Stortinget - Møte onsdag den 26. februar 2003 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Spørsmål 10
Harald T. Nesvik (FrP): Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til helseministeren:
«Ålesund sykehus har tilbudt 700 personer å dra til Omnia Trondheim Medisinske Senter for å fjerne visdomstenner, grunnet lange ventelister i Ålesund. Grunnen til at pasientene sendes til denne klinikken, er at Helse Midt-Norge bare har inngått avtale med denne klinikken og ikke andre. I et oppslag i Sunnmørsposten 14. februar viser bl.a. Apollonia Tannklinikk i Ålesund til at de kan tilby denne tjenesten langt rimeligere enn det koster å reise til Trondheim.
Hva vil statsråden foreta seg i denne saken?»
Statsråd Dagfinn Høybråten: Det foreligger ingen kontrakt eller noe formalisert samarbeid mellom den aktuelle tannklinikken og Helse Midt-Norge. Det tilbudet som Apollonia Tannklinikk kan gi, var for øvrig ukjent for Helse Midt-Norge inntil medieoppslaget for knapt to uker siden.
Helse Midt-Norge har så langt inngått rammeavtale med ni private kommersielle aktører i landsdelen knyttet til medisinsk behandling og billeddiagnostikk. Slike avtaler er inngått etter forutgående forhandlinger, i hovedsak basert på at Helse Midt-Norge har mottatt søknad fra de aktuelle aktørene. Til nå har Helse-Midt-Norge ikke mottatt noen slik søknad fra Apollonia Tannklinikk i Ålesund.
Det er riktig at til sammen om lag 700 pasienter venter på tannkirurgisk behandling i Ålesund. Disse pasientene har ventet lenge, og det er for lang ventetid ved sykehuset i Ålesund. Derfor må jeg si det er prisverdig at Helse Midt-Norge har tatt tak i dette og fulgt opp sitt ansvar nettopp ved å sørge for at pasientene får et faglig adekvat tilbud. Helse Midt-Norge har her ønsket å benytte seg av de avtalene som allerede forelå. For tannkirurgisk behandling var da bare tilbudet i Trondheim aktuelt. Det forelå ingen kontakt, enn si kontrakt, mellom Helse Midt-Norge og Apollonia. På grunnlag av at det private tilbudet i Ålesund nå er blitt kjent, har Helse Midt-Norge opplyst meg om at de vil se nærmere på mulighetene for å etablere et samarbeid med det private tilbudet i Ålesund, med sikte på å kunne få en kontrakt med den aktuelle klinikken.
Harald T. Nesvik (FrP): Jeg takker statsråden for svaret. Man har i hvert fall allerede nå kommet litt videre i denne saken, ved at man ser på andre aktører i dette markedet.
Helseministeren sier at dette tilbudet var ukjent for det regionale helseforetaket. Det må jo være en av oppgavene til de regionale helseforetakene på eget initiativ å sette seg inn i de tilbudene som finnes rundt om, nettopp for å begrense de offentlige utgiftene på dette området. Dersom denne foretaksmodellen og den sykehusstrukturen vi nå har lagt oss på, skal kunne fungere, er det veldig viktig at man også har tillit i befolkningen. Det er klart at dersom man ser at dette fortsetter, kan man også miste tilliten til selve reformen, fordi det foregår en utstrakt bruk av det jeg vil kalle feilprioritering av midler.
Hva vil helseministeren foreta seg videre i denne saken for å be det regionale helseforetaket sette seg inn i øvrige tilbud i regionen? Dette gjelder tross alt ikke bare Ålesund.
Statsråd Dagfinn Høybråten: I denne konkrete saken føler jeg at det regionale helseforetaket nå har tatt et initiativ og vil se nærmere på dette, så her føler jeg ikke behov for å foreta meg noe som helst annet enn det som har kommet ut av at saken er reist i media og her i spørretimen.
Men jeg er enig i at de regionale helseforetakene hele tiden må være på jakt etter hvordan de kan yte tjenestene mest mulig rasjonelt, mest mulig økonomisk fornuftig og best mulig tilpasset pasientenes behov. I den forbindelse kan jeg jo nevne at Regjeringen tenker å flytte ansvaret for syketransporten og finansieringen av den fra Trygdeetaten og over på de regionale helseforetakene, nettopp fordi de da kan se alle kostnader ved reise og behandling i sammenheng. Vi vil dermed legge grunnlaget for flere behandlingstilbud nærmere pasientenes bosted.
Eirin Faldet hadde her overtatt presidentplassen.
Harald T. Nesvik (FrP): Jeg har lagt merke til at en av regjeringspartienes representanter i Sunnmørsposten i går snakket om det samme som helseministeren gjør her. Problemet er bare at hvis man gjør det på den måten, vil det mest sannsynlig gå ut over det frie sykehusvalget, slik at valgfriheten for den enkelte pasient dermed vil bli mindre. Men det blir en annen sak som vi skal ta en debatt på senere, for jeg regner med at vi kommer tilbake til denne saken.
Det spørsmålet jeg gjerne vil følge opp litt overfor helseministeren, går selvfølgelig på de regionale helseforetakenes selvstendige rett og, etter min mening, plikt til også innenfor andre typer saker å undersøke om det er andre tilbud som kan gjøres gjeldende i distriktene uten nødvendigvis å måtte sentralisere dette, slik denne saken har vist. Det kan dreie seg om mindre operasjoner, det kan gjelde tannbehandling og en del andre ting. I den forbindelse vil jeg spørre om helseministeren i sine styringsbrev vil vurdere å pålegge de regionale helseforetakene i større grad på selvstendig initiativ å undersøke hvilke tilbud som foreligger i distriktene.
Statsråd Dagfinn Høybråten: Det er ikke slik at en ordning der helseforetakene får ansvaret for syketransporten, vil gå ut over det frie sykehusutvalget. Tvert imot, det frie sykehusvalget vil gjelde uavkortet, pasientenes rettigheter vil gjelde uavkortet. Det som blir forandret, er at foretakene faktisk får mulighet til å se transportkostnader og behandlingskostnader i sammenheng. Det er en reform som jeg tror pasientene vil få stor glede av. Vi vil for øvrig fremme forslag for Stortinget om å styrke det frie sykehusvalget og utvide det frie sykehusvalget til også å gjelde private som har avtaler med de regionale foretakene.
For øvrig er jeg enig i at de regionale helseforetakene har en selvstendig plikt til å påse at de behandlingstilbud vi har, er mest mulig rasjonelle. Den plikten ligger i sørge-for-ansvaret og trenger ikke å presiseres ytterligere etter min oppfatning.