Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 26. februar 2003 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg ønsker å stille sosialministeren følgende spørsmål:

«Elverum er ikke på lista over utsalg som skal bygges om til selvbetjeningspol i 2003. Det samme gjelder for Trysil, Tynset, Kongsvinger og Rudshøgda. Selvbetjeningspol er et stort ønske både fra ansatte og ikke minst fra kundene. Sverige har hatt slike pol i mange år, og noe av den økende handel der skyldes norske kunder som ønsker å lære mer om produktene som tilbys, i tillegg til lavere pris.

Ser ikke statsråden at dette vil kunne få folk til å få et sunnere forhold til alkohol?»

Statsråd Ingjerd Schou: Vinmonopolet er inne i en prosess med gradvis omlegging til selvbetjening. Selvbetjening velges nå ved nyetableringer, og omleggingen skjer videre ved at butikker som likevel må pusses opp eller flyttes, blir prioritert. Ordningen med selvbetjening har medført større tilfredshet blant Vinmonopolets kunder og ansatte.

Vinmonopolet hadde på landsbasis 177 butikker ved utgangen av 2002. Av disse var 77 butikker selvbetjente. Nyetableringer og ombygginger vil øke andelen selvbetjente butikker til 113 i løpet av inneværende år.

Hedmark fylke hadde ved utgangen av fjoråret sju butikker, lokalisert til Kongsvinger, Hamar, Elverum, Ringsaker – altså på Rudshøgda – Trysil, Tynset og Åsnes, da på Flisa. Butikkene på Hamar og Flisa er selvbetjente. Jeg har fått opplyst fra Vinmonopolet at det i tillegg vil bli etablert to nye butikker i fylket i løpet av inneværende år, nemlig på Stange og på Rena. Begge disse vil bli selvbetjente. I tillegg vurderer Vinmonopolet å flytte butikken på Kongsvinger. Under forutsetning av tilgjengelige lokaler vil denne butikken bygges om til selvbetjening i løpet av inneværende år. I Hedmark fylke vil dermed fem av ni butikker – rundt 56 pst. – være selvbetjente innen utgangen av året. Dette er i tråd med situasjonen i landet for øvrig.

Butikkene i Elverum, Ringsaker, Tynset og Trysil er alle relativt nye butikker, men også disse vil, så snart ressursene tillater det, bli bygd om til selvbetjening.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Da Vinmonopolet i Elverum flyttet fra ett lokale til et mer egnet i 2001, trodde man at det skulle bli selvbetjent. På det tidspunktet var det imidlertid Sosialdepartementet som satt med avgjørelsen, og antall selvbetjente utsalg ble holdt nede av edruskapspolitiske hensyn. Dermed ble det nye polet på Elverum innrettet etter den gamle modellen. Kan statsråden bekrefte at det i dag ikke er slike hensyn som bestemmer om et pol skal være selvbetjent eller ikke?

Statsråd Ingjerd Schou: I dag, og jeg forholder meg da til nåværende regjering og til 2003, er det Vinmonopolet som vurderer utviklingen når det gjelder selvbetjeningsbutikker. Men det er også en helt klar strategi fra Vinmonopolets side at man ved flytting, endring, bygging og nyetableringer tar sikte på å ha selvbetjente pol der hvor det er praktisk og mulig.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg spør én gang til: Kan statsråden bekrefte at det ikke er edruskapspolitiske hensyn som bestemmer om et pol skal være selvbetjent eller ikke?

I tillegg sa statsråden i sitt hovedsvar at butikkene i Elverum, Ringsaker, Tynset og Trysil vil bli bygd om for selvbetjening så snart ressursene tillater. Kan statsråden være mer presis og antyde et noe mer nøyaktig tidspunkt?.

Statsråd Ingjerd Schou: Det er fortsatt slik at det er Vinmonopolet som ut fra en totalvurdering og endringer som skjer i forhold til butikker, vurderer økningen av selvbetjente pol. Dessuten er det også slik at det koster å bygge om – og det må også ligge inne i vurderingen, i forhold til totaløkonomien som Vinmonopolet har.

: