Stortinget - Møte torsdag den 20. februar 2003 kl. 10
President: Jørgen Kosmo
Sak nr. 1
Debatt om utenriksministerens utenrikspolitiske redegjørelse
(Redegjørelsen holdt i Stortingets møte 13. februar 2003)
Talere
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Under debatten er det satt fram fire forslag. Det er:
forslag nr. 1, fra Morten Høglund på vegne av Fremskrittspartiet
forslagene nr. 2–4, fra Kristin Halvorsen på vegne av Sosialistisk Venstreparti
Thorbjørn Jagland – til stemmeforklaring!
Thorbjørn Jagland (A): Forslag nr. 1 håper jeg kan bli oversendt Regjeringen. Hvis ikke vil jeg anbefale Arbeiderpartiet å stemme imot.
Forslag nr. 2 håper jeg også kan bli oversendt Regjeringen. Vi kan etter min oppfatning ikke si at Regjeringen skal gi de pengene som organisasjonene ber om. Det ville være et merkelig bevilgningsvedtak fra Stortingets side, men å oversende forslaget, burde være riktig.
Når det gjelder forslagene nr. 3 og 4, vil jeg anbefale Arbeiderpartiet å stemme imot disse.
Julie Christiansen (H): Jeg vil anbefale representantene fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre å stemme mot forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet. Forslag nr. 2, fra Sosialistisk Venstreparti, håper også vi at SV kan gjøre om til et oversendelsesforslag. Hvis ikke anbefaler jeg at Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre stemmer mot det forslaget. Jeg anbefaler også å stemme mot forslagene nr. og 3 og 4, fra SV.
Morten Høglund (FrP): Fremskrittspartiet vil gjerne få omgjøre forslag nr. 1 til et oversendelsesforslag.
Vi støtter intensjonen i forslag nr. 2, og håper det blir omgjort til et oversendelsesforslag. Jeg vil anbefale å stemme mot forslagene nr. 3 og 4.
Karin Andersen (SV): Jeg oppfatter oppfordringen om å omgjøre forslag nr. 2 til et oversendelsesforslag slik at flertallet i salen støtter intensjonen i forslaget. SV kan derfor gå med på at det oversendes. De andre forslagene ønsker vi å ha til avstemning.
Odd Roger Enoksen (Sp): Hvis jeg hørte riktig, er både forslag nr. 1 og nr. 2 omgjort til oversendelsesforslag. Jeg vil anbefale Senterpartiets gruppe å stemme for forslagene nr. 3 og 4 – for forslag nr. 3 med den begrunnelse at vår stemmegivning er gitt dagens situasjon. Det vil selvsagt ikke innebære at det ikke kan være en gitt situasjon hvor Senterpartiet kan komme til å innta et annet standpunkt.
Presidenten: Man skulle da ha fått gitt de meldinger som skulle gis.
Forslag nr. 1, fra Morten Høglund, er omgjort til et oversendelsesforslag, og teksten vil bli endret i henhold til det. Forslaget lyder i endret form:
«Det henstilles til Regjeringen å fremme krav om at Norge får tilsvarende overgangsbestemmelser om fri bevegelse av arbeidskraft som Tyskland og Østerrike har fått i forbindelse med utvidelsen av EU, og som er signalisert av andre nasjoner, i forbindelse med de pågående EØS-forhandlingene.»
Presidenten vil foreslå at dette forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.
Forslag nr. 2, fra Sosialistisk Venstreparti, er også omgjort til et oversendelsesforslag, og teksten endres i overensstemmelse med det. Forslaget lyder i endret form:
«Det henstilles til Regjeringen umiddelbart å være imøtekommende overfor humanitære organisasjoner som ber om støtte til å forberede og gjennomføre humanitært arbeid i Irak.»
Presidenten vil foreslå at dette forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.
Forslagene nr. 3 og 4, fra Kristin Halvorsen på vegne av Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering.
Forslag nr. 3 lyder:
Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble med 72 mot 20 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 21.26.03)«Stortinget ber Regjeringen si nei til å yte militær støtte til en eventuell militæraksjon mot Irak.»
Forslag nr. 4 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om å gi aktiv støtte til de landene i Sikkerhetsrådet som arbeider for at våpeninspektørene i Irak skal fortsette sitt arbeid, og gis den kapasiteten som er nødvendig.»
Presidenten: Presidenten vil foreslå at utenriksministerens utenrikspolitiske redegjørelse i Stortingets møte 13. februar 2003 vedlegges protokollen. – Det anses vedtatt.