar 2003 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Olaf Gjedrem (KrF): «Russland er inne i ein sterk økonomisk vekstperiode. Tilhøva ligg tilrette for at norsk næringsliv i større grad skal kunna etablera verksemder i Russland. Det er viktig at norske styresmakter aktivt støttar ein norsk strategi for næringsutvikling mot Russland, som m.a. NHO foreslår.

Vil statsråden føra ein offensiv politikk for å styrkja norsk næringsliv si satsing i Russland?»

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Jeg vil først og fremst understreke at Regjeringen allerede fører en aktiv politikk når det gjelder å fremme norske bedrifters næringsinteresser mot Russland. Det finnes en rekke ulike fora der spørsmål som gjelder det norsk-russiske næringslivssamarbeidet, blir tatt opp. Blant annet har vi den norsk-russiske kommisjon for økonomisk, industrielt og teknisk-vitenskapelig samarbeid. Der møter jeg selv sammen med en russisk minister, og vi tar opp – og får ofte løst – saker og problemer som finnes i næringslivssamarbeidet mellom våre to land, også enkeltsaker hvor norske selskap er involvert.

Under kommisjonen har en to arbeidsgrupper – arbeidsgruppen for nordhandel og arbeidsgruppen for teknisk-vitenskapelig samarbeid. Disse møtes omtrent hvert halvannet år på embetsnivå. I en tidsbegrenset periode på ett år hadde man også en norsk-russisk arbeidsgruppe for skipsbygging i Norge og Russland.

Aktiviteten fra Nærings- og handelsdepartementets side er økende. Fra og med 2. oktober 2003 overtar NHD formannskapet i den økonomiske arbeidsgruppen som ligger under Barentsrådet. Departementet arbeider nå med å vurdere hvilke prioriteringer Norge bør ha under dette formannskapet. Innspill vil komme fra de nordiske utenriksministrene når de møtes i Barentsrådet i Västerbotten i Sverige 3. oktober i år.

Nærings- og handelsdepartementet har nå utformet teksten til en brosjyre som skal gi informasjon til norske bedrifter om hva som finnes av norske statlige virkemidler, samt hvilke internasjonale institusjoner som kan yte hjelp og finansiering til satsing i Russland. Den brosjyren trykkes i løpet av neste måned.

Når det gjelder NHOs innspill i dokumentet «Norge og Russland – behov for en næringslivsstrategi» har NHD sett positivt på initiativet, og er derfor i gang med å utarbeide en slik strategi for norsk satsing mot Russland. Utformingen tar nødvendigvis selvfølgelig litt tid, men planen er at departementet skal fremme denne strategien før sommeren.

NHO foreslår i sitt innspill bl.a. å opprette en såkalt «Task Force» for næringslivssamarbeid mellom Norge og Russland. NHD vil snarlig kalle inn til et møte mellom involverte departementer og næringslivet for å diskutere denne saken. NHD vil også kalle inn til ytterligere et møte, der en skal ta stilling til opprettelse av et norsk-russisk forum for næringslivet, et forum som ble foreslått i felleserklæringen av 12. november 2002 fra statsminister Bondevik og Russlands president Vladimir Putin.

Den 13. mai i år vil det blir arrangert et norsk-russisk næringslivsseminar i Kirkenes, der jeg skal delta. Da vil det trolig komme innspill fra næringslivet som kan brukes i utformingen av strategien for det norsk-russiske samarbeidet.

Disse tiltakene viser at det norsk-russiske næringslivssamarbeidet blir prioritert på en skikkelig måte i departementet. Jeg har håp om at norsk næringsliv vil følge dette opp i tiden som kommer, og, som sagt, vi inviterer til en dialog med både NHO, enkeltbedrifter og andre parter i næringslivet.

Olaf Gjedrem (KrF): Eg takkar nærings- og handelsministeren for eit glimrande og offensivt svar.

Situasjonen hos vår største nabo er under sterkt positiv utvikling, både når det gjeld økonomi og elles når det gjeld demokratiske verdiar, som me legg stor vekt på som ein føresetnad for at me skal få større samkvem og utveksling mellom Noreg og Russland. Derfor føler eg at situasjonen no faktisk krev ein slik strategi som departementet presenterer. Eg vil berre understreka at me har ein olje- og gassfellesskap både i Barentshavet og i andre område i Russland som gjer høve til store norske kontraktar og stort norsk engasjement – men det er ekspertise som me har fått i vårt havområde.

Eg vil òg understreka at det er eit visst behov for finansiell støtte, altså ein del verkemiddel, for å nå fram til større interaksjon mellom Russland og Noreg.

Eg vil òg understreka at det er forskjellig storleik på dei verksemdene som no søkjer seg mot Russland og vil etablera seg der. Så ein har både storskala- og småskalaverksemd som er på veg inn mot Russland, og det er viktig at departementet har verkemiddel for begge desse gruppene.

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Jeg er veldig enig i det representanten tar opp knyttet til næringsliv, næringslivsengasjement og nyetableringer i Russland, og kanskje særlig Nordvest-Russland, som vi også av utenrikspolitiske årsaker har hatt et visst engasjement i forhold til. Det er ingen tvil om at man kan si at en del av strategien i norsk utenrikspolitikk gjennom hele 1990-tallet har vært demokratibygging også gjennom næringslivssamarbeid. Det er selvfølgelig en viktig bit av dette. Men det er en stor tilleggsdimensjon knyttet til det faktum at dette er et stort marked, et marked som utvikler seg, et marked som blir mer kompetent i den forstand at det blir mer forutberegnelig, og flere og flere norske selskaper ser sin interesse i dette. Det opplevde jeg i forrige uke da jeg var i Baltikum, hvor også norske etableringer brukes som et brohode inn mot dette absolutt interessante markedet. Derfor ønsker jeg å opprettholde virkemidlene som er rettet mot Russland.

Olaf Gjedrem (KrF): Eg takkar for svaret, og har eit par konkrete spørsmål som eg gjerne vil bruka den siste tida til å stilla.

Er statsråden innstilt på at me frå Noreg si side skal ha ein viss beredskap for språkopplæring i russisk for å utvikla denne kontakten og for å kunna gje opplæring av russisk personell gjennom norske kurs, skuletilbod, universitet, med delvis høve til stipend, slik at russarane kan delta i oppbygginga av norske verksemder i Russland?

Eg vil òg stilla spørsmål om SND sitt apparat i samband med den verkemiddelmeldinga som statsråden skal fremja om nokre få veker, vil bli vurdert innsikta mot ein slik marknad.

Til slutt vil eg berre leggja til at eg er positivt overraska over at den norske ambassadøren i Moskva fekk prisen for å vera den beste til å leggja til rette for norsk næringsliv i utlandet.

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Det er ingen tvil om at Norges ambassadør i Moskva har vært en meget viktig brikke i forhold til det som er bygd opp også for norsk næringsliv, og norsk næringsliv har hatt stor glede av både ambassadøren og ambassaden i Moskva. I så måte var den prisen han fikk, høyst fortjent.

Når det gjelder virkemiddelmeldingen og spørsmålet knyttet til den, vil vi selvfølgelig også i den ta opp disse forhold, og det internasjonale perspektivet vil bli viet betydelig oppmerksomhet i den. Det er ingen tvil om at vi har flere sammenfallende interesser i forhold til å bidra til utvikling i positiv retning i Russland.

Når det gjelder det representanten spør konkret om knyttet til stipend, universitetsstudier og språkopplæring, må jeg få lov å overbringe det til utdannings- og forskningsministeren. Men jeg ser fullt ut muligheten for også innenfor mitt område å ha ordninger f.eks. med utveksling av yngre folk i forhold til næringslivet.

: