Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 19. februar 2003 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

May Hansen (SV): Jeg vil gjerne stille et spørsmål til helseministeren:

«Statsråden svarer representant Ballo på hans interpellasjon 9. januar at det er en forutsetning og et krav at de regionale og lokale helseforetakene utøver sin virksomhet i samsvar med de retningslinjer Stortinget har vedtatt. På tross av en vedtatt opptrappingsplan for psykiatri er psykiatrien i Østfold pålagt en innsparing på 20 mill. kr, som vil bety at distriktspsykiatriske sentre må stenge i helgene, med de negative virkningene det har for brukerne.

Er dette i tråd med de retningslinjer Stortinget har vedtatt?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Departementets styringspremisser for helseforetakene og vilkår knyttet til satsingen på psykisk helse er tydelige og klare. Tilbudet innen psykisk helsevern skal styrkes i sin helhet, og midler som tilføres som en del av planen, skal benyttes til det formål de er bevilget for. I styringsdokumentene til de regionale helseforetakene for 2003 er følgende presisert om bevilgningen til psykisk helse:

«… bevilgningen skal sette spesialisthelsetjenesten i stand til å gjennomføre planlagt styrking av psykisk helsevern. Vilkår for tilskuddet er at aktivitetsnivået må videreføres slik at tilbudet i 2003 minst skal være på samme nivå som i 2002 og i tillegg bli ytterligere supplert med de tiltak som følger av midler fra opptrappingsplanen.»

Det er den beskjed jeg har gitt de regionale helseforetakene.

Utgangspunktet er at psykisk helsevern skal kunne kostnadsføre egne utgifter bl.a. til lønn og pensjon. Jeg vil imidlertid presisere at dette ikke betyr at de regionale helseforetakene kan påføre psykiatrien ekstraforpliktelser for å bringe det totale budsjettunderskuddet i foretaket i balanse. Representanten refererer her til psykiatrien i Østfold som er pålagt å spare 20 mill. kr midt i en opptrappingsplan. Slike påstander har jeg også hørt knyttet til andre lokale helseforetak i Helse Øst. Jeg har bedt Helse Øst om en nærmere redegjørelse for hvordan forutsetningene for bruken av de øremerkede tilskuddene er forstått, og hvordan dette er fulgt opp. Tilbakemeldingen fra Helse Øst vil bli nøye vurdert av Helsedepartementet. Jeg vil presisere at styrkingen av psykisk helsevern skal skje slik Stortinget har vedtatt, men jeg vil også be om forståelse for at det er nødvendig for Helsedepartementet å få tilstrekkelig dokumentasjon for å vurdere slike spørsmål.

Når det gjelder overgangen fra 7- til 5-døgnsposter, har Helse Øst redegjort for departementet at det som en del av opptrappingsplanen ble ferdigstilt to nye distriktspsykiatriske senter i Østfold i 2002 – DPS for Indre Østfold og DPS Moss. Det er etter dette totalt fem distriktspsykiatriske senter i Østfold. Hvert distriktspsykiatriske senter får tolv plasser organisert som 5-døgnstilbud. Derav blir ca. halvparten av døgnplassene på DPS-nivået organisert som 5-døgnsposter mens resten av plassene fortsatt forblir ordinære 7-døgnsposter.

En del pasienter i døgnavdelingene på DPS-nivået får i dag helgepermisjoner. Helse Øst anser dette for å være god pasientbehandling for de pasientene som dette gjelder, bl.a. for å opprettholde nærhet og kontakt med eget hjem under behandlingsforløpet, da dette forutsetter å lette overgangen fra institusjon til egen bolig når pasienten er klar for utskriving. Hvorvidt dette er faglig akseptabelt og i tråd med opptrappingsplanen, vil jeg for sikkerhets skyld be Sosial- og helsedirektoratet som mitt fagorgan komme med en snarlig faglig vurdering av.

Til slutt vil jeg føye til at omstillingstiltak nødvendigvis vil føre med seg debatt. Men jeg vil også presisere at det samtidig forventes gjennomført omstillinger og restruktureringer som kan gi bedre ressursbruk som del av en helhetlig plan. Det er viktig at det i den offentlige debatt i slike saker ikke blir fokusert isolert på det som bygges ned, og at dermed frykten for slike reaksjoner gjør at gode omstillingstiltak, til pasientenes beste, ikke blir gjennomført.

Jørgen Kosmo hadde her gjeninntatt presidentplassen.

May Hansen (SV): Jeg vil takke for et godt og utfyllende svar.

Reduksjonen til 5-døgnsposter er begrunnet i økonomi. Det er ingen faglige vurderinger som ligger til grunn. Det har jeg sjekket ut denne uken. Østfold har mange store utfordringer og topper mange negative statistikker. Det vet sikkert helseministeren like godt som meg. Vi har lange ventelister i psykiatrien. Man opererer med to typer ventelister – venteliste til vurdering, og ny kø for behandling. Dette er vanlig også i barne- og ungdomspsykiatrien. I 2000 ble det brukt 1 421 kr pr. innbygger til psykisk helsevern i Østfold. Sammen med Sør-Trøndelag var det den laveste satsingen i hele landet. I Oslo, i det samme Helse Øst, var beløpet pr. innbygger 3 169 kr, langt over det dobbelte. Mener helseministeren at dette står i forhold til de store utfordringer man har innenfor psykiatrien i Østfold?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg er glad for at vi nå kan konstatere at ventetiden og ventelistene også innenfor psykiatrien er på vei nedover. Samtidig er representanten Hansen og jeg helt enige om at det fortsatt gjenstår mye, og det gjenstår mye ikke minst i den delen av landet som vi nå snakker om.

Jeg er ikke tilfreds med den fordelingen av ressurser som her illustreres ved antall kroner pr. innbygger i fylkene Oslo og Østfold. Men jeg har lyst til å replisere tilbake til representanten Hansen, som representerer et parti som var imot sykehusreformen, at reformen faktisk gir oss en anledning til å gjøre noe med dette. Dette er et ledd i en historisk utvikling. Fylkeskommunene har prioritert dette forskjellig. Nå vil Helse Øst, som har ansvaret både for Oslo og Østfold, ha en mulighet til å se dette på tvers av fylkesgrensene og bidra over tid til en utjevning. Men uansett skal det være en opptrapping samlet sett.

May Hansen (SV): Jeg takker igjen for et godt svar. Jeg likte det godt, og så håper vi at Helse Øst hører at man her skal ha en utjamning.

Ressursveksten innenfor somatiske sykehus har vært sterkere enn innenfor psykisk helsevern på slutten av 1990-tallet og i begynnelsen av 2000. Det stilles i NOU 2003:1 spørsmål om hvorvidt stykkprisfinansiering av somatiske tjenester kan gå på bekostning av det psykiske helsevern. Østfold har mange asylmottak, og jeg har tatt det opp med statsråden før at vi har psykisk syke asylanter på mottakene våre i Østfold som ikke får adekvat behandling. Dette er meget alvorlig. Det har vi fått erfart nå i helgen. Hva vil statsråden gjøre overfor Helse Øst for å bedre situasjonen for Østfold? Hva vil han gjøre for de pasientene i Østfold som nå ikke har et helgetilbud, og som sendes ut i en situasjon som ikke er faglig, men økonomisk begrunnet?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg sa i mitt hovedsvar at jeg vil be om en redegjørelse fra Helse Øst om de økonomiske forhold som var nevnt i spørsmålet, og jeg vil be om en faglig vurdering fra Sosial- og helsedirektoratet av de faglige delene av det spørsmålet som ble reist. Det vil jeg for min del følge opp.

Når det gjelder spørsmålet om stykkprisfinansiering av de somatiske helsetjenester i forhold til psykiatrien, er det helt klart at de delene av spesialisthelsetjenesten som ikke er finansiert med stykkpris, er sårbare i en utvikling hvor man så klart har ønsket å premiere aktivitet. Men nettopp derfor er det viktig at vi har øremerkede penger til psykiatrien gjennom opptrappingsplanen. Hvordan hadde dette vært hvis man ikke hadde hatt det? Jeg ser at det her er et poeng, og et langsiktig mål vil være å ha en innsatsbasert finansiering også for psykiatrien, men faglig sett ser det ut til å være langt fram hvis en skal dømme etter Hagen-utvalgets rapport.

: